Herbaceous

Geplaatst door

1-4 spelers, vanaf 8 jaar
15-30 minuten
Auteurs: Steve Finn, Eduardo Baraf en Beth Sobel
Uitgever: Pencil First Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Groene vingers, ik heb ze niet. Ik kom niet verder dan af en toe een paar bollen in de grond stoppen en het grootste deel daarvan komt tot bloei dankzij meer geluk dan wijsheid. De rest van de tuin laat ik over aan onze fantastische tuinmannen die precies weten wat elke plant, struik en boom in onze tuin nodig heeft om te groeien en vooral bloeien. Gelukkig heb je geen groene vingers nodig om Herbaceous te spelen, ook al draait het spel om het kweken van plantjes.

In Herbaceous hebben alle spelers vier plantenbakken tot hun beschikking waar ze mooie plantjes in mogen gaan zetten. Je mag alleen niet zo maar alles in elke plantenbak zetten. Zo heb je een bak waar alleen maar plantjes van dezelfde soort in gezet mogen worden, een bak waar juist allemaal verschillende planten in gezet moeten worden, een bak waar planten in setjes van twee in thuis horen en een mooie glazen pot waar precies drie willekeurige planten in mogen maar waarin speciale kruiden toch het best tot hun recht komen (lees: de meeste punten opleveren).

Deze plantjes moet je tijdens het spel verzamelen. Omstebeurt mogen de spelers twee keer een kaart trekken. Eerst bekijk je de eerste kaart en daarvan moet je beslissen of je die in je privé tuin wilt leggen of dat je die in de algemene voorraad legt. De tweede kaart leg je vervolgens op de plek die je niet gekozen heb. Op deze manier komen er gedurende het spel telkens meer kaarten in de privé tuintjes en de algemene tuin te liggen.

Aan het begin van je beurt (voor je kaarten bijtrekt) mag je kaarten uit de algemene voorraad en je privé voorraad halen om in een van je plantenbakken te stoppen. En dat zorgt voor lastige dilemma’s, durf je het aan om nog een rondje te wachten met pakken met het risico dat één van de andere spelers alles voor je neus weg snaait. Het kan heel winstgevend zijn om als eerste te gaan pakken. Hoe meer plantjes je namelijk in een bak hebt gezet, hoe meer punten de bak oplevert. Op iedere bak staat afgebeeld hoeveel punten je krijgt voor de verschillende aantallen plantjes die je er in kan stoppen.

In het spel zitten drie setjes van drie kaarten met daarop speciale kruiden (Munt, Thijm, en Bieslook). Deze plantjes mogen alleen in de glazen pot gepland worden. Daar leveren ze dan ook meteen extra veel punten op (namelijk net zo veel extra punten als het getal dat op de kaart staat). Als het je zelfs lukt om als eerste een compleet setje van deze drie verschillende kruiden in de pot te stoppen, dan krijg je zelfs nog een kaart (de Herb Biscuit) die 5 bonuspunten oplevert.

Zodra iedereen al zijn potten gevuld heeft, worden de punten geteld. Je kijkt per bak hoeveel kaarten er in zitten en hoeveel punten dit oplevert. Vervolgens krijg je nog 1 punt per kaart die ongebruikt in je privé tuin is blijven liggen. Wie de meeste punten heeft wint het spel.



…en de waardering

Herbaceous is een lekker vlot, toegankelijk, licht en vooral oogstrelend mooi kaartspelletje waar alles draait om de timing. De belangrijkste keuzes die je namelijk maakt is op welk moment je de potten gaat vullen. Zoals gezegd wil je het liefst wachten maar is dat heel riskant omdat je dan het risico loopt dat een andere speler de gezamenlijke tuin voor je neus plundert. Verder moet je natuurlijk elke beurt kiezen welke kaart je in je privé tuin legt en welke in de algemene tuin. Mijn ervaring is dat mensen azen op de speciale kruiden en ze de eerste kaart dus alleen houden als het een speciaal kruid is. Deze keus is daardoor vaak niet heel lastig. Dat heeft als voordeel dat het spel vlot gespeeld wordt. Het spel is echt voorbij voor je het door hebt. Herbaceous is een aangenaam tussendoortje dat ook met twee spelers goed werkt. De solo-variant schijnt overigens ook best leuk te zijn, maar ik heb deze niet geprobeerd. Het spel is niet bijster origineel en heeft niet heel veel om het lijf, maar door de mooie uitvoering vind ik het toch de moeite waard om dit snelle spellensnackje op tafel te zetten.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *