De top-100 2009: 71-80

Geplaatst door

Nu we al meer dan de helft van de nieuwe binnenkomers hebben gehad, zien we wat meer spellen die zijn gebleven. In deze regionen zijn dat voornamelijk dalers, maar ook een stijger met stip.

80. Thebes
(Peter Prinz, Queen Games, 2007)
Positie vorig jaar: 59
Verschil: -21
Dit sfeervolle familiespel is wat gezakt in populariteit. Op een paar klassiekers na geldt dat natuurlijk voor de meeste spellen. Maar het heeft toch mooi zijn plekje in de zon gehad.

79. Axis & Allies
(Lawrence Harris, Hasbro, 1981)
Positie vorig jaar: 57
Verschil: -22
Over klassiekers gesproken. In spellenland is dit zo’n beetje een dinosaurus, maar die niet van uitsterven weet. Axis & Allies vindt als een ware klassieker altijd weer nieuwe liefhebbers en is niet zo afhankelijk van jeugdsentiment. Ondanks de scherpe daling zie ik ‘m volgend jaar wel terugkeren.

78. Diamonds Club
(Rüdiger Dorn, Ravensburger, 2008)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Rüdiger Dorn is inmiddels een bekende en betrouwbare naam. Net als Arkadia is dit weer een spel dat qua complexiteit tussen een familiespel en een liefhebbersspel in zit. In tegenstelling tot Arkadia haalt dit wel direct na verschijnen de top-100.
“Er zijn op verschillende wijzen punten te verkrijgen, en het is erg interactief, wat het erg leuk maakt! En toch is het niet erg moeilijk.” (Els)

77. Age of Steam
(Martin Wallace, Warfrog, 2002)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Gezien de enorme internationale populariteit van dit spel was ik toch een beetje geschokt dat er vorig jaar werkelijk niemand was die dit spel in zijn lijstje had staan. Maar nog voor de nieuwe editie bij QWG en een aangepaste versie bij Phalanx verschijnen, herstelt AoS zich en haalt het de top-100. Ergens verwacht ik volgend jaar dus wel een forse stijging.

76. Memoir ’44
(Richard Borg, Days of Wonder, 2004)
Positie vorig jaar: 88
Verschil: +12
En daar hebben we de eerste stijger te pakken. Wargames zitten een beetje in de lift, al blijft dit natuurlijk een lichte variant. Nog steeds het enige spel uit de C&C-reeks in de lijst.

75. Klaverjassen
(publiek domein)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Gek genoeg ontbrak dit vorig jaar. Als ik één traditioneel kaartspel in de lijst zou verwachten, was het dit wel. Dat komt dit jaar wel uit; bovendien is het direct het enige spel uit het publieke domein dat we dit jaar in de lijst zien. En ja, daarmee verklap ik natuurlijk wel een beetje.
“Altijd gezellig en goed bekend bij veel familie en vrienden.” (Wim)

74. Shadows over Camelot
(Bruno Cathala en Serge Laget, Days of Wonder, 2005)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Het afgelopen jaar barstte het van de coöperatieve spellen. Het genre zit dus in de lift, ook in de top-100. Vorig jaar stond er maar één coöperatief spel in de lijst (In de Ban van de Ring), dit jaar zijn het er meer. Hier de eerste.

73. Reef Encounter
(Richard Breese, R&D Games/QWG Games, 2004)
Positie vorig jaar: 62
Verschil: -11
Een van de complexere euro’s in de lijst. Ook een van de eerste spellen van QWG, toen nog Quined Games. Aardig gezakt, maar blijft bij genoeg mensen geliefd.
“Een van de origineelste en meest complexe spellen die ik gespeeld heb. Moeilijk onder controle te houden, maar beslist erg gaaf.” (Sander)

72. Blokus
(Bernard Tavitian, Sekkoia, 2000)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: -20
Ondanks de daling in het klassement is Blokus absoluut een blijver. Een abstract denkspel dat bijzonder goed werkt met vier. Heeft al tot meerdere spin-offs geleid, die ook hier en daar wel wat stemmen kregen. Misschien dat dat ten koste ging van het origineel?
“Een echte hit onder de abstracte spellen. Uitgelegd in enkele minuten en gespeeld in omstreeks 15-20 minuten. Schitterend.” (Sven)

71. Pitch Car
(Jean du Poël, Goldsieber/Ferti, 1995)
Positie vorig jaar: 50
Verschil: -22
Dat zijn vier spellen in dit lijstje die circa 20 posities zijn gedaald. In deze regionen zegt dat nog niet veel, want daarvoor zijn maar twee of drie stemmen minder nodig. Ook Pitch Car kan volgend jaar zo weer naar boven stuiteren. Misschien dat het last heeft van dat andere behendigheidsspel in de lijst…
“Leuk behendigheidsracespel. Jammer dat het zo prijzig is in de aanschaf.” (Axel)
“Zalig hoe zelfs oma’s en opa’s dit spel met veel overgave en plezier meespelen. Een echte topper in het genre van de vaardigheidsspellen.” (Sven)

En dat waren er weer tien. Op Axis & Allies en Age of Steam na heb ik alles wel eens gespeeld. Age of Steam zal er dit jaar wel van gaan komen met de nieuwe editie van QWG, over A&A heb ik mijn twijfels.

9 reacties

 1. Memoir staat echt te laag, beresterke WWII simulatie. Met name door de grote verscheidenheid aan scenario’s blijft dit spel jarenlang boeien.

 2. Axis & Allies, ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wie dat spel afgelopen jaar echt heeft gespeeld, ik heb het spel zelf al iets van 20 jaar denk ik, toen ook die andere grote MB spellen te koop waren fortress america, shogun. In die 20 jaar nog nooit gespeeld. Het is gewoon risk met een tabelletje.

  Wat is het toch met Reef Encounter…iedereen heeft het maar niemand die het aanraakt, vroig jaar heb ik hier ookal moeten meedelen dat ik het zeker van plan was om te spelen…daar is dus niets van gekomen. Terwijl als ik de doos opendoe het er allemaal zo mooi uit ziet en als ik die spelregels (wel 3x moeten lezen voordat ik het ook maar begreep) lijkt het mij een prachtig spel.

  Mijn eerste spel uit mijn top20 komen we dan hier tegen…PitchCar.

  Memoir44 vind ik persoonlijk verschrikkelijk. Dagmar, als je dat kan spelen dan is Axis&Allies appeltje eitje.

  Op naar de volgende 10.

  Wishlist aaanvulling:
  – Diamonds Club

 3. Ik ken er maar één; die heb ik namelijk in de kast staan, maar moet ik nog spelen… Reef Encounter.

 4. Van dit rijtje heb ik er 4 gespeeld. Klaverjassen staat in mijn top 20 en is leuk als we het niet te vaak spelen (want dan gaat het op de automatische piloot). Verder hebben we Blokus en Reef Encounter. SOC heb ik een paar keer gespeeld en daar ben ik nog niet over uit…

 5. Ik heb zeven van de tien gespeeld. Ik heb nooit axis & allies (lijkt me niet zo mijn ding, al dacht ik dat van memoir '44 ook), age of steam (volgens mij ben ik daar echt te oppervlakkig voor) en klaverjasssen (klinkt me teveel als jenever en oude mannetjes) gespeeld.

  Op naar de volgende tien!

 6. Ah! Klaverjassen! Elke eerste dinsdag van de maand met de buren. Geserveerd met wijn, snacks en de laatste roddels is het een geweldig spel.

  Ah! Reef Encounter! Nadat het anderhalf jaar stof heeft gevangen in de kast heb ik een maand geleden eindelijk een lid van mijn gezin kunnen overtuigen om het te spelen. Resultaat? Het kan wel eens de laatste keer zijn geweest.

 7. Hmmmm… Ik heb van deze lijst er maar drie gespeeld.

  79. Axis&Allies, mijn type spel is het niet.

  75. Klaverjassen, 1 keer gedaan, en dat was natuurlijk veel te weinig om het te begrijpen.

  71. Pitch Car, wat je zegt, niet het leukste behendigheidsspel (staat Bausack dit jaar eindelijk eens in de lijst?), maar toch erg de moeite waard.

  Nog 7 te gaan. Reef Encounter heb ik, dus dat gaat er nog wel van komen. De andere 6 moet ik bij vrienden proberen te gaan spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *