Op de website van de Opinionated Gamers kwam ik een tijdje terug een artikel tegen over het boek She’s got game. Dit is geen serieus boek over bordspellen voor vrouwen ofzo, maar een romannetje dat zich afspeelt in de spellenwereld. Nou lees ik normaal geen romannetjes, maar dit fascineerde me. De e-book versie van het boek kostte maar een paar euro bij bol.com. Ik had nog een waardebon van bol liggen en dus heb ik snel het boek gekocht en op mijn e-reader gezet.
Ik was eigenlijk bezig in het nieuwe boek van Geert Mak (Grote Verwachtingen) over de gebeurtenissen in Europa van de afgelopen twintig jaar. Het is reuze interessant, maar echt vrolijk word je er niet van. En dus besloot ik dat ik het boek best even opzij kon leggen ten gunste van iets lichters en luchtigers. En als iets licht en luchtig is, dan is het wel een romannetje.
She’s got game gaat over de belevenissen van Gwen. Gwen is een onafhankelijke, vrijgezelle twintiger die haar geld verdient met een travel-vlog en die erg van bordspellen houdt. Ze doet mee aan een kampioenschap van het spel Explorers of Islay omdat ze de hoofdprijs nodig heeft om een schuld af te betalen. Dit is een spel waarin de spelers dorpen en steden op een eiland gaan bouwen met behulp van hout, steen, wol, graan en erts. Bij elke spellenliefhebber beginnen nu natuurlijk belletjes te rinkelen.
De schrijfster (Laura Heffernan) geeft op haar blog grif toe dat Explorers of Islay gewoon Catan is, maar dat ze een andere naam heeft gebruikt omdat ze geen zin had in gedoe rondom intellectuele eigendomsrechten. Grappig genoeg wordt Catan wel ergens in het boek genoemd als een willekeurig bordspel (net als bijvoorbeeld Dominion en Monopoly).
Het is een romannetje dus het plot laat zich raden: bij de eerste voorronde van het kampioenschap maakt Gwen kennis met de regerend kampioen Cody. En Cody is niet gewoon een lekker ding, nee Cody is een super lekker ding. En hij is nog sympathiek ook. Wat wil je nog meer, als vrijgezelle dame zou je denken. Maar Gwen heeft een regel, namelijk dat ze niet uitgaat met andere bordspelspelers. Dat is dus een dingetje.
Ik ga het plot niet verklappen. Dat is gelukkig bij dit genre ook niet nodig, daar kan je het eind per slot van rekening doorgaans al voorspellen nadat je de achterkant van een boek hebt gelezen. Het plezier van het lezen van een romannetje zit daarom niet in het eind van het boek, maar in de weg er naar toe.
En die weg er naar toe was in dit geval voornamelijk aangenaam. Het boek is prettig geschreven waardoor het lekker vlot wegleest. Op sommige momenten vond ik Gwen alleen ongeloofwaardig dom, zeker omdat ze wordt neergezet als best een slimme meid. Maar ja, als ze alles slim had aangepakt, dan was het boek een stuk korter geweest en had ik minder leesplezier gehad. Het verhaal is verder redelijk voorspelbaar, maar toch nog met genoeg verrassingen om me geboeid te houden.
Ik vond het leuk om een boek te lezen waarin de hoofdpersoon en haar vriendinnen net zo veel van bordspellen houden als ik doe. De spellenwereld die geschetst was, was natuurlijk wel wat rooskleuriger dan in het echt (lees: vooral veel meer knappe mensen), maar ook de mindere kanten van de spellenwereld kwamen voorbij (lees: mannen met gebrekkige sociale vaardigheden en aanwezige lichaamsgeur).
De zes euro die dit boek me kostte, leverde me ongeveer vier uur leesplezier op. En wie denkt dat ik de rest van mijn kerstvakantie weer terugzak in het sombere verhaal van Geert Mak, kan ik geruststellen. She’s got game is namelijk het eerste boek van een trilogie. De andere delen zijn Against the rules en Make your move. Ik ben net in het tweede deel begonnen en tot mijn verrassing gaat het eigenlijk verder waar het eerste deel geëindigd is. Maar het vertel-stokje is alleen overgenomen door één van de vriendinnen van Gwen die zo haar eigen problemen/uitdagingen op liefdesgebied heeft. Hier vermaak ik me de rest van de kerstvakantie nog wel mee en daarna (als het werkend leven weer begint), ga ik me wel weer bezighouden met Europa.
Naam: She’s Got Game
Auteur: Laura Hefferman
Uitgever: Lyrical Press
Prijs: 6 euro (voor het e-book)
Taal: Engels
Auteur: Laura Hefferman
Uitgever: Lyrical Press
Prijs: 6 euro (voor het e-book)
Taal: Engels