De top-100 2009: 61-70

Geplaatst door

Het aantal nieuwe binnenkomers begint wat op te drogen. Twee slechts in dit lijstje. Daarnaast een superstijger en een superdaler.

70. Wikinger
(Michael Kiesling, Hans im Glück, 2007)
Positie vorig jaar: 38
Verschil: -32
Ik was aardig verrast door de hoge positie van dit spel vorig jaar. Nu staat het wat minder hoog, en is daarmee de hardste daler uit het klassement (spellen die zijn verdwenen uitgezonderd).

 

 
69. Weerwolven van Wakkerdam
(Philippe des Pallières, Asmodée/999 Games, 2001)
Positie vorig jaar: 67
Verschil: -2
Nagenoeg gelijk gebleven. Volgens mij nog steeds een hit bij grotere gezelschappen (10+). Omdat er maar weinig spellen zijn die zich voor dat aantal lenen kom je al snel hier uit.
“Een avondvullend en intrigerend groepsspel (voor grote groepen).” (Sven)

68. In de Ban van de Ring
(Reiner Knizia, Kosmos/999 Games, 2000)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: -21
Helaas, helaas, mijn favoriete Knizia en coöperatief spel moet een flinke klap incasseren. Maar het bekleedt nog steeds een respectabele positie (ik was al aangenaam verrast door de hoge notering vorig jaar).

67. Burgers’ Zoo
(Michael Schacht, Abacus/999 Games, 2007)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
SdJ-winnaars doen het hier over het algemeen goed, en dit is geen uitzondering. De Nederlandse editie heeft ongetwijfeld voor extra succes gezorgd. Genoeg om vrij hoog nieuw binnen te komen.

66. Bang!
Emiliano Sciarra, daVinci/PS Games, 2002)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: -11
Ook dit verborgen-rollenspel blijft populair, ondanks een daling in de lijst. Elkaar willen opvreten, neerschieten of verbranden is blijkbaar een diep gekoesterde wens onder spellenspelers.
“Er is eigenlijk van alles mis met dit spel, maar het is zo ontzettend leuk…” (Marcel)
“Mooi spel, dat je met iedereen kan spelen.” (Christophe)

 65. Bluff/Perudo
(Richard Borg, Hasbro, 1987)
Positie vorig jaar: 72
Verschil: +7
Dobbelspellen zijn populair. Er komen steeds meer goede, ook in deze lijst. Dit is traditioneel een van de meest populaire, maar dit jaar moet het toch een paar andere voor zich laten gaan (ondanks de bescheiden stijging).
“De beste echte filler, simpel maar doeltreffend.” (Eugene)
“Het beste dobbelspel dat er is.” (Stefan)
“Een heerlijk spelletje dat je altijd kunt spelen en met wie dan ook: thuis, op het terras, in de kroeg!” (Els)
 
64. Mr. Jack
(Bruno Cathala en Ludovic Maublanc, Hurrican, 2006)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: -3
Deze whodunnit met toch wat macaber thema blijft het goed doen. Houdt een min of meer constante positie in de lijst. Gezien de concurrentie op het gebied van tweepersoonsspellen is dat lang niet gek.
 
63. Scrabble
(Alfredo Mosher Butts, Mattel, 1948)
Positie vorig jaar: 95
Verschil: +32
En hier hebben we dan de eerste superstip te pakken (maar nog niet de sterkste stijger). Niet iedereen vindt Scrabble leuk, maar degenen die het leuk vinden, vinden het vaak erg leuk. Zo ook dit jaar, waardoor het ondanks een bescheiden aantal stemmen toch vrij hoog komt. Misschien kan een liefhebber nog een kort commentaar geven?
 
62. Hanze
(Michael Schacht, Abacus/999 Games, 2004)
Positie vorig jaar: 46
Verschil: -16
Michael Schacht doet het toch het beste met relatief korte, eenvoudige en abstracte spellen, en Hanze is een van zijn meest geliefde titels. Toch wat gezakt ten opzichte van vorig jaar, maar stond toch nog bij iemand op de eerste plaats.
“Makkelijk uit te leggen, erg interessant ontwerp. Daarbij is het binnen een uur klaar.” (Axel)
“Super logistiek spel.” (Robèr)
 
61. Le Havre
(Uwe Rosenberg, Lookout Games/000 Games, 2008)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Le Havre is nog niet eens verkrijgbaar in het Nederlands en het komt al hoog nieuw binnen. Noem het het ‘Agricola-effect’. Le Havre is weer een stevig rekenspel, en daar houden Nederlanders en Vlamingen wel van.
“Zo strak als Agricola in elkaar zit, zo losjes is Le Havre: door de grote vrijheid in te volgen strategieën is de kwaliteit van dit spel niet na een paar keer spelen duidelijk, maar volgens mij valt er heel wat spel plezier uit te halen.” (Eugene)
“Een spel dat beslist tijd nodig heeft voordat de mogelijke strategieën en het spelplezier naar voren komen. Geen liefde op het eerstegezicht, wel een erg sterk spel.” (Sander)
 
 
En daarmee kom ik op het eerste overzichtje waarvan ik alles gespeeld heb. Vooruit, Scrabble is al erg lang geleden en bij Le Havre was het een half proefpotje, maar toch!

8 reacties

 1. hoera, nu 4 van de 10.
  Hanze is daarbij mij favoriet.
  In de ban komt te weinig op tafel.
  En scrabble en weerwolven is ook al weer heeeeeeeeeeeeeel lang geleden.

 2. Ik ben bekend met Mr. Jack, Scrabble, Burger’s Zoo, In de Ban van de Ring en Hanze, maar heb enkel die laatste 3 in de kast staan. In de Ban van de Ring is één van mijn favorieten en ik vind het dan ook jammer dat het spel zo hard gedaald is. ‘t Is een topper, wat mij betreft!

 3. 5 van deze gespeeld, waarvan 3 in eigen bezit. Hanse is idd en goed spel, maar kwam niet bij mijn eerste 20. Tot nu toe zijn alle 20 nog in de race (of al uit de race?).

 4. Wikinger lijkt mij een super spel…na het doornemen van de spelregels, dit staat dan ook op de nominatie om zeer binnekort voor het eerst te gaan spelen.

  @Herman, Hanze is een van de beste Schacht, maar Paris Paris, Kardinaal & Koning, California zijn ook alle sterke spellen met een aangename 45-60 minuten speelduur!

 5. De gene die Hanze op 1 had staan was ondergetekende…Gewoon omdat het lekker weg speelt en er heerlijke keuzes zijn te maken en dat allemaal binnen een bepaalde tijd.
  Wat mij ook zo aanstaat, is dat je in het begin denkt, wat een saai bord maar na het spelen van het spel vind je het buitengewoon prachtig….ik weet niet wat het is maar voor mij heeft het buitengewoon magie en daarom mijn favoriet van 2009!

  Dagmar, scrabble, ik weet het niet, ik heb het als kind echt vaak gespeeld, maar tegenwoordig moet ik toch vaak aan de camping denken als ik scrabble zie…

  Le Havre, ik vraag me af of dit spel niet meer hype is dan speelplezier…tot nu toe staat het nog niet op mijn wishlist

 6. Scrabble, de favoriet van Ma, zal zondag wel weer op tafel komen.

  Als ik mijn ‘halve proefpotje’ van Le Havre meetel, heb ik ook deze 10 allemaal gespeeld.

 7. Go Scrabble!

  Scrabble is op de goede weg, op naar de bovenste helft van de top 100 en daarna doorstoten naar de top 10!

  Scrabble is het leukste tweepersoonsspel dat er is (dat je bovendien ook met drie of vier spelers kan spelen). Tijdens het spel wordt je uitgedaagd om balans te vinden tussen snel scoren, het wegleggen van lastige letters en positiekansen voor je tegenspeler. Je kan het op veel manieren verprutsen voor jezelf en er zit zo veel meer in dan alleen het kennen van veel woorden. Hoe vaker je het speelt, hoe leuker het wordt.

  Van de tien spellen heb ik alleen Vikinger nooit gespeeld. Mijn ene potje bang is me verder niet echt bijgebleven, ik vond het vooral gedoe en alle leestijd van mijn tegenstanders stond me tegen.

 8. Wij hebben:
  Scrabble: Zeker 10 jaar niet meer gespeeld, daarvoor regelmatig.
  Hanze: Voor slechts 1 tientje gekocht en al snel een favoriet. Mooi vormgegeven. Zouden we vaker moeten spelen. Het heeft me ook nieuwsgierig gemaakt naar andere spellen van Schacht. Volgens mij is het een auteur – net als Wallace – waar je je geen buil aan kunt vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *