Overbooked

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Daryl Chow
Uitgever: Jumbo (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Als ik op een vliegveld voor de gate staat te wachten tot ik het vliegtuig in mag, dan vraag ik me regelmatig af hoe al die mensen in het vliegtuig gaan passen. Maar het ervaren personeel krijgt het altijd voor elkaar en in no time zit iedereen netjes in zijn stoel te wachten tot het vliegtuig gaat opstijgen. In Overbooked staan de spelers in de schoenen van de medewerkers van de servicedesk die iedereen een plek toe moeten gaan toewijzen in het vliegtuig. Het is je eerste dag en je krijgt het ene bizarre verzoek na het andere over hoe mensen willen zitten. Je maakt er natuurlijk het beste van, maar kan helaas niet voorkomen dat wat stoelen dubbel geboekt worden waardoor mensen niet mee kunnen. Oeps! En nu maar hopen dat je concullega’s het er nog slechter afbrengen zodat je toch nog de servicemedewerker van de dag wordt! 
 

Elke speler heeft in Overbooked een eigen vliegtuig wat gevuld moet worden. In het midden van de tafel wordt de bagageband gelegd die de groepjes passagiers aanvoert die in het vliegtuig geplaatst moeten worden (deze staan afgebeeld op kaarten). Er zijn verschillende soorten passagiers, zoals kinderen, bejaarden, een groep rugbyspelers, een vriendengroep en de verliefde stelletjes. Op elke kaart staat niet alleen welke passagiers geplaatst moeten worden maar ook hoe ze ten opzichte van elkaar willen zitten. 

De spelers kiezen om de beurt één van de kaarten die op de band ligt. In principe moet je natuurlijk gewoon de eerste groep helpen, maar als je deze groep niet wil, dan mag je ze overslaan. Je moet ze dan wel één van je zes dinervouchers geven als compensatie voor het ongemak. De speler die later deze groep wel plaatst, krijgt er de dinervouchers bij en kan ze zelf later opnieuw inzetten (vraag me niet hoe ik dit thematisch moet duiden).  
 

Nadat je een kaart hebt gekozen, pak je de bijbehorende fiches uit de voorraad en leg je ze (conform hun plaatsingseisen) in het vliegtuig. Aan het begin van het spel is er nog ruimte zat en lukt dit dus altijd prima. Maar hoe voller het vliegtuig wordt, hoe lastiger het wordt. Op een gegeven moment kan het zelfs voorkomen dat het niet meer lukt om alle passagiers te plaatsen omdat een stoel die je nodig hebt al is bezet. Als dit voorkomt dan treedt het First In First Out principe in werking: de passagier die zich net comfortabel had gemaakt in het vliegtuig wordt vriendelijk verzocht zijn spullen te pakken en vliegt helaas vandaag niet mee. 
 
startspeler-token
Het spel is afgelopen als de passagiersfiches van één kleur op zijn. Daarna bepalen de spelers hoe goed ze er in zijn geslaagd om hun passagiers tevreden te houden. Bejaarden, rugbyspelers en passagiers uit devriendengroep hadden graag bij elkaar willen zitten. Voor ieder van deze groepen bepalen de spelers wat hun grootste groep is en de passagiers in deze groep leveren punten op. Kinderen leveren punten op als ze netjes aan alle kanten ingeklemd zitten tussen volwassenen. En verliefde stelletjes leveren alleen punten op als ze met zijn tweeën bij elkaar zitten (three is a crowd). Passagiers die uit het vliegtuig zijn gehaald omdat hun stoel dubbelgeboekt was, leveren minpunten op en overgebleven dinervouchers pluspunten. De speler met de meeste punten, wint het spel en mag zich servicemedewerker van de dag noemen.
 
…en de waardering
 
Het thema van Overbooked past perfect bij de leuke puzzel-uitdaging die de spelers voor zich hebben. Je ziet het helemaal voor je dat je als servicemedewerker de ene groep passagiers na de andere moet plaatsen en daarbij rekening moet houden met de plaatsingswensen van de passagiers. Het is niet makkelijk om daar ook nog vriendelijk bij te blijven glimlachen. Het wordt steeds lastiger om groepen te plaatsten en hoe verder je in het spel bent, hoe vaker de dinervouchers over de tafel vliegen omdat je die ene groep écht niet in je vliegtuig wilt hebben omdat alle stoelen al bezet zijn en je die rugbyspeler dus op de plek moet zetten van de helft van een verliefd stelletje. Zie je het voor je: kijk je je geliefde net romantisch in de ogen, wordt hij of zij uit het toestel gehaald en komt er een rugbyspeler naast je zitten… 

 
Overbooked is een erg leuk puzzelspel dat in de smaak zal vallen bij zowel mensen die af en toe eens een spelletje doen als bij verwende veelspelers. De regels zijn eenvoudig waardoor je het snel kan uitleggen en het speelt vervolgens lekker vlot weg. Aanrader!

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *