Goede voornemens voor 2009

Geplaatst door

Het einde van 2008 is in zicht. Het was wat mij betreft een fantastisch spellenjaar met toppers als Agricola, Stenen Tijdperk, Pandemic en de Koningsburcht. Ik ben benieuwd of 2009 dit niveau gaat evenaren. Behalve terug kijken is het einde van het jaar ook een periode om vooruit te kijken. En omdat de grootste hypes altijd de spellen zijn die nog net niet in de winkel liggen, wil ik dit blogje gebruiken voor mijn goede voornemens op spellengebied.

Golden Oldies
Veel van mijn spellentijd gaat zitten in het spelen van de nieuwste spellen. Dit is maar goed ook, want de lezers van Spellengek zitten niet te wachten op een vernieuwde recensie van reeds gerecenseerde spellen, maar willen weten of de spellen die nieuw in de winkel liggen een beetje de moeite waard zijn. De keerzijde is dat ik heel veel oude toppers echt niet meer speel. Spellen als De kolonisten van Catan, El Grande, Morgenland en Funkenschlag komen echt te weinig op tafel. Mijn eerste goede voornemen is om volgend jaar wat meer tijd vrij te maken voor oude favorieten.

Goedkoop is duurkoop
Ik ben dol op spellenkoopjes. Het is heerlijk om een spel dat je graag wil hebben ergens met korting te vinden. Dit gaat vooral op als het ook nog een super gaaf spel blijkt te zijn. Ik sta mezelf echter te vaak toe om een spel te kopen omdat het goedkoop is. Voor dat geld kan ik het niet laten liggen. Het nadeel is dat ik spellen heb die ik nooit heb gespeeld omdat ze me eigenlijk bij nader inzien toch niet zo leuk lijken. Op Spiel 2008 heb ik heel netjes de koopjes genegeerd en me gericht op de nieuwe spellen die ik echt graag wilde hebben. Ik heb daardoor nauwelijks koopjes gescoord, maar de spellen die ik heb gekocht vind ik wel echt leuk. En daar gaat het toch allemaal om? Mijn tweede goede voornemen is dus dat ik alleen afgeprijsde spellen mag kopen als ik ze ook voor de volle prijs zou willen hebben.

Kwaliteit voor kwantiteit
Voor Spellengek hanteren we een stelregel dat we een spel tenminste drie keer gespeeld moeten hebben voor we het mogen recenseren. In veel gevallen speel ik een spel daarom drie keer en verdwijnt het daarna in de kast en richt ik me op een nieuw spel voor de volgende recensie. Dit betekent dat ik nieuwe spellen eigenlijk minder vaak speel dan ik eigenlijk zou willen. Zodra ik een spel vaak genoeg heb gespeeld om het te mogen recenseren zet ik er als het ware een vinkje achter (been there, done that) en ga weer door naar het volgende spel. Het voordeel hiervan is dat ik lekker veel recensies kan schrijven maar het nadeel is dat ik van mijn spellenpartners verwacht dat ze constant nieuwe spellen leren en daar heeft niet altijd iedereen zin in. Ik wil me dus minder laten leiden door de recensie-druk en meer door het plezier van een leuk spel.

Ongespeelde spellen
Mede dank zij de koopjes die ik in de loop der jaren heb gedaan heb ik een flinke stapel spellen liggen die ik nog nooit heb gespeeld. Vooral op koninginnedag heb ik flinke stapels spellen gekocht (wie laat nou een spel voor 2 euro liggen) en heel veel daarvan heb ik nog nooit gespeeld. Ik wil dit jaar dus proberen om mijn stapel ongespeelde spellen te laten slinken. En misschien dat ik dit wel ga doen door een paar spellen gewoon weg te gooien omdat ik ze echt niet wil spelen en ik me niet voor kan stellen dat ik er iemand een plezier mee kan doen.

Mijn goede voornemens laten zich denk ik samenvatten met meer tijd voor kwaliteit en eerst spelen wat ik heb voor ik weer nieuwe spellen koop. Ik ben benieuwd hoe ver ik ga komen.

3 reacties

 1. Je gaat de goede kant op, Dagmar 🙂 Voor mezelf voeg ik daar nog het voornemen aan toe om mijn collectie (drastisch) te verkleinen. Ik zit alweer veel te ver over de grens van 200 heen.

 2. Hallo Jos,

  Behalve oranje hoeden (waar ik me trouwens ver van houd) worden er op koninginnedag in Nederland traditioneel vlooiemarkten gehouden. In iedere plaats verkopen mensen (en dan vooral kinderen eventueel geholpen door hun ouders) spulletjes die ze zelf niet meer hoeven. Op deze rommelmarkten betaal je kleine prijsjes en is het een sport om zelfs dan nog af te dingen (we blijven Hollanders). Op rommelmarkten waar veel kinderen staan, kan je vaak ook goede spellen vinden dus vandaar de kleien prijsjes voor spellen. Het is trouwens het leukst om met een doel naar de rommelmarkt te gaan en gericht naar iets op zoek te gaan en als je het dan vindt en ook nog kan afdingen dan heb je een goede dag gehad.

 3. Hoi Dagmar,

  Ik weet wel wat koninginnedag is (jullie rijden allemaal rond met van die gekke oranje hoeden op) maar ik begrijp de zin niet over die koopjes van 2 euro? Is het op die dag bij jullie dan ook supersolden ofzo?

  Ik kan me helemaal vinden in jou goede voornemens. Ik gebruik jou recensie en die van spellenclub 13 omdat ik die beide zeer duidelijk vind.

  Geniet nog van het “kwaliteitsvol” spelen!!!
  Groetjes
  Jos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *