Twenty One

Geplaatst door

2-6 spelers, vanaf 8 jaar
15 minuten
Auteurs: Steffen Benndorf en Reinhard Staupe
Uitgever: White Goblin Games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Dobbelspellen zijn al bijna net zo oud als de wereld, maar de afgelopen paar jaar is er een hele nieuwe golf aan dobbelspellen op de markt gekomen waar de populaire kubusjes gecombineerd worden met getallenreeksen die afgestreept moeten worden, zoals Qwixx en Qwinto. De nieuwste telg in deze spellenfamilie heeft nou eens geen naam met een Q gekregen, maar heet Twenty One.

Ook in dit spel krijgen alle spelers een briefje voor hun neus met daarop rijtjes met getallen. Dit keer krijgen alle spelers echter wel een briefje dat verschilt van dat van hun medespelers. Op de briefjes staan 5 rijtjes met zes getallen (aangegeven met een gekleurde dobbelsteen).

De spelers gooien omstebeurt met zes gekleurde dobbelstenen. Als je worp je niet bevalt dan mag je alle dobbelstenen (behalve die waarmee een 1 gegooid is) overgooien. Je mag er daarbij niet voor kiezen sommige dobbelstenen te laten liggen, het is alles of niets.

Vervolgens moeten alle spelers ten minste één getal op hun briefje invullen, maar meer mag ook. Je mag het gegooide getal invullen als dit niet hoger is dan het getal dat op de dobbelsteen van dezelfde kleur in de bovenste rij van het briefje is. Stel dat je dus een rode 4 hebt gegooid en op het briefje staat een rode 2, dan mag je niets invullen. Maar als er op het briefje een rode 5 had gestaan dan had je de 4 mogen invullen. Als je geen enkel getal kan invullen dan moet je het meest linker getal op het briefje doorstrepen.

Het liefst wil je exact het afgebeelde getal gooien. Dit wordt een voltreffer genoemd Als dat lukt dan mag je namelijk een kruisje in het vakje naast de afgebeelde dobbelsteen zetten. Dit levert namelijk extra punten op. Zodra een rij namelijk vol is wordt hij gewaardeerd door de gegooide getallen op te tellen en daar de bonus voor het aantal voltreffers bij op te tellen (die staan in de grijze balk onderop het briefje afgebeeld). Deze bonus kan oplopen tot 21 punten als je zes keer een voltreffer hebt gegooid.

Zodra je een rij vol hebt, mag je aan de volgende rij beginnen. Zodra één speler al zijn rijen vol heeft, eindigt het spel direct. Je mag dan nog de rij waarderen waar me mee bezig bent. Daarna tel je alle punten op en wie de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

In Twenty One moet je de keus maken tussen zo snel mogelijk je briefje vol maken (de punten pakken die je pakken kan) of wat rustiger aan doen en daardoor veel voltreffers en dus bonuspunten scoren. Beide heeft zo zijn voordelen en wat handig is hangt ook af van wat je medespelers doen. Als iemand voor snelheid gaat dan is het waarschijnlijk slim om ook een beetje de vaart er in te houden.

De geluksfactor is in dit spel wel stevig hoger dan in Qwixx en Qwinto doordat je het moet doen met de getallen die op het briefje staan. Als net de getallen gegooid worden die op jouw briefje staan dan heb je een groot voordeel. Meestal middelt dit zich wel een beetje uit, maar ik heb ook potjes meegemaakt waarin de dobbelstenen duidelijk in het voordeel van iemand vielen dat is dan wel een beetje frustrerend. Het spel is ook een stukje makkelijker dan Qwixx en Qwinto. Hierdoor kunnen kinderen van een jaar of 8 a 9 het spel prima alleen spelen (op Zuiderspel heb ik wat kinderen heel veel plezier aan dit spel zien beleven). Voor volwassenen spelers heeft het net wat te weinig om het lijf. Het is een aardig tussendoortje, maar haalt helaas niet het hoge niveau van Qwixx en Qwinto. Ik geef het dan ook een krappe 3 pionnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *