Kakkerlakkensalade

Geplaatst door

2-6 spelers
20 minuten
Auteur: Jacques Zeimet
Uitgever: Drei Magier Spiele (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel …

Kakkerlakkensalade is de spelvariant van het herhaaldelijk opzeggen van de zin “Tom en Ad aten tomaten, Tom at en Ad vrat”. In beide gevallen staat namelijk een tongbrekende salade op tafel. Michelin-sterren gaan doorgaans naar tongstrelende salades en niet naar tongbrekende salades, die moeten het doen met pionnen.

In Kakkerlakkensalade krijgen de spelers een flinke stapel kaartjes met daarop verschillende ingrediënten (bloemkool, paprika, tomaat en salade). Tussen deze ingrediënten zitten daarnaast nog 8 kakkerlakken verstopt. Omstebeurt draaien de spelers een kaart open en noemen het ingrediënt dat hier op staat.

Dit is nog niet heel lastig. Het venijn zit hem er alleen in dat je nooit hetzelfde ingrediënt mag noemen als de vorige speler heeft genoemd of opengedraaid. In dat geval moet je snel een ander ingrediënt noemen anders ben je in de bonen gelogeerd. Dus stel dat de vorige speler een tomaat opendraaide maar paprika zei omdat de speler daarvoor ook al een tomaat opendraaide dan mag de volgende speler geen tomaat en geen paprika zeggen (maar alleen bloemkool of sla). Als je niet snel een goed ingrediënt weet op te noemen moet je voor straf alle kaarten die gespeeld zijn oppakken.

Als er een kakkerlak wordt gedraaid wordt het nog wat ingewikkelder. Dan moet je namelijk kakkerlak roepen en daarna mogen de andere spelers het ingrediënt wat op de kakkerlak kaart staat afgebeeld ook niet meer noemen. Je moet dan dus nog vaker creatief met de waarheid omgaan.

… en de waardering

Kakkerlakkensalade is een verbaal reactiespel. Hoe sneller het spel gespeeld wordt, hoe leuker het wordt omdat het vaker mis gaat. Er zitten maar vier verschillende groenten in het spel, maar probeer maar eens de goede te roepen als er een paar verboden zijn. Als je er rustig over na zou kunnen denken was er geen kunst aan, maar die tijd krijg je dus niet.

Het enige lastige punt van dit spel is de hoeveelheid tijd die de spelers mogen nemen om hun antwoord te bedenken. Wanneer denkt een speler te lang na en moet hij de stapel pakken en wanneer ben je nog net op tijd. Als je iedereen te veel tijd gunt wordt het spel te makkelijk. Je moet verder ook voorkomen dat de speler die aan kop ligt door de andere spelers er uit opportunisme van wordt beschuldigd te langzaam te zijn geweest. En aan de andere kant moet je niet te streng zijn want dan kan het spel tot in het oneindige gerekt worden.

Met de juiste instelling en speelsnelheid is kakkerlakkensalade een heerlijk luchtig tussendoortje dat gegarandeerd op de lachspieren werkt. Het spel is een prima tussengerechtje op een spellenavond. Voor een hoofdgerecht is het te licht en luchtig, maar het spel werkt prima als amuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *