Het kolonisten kaartspel vs De vorsten van Catan

Geplaatst door

Tien jaar geleden was het kolonisten kaartspel nog helemaal hip, maar inmiddels is het spel links en rechts ingehaald door betere tweepersoonsspellen. De verkopen van het kaartspel zakten dan ook langzaam aan steeds verder weg terwijl het bordspel nog steeds flink verkocht werd. Klaus Teuber zag de bui daarom al hangen: vroeger of later zou het kolonisten kaartspel uit de schappen gehaald worden.

In zijn blog kan je lezen wat er volgens hem de problemen met het oude kaartspel waren. Het duurde te lang voor beginners. Het was complex door het grote aantal verschillende kaarten. De stadsuitbreidingen halen aan het begin van het spel het tempo te ver naar beneden(ze vervuilen je hand want je kan ze nog niet kopen). Mensen raken geïrriteerd door de “destructieve” kaarten (de zwarte ridder en burgeroorlog bijvoorbeeld). En er zaten tenslotte te veel niet intuïtieve regels in het spel. Klaus besloot daarom om een vernieuwde versie van het kaartspel te maken.

Het vernieuwde kaartspel is dit jaar ook in Nederland uitgebracht. Het vernieuwde kaartspel heet De vorsten van Catan en zit, net als het oude kaartspel in een vierkant rood doosje. In dit blog wil ik aandacht besteden aan wat verschillen zijn in de vormgeving tussen het oude en nieuwe kaartspel. Daarom heb ik foto’s gemaakt van vergelijkbare kaarten uit het oude (de bovenste foto’s) en het nieuwe (de onderste foto’s) kaartspel.

Je speelt nog steeds met rood tegen blauw, de achterkant van de kaarten ziet er alleen wel een stuk mooier uit. Niet dat je dat merkt tijdens het spelen, maar het is toch leuk om te merken dat ook aan dit soort details aandacht is besteed.

Ook de achterkant van de straten, dorpen en steden ziet er gelikter uit. Deze liggen tijdens het spelen op tafel en verhogen dus de speelvreugde.

Niet alleen de achterkanten van de kaarten zijn opnieuw onder handen genomen door een ontwerper, ook aan de voorkant is opnieuw aandacht besteed. En als ik de kaarten zo bekijk denk ik dat er voor deze vernieuwde versie van het kaartspel meer tijd en aandacht aan de vormgeving is gegeven dan bij het originele ontwerp. Op het reeds genoemde blog kan je lezen dat het ontwerpen van één kaart tussen de drie en zes uur heeft gekost.

De landschappen zijn natuurlijk ook opnieuw ontworpen. Net als alle kaarten in het spel, zijn ze gedetailleerder geworden en zien ze er daardoor luxer uit.

De dorpen kunnen in zowel het oude als in het nieuwe kaartspel uitgebreid worden Veel kaarten zijn hetzelfde gebleven, maar er zijn ook verschillen. Het grootste verschil is misschien wel dat de ridders verdwenen zijn. In plaats van de riders zijn gewone mannen en vrouwen (!!!) terug gekomen.

Een hele goede nieuwe dorpskaart is de markt. Door de markt te bouwen kan je meeliften op de opbrengsten van je tegenstander als die een groter koninkrijk heeft als jij hebt. Als de andere speler meer landschappen heeft met het gegooide getal, dan mag jij één grondstof van één van deze soorten ook pakken. Deze kaart maakt het minder makkelijk om uit te lopen door een groter dorp te hebben.

De stadsuitbreidingen hebben ook een make over gekregen. Een opvallende verandering is dat het raadshuis uit het oude spel (nog maar één grondstof betalen om in een stapel te zoeken) is omgezet in een dorpsgebouw, zodat je hem eerder in het spel kan bouwen.

Catan zou Catan niet zijn als er niet gehandeld en verdubbeld kon worden. De verdubbelaars zijn dus gewoon teruggekomen. Ruilen doe je niet meer met havens, maar met schepen. In het nieuwe kaartspel is de regel dat je met je tegenstander mag ruilen overigens helemaal afgeschaft omdat bijna niemand daar gebruik van maakte. Je kan nog wel met de bank ruilen (drie staat tot één).

Ook de actiekaarten zijn teruggekomen. Als je het oude kaartspel kent, dan zal je veel bekende kaarten terug zien. Al zijn er ook een aantal verdwenen en nieuwe bijgekomen. Vooral de destructieve kaarten hebben er aan moeten geloven en zijn verdwenen. Mij hoor je daar niet over klagen, Niek en ik negeerden die kaarten toch al grotendeels omdat het echt niet leuk is om dingen te verliezen en het dus ook niet leuk is om dat de ander aan te doen.

Ook de gebeurtenissenkaarten hebben een grote renovatie ondergaan en zijn gebalanceerder geworden. In plaats van de jaarwisselingskaart door de stapel te schudden, moet je het dorpsfeest (de nieuwe naam voor de schudkaart) op de derde kaart van onderen in de gebeurtenissenstapel leggen. Hierdoor komen (bijna) alle gebeurtenissen in de stapel aan de beurt en dit maakt het spel eerlijker en dus leuker.

Het enige wat in het spel niet is veranderd is de getallendobbelsteen. Die is precies hetzelfde gebleven. De actiedobbelsteen is wel veranderd. Sommige plaatjes zijn veranderd (de molen is een weegschaal geworden, de riddervuist is een harp geworden) en andere zijn opnieuw ontworpen. De houten speelfiguren rider en handel zijn vervangen door houten schijven. Dit is het enige punt waarop ik het oude kaartspel mooier vind dan het nieuwe. Die kleine houten schijfjes halen het toch niet bij die mooie grote blokken. Maar dat is dan ook het enige punt waarop ik vind dat het kaartspel er op achteruit is gegaan. Per saldo vind ik de make-over dan ook zeer geslaagd.

Een spel wil je natuurlijk niet alleen bekijken, maar vooral spelen. En ook op dat punt verslaat het nieuwe kaartspel zijn voorganger met gemak. Maar daarover een andere keer meer, anders wordt dit blog wel heel erg lang!

14 reacties

 1. Het is me niet duidelijk hoe je het goud mag gebruiken. Als ruilmiddel 1 op 1 of 2 goud voor 1 andere grondstof of helemaal een andere regel?

 2. Hoi, kan iemand mij helpen met de uitbreidingen. Speel dit geweldige spel veel tegen mijn dochter. Komen er nog nieuwe uitbreidingen?

 3. Ik heb gisteren een exemplaar van de vorsten van catan met 3 themasets kunnen aanschaffen in spellenwinkel De Banier te Gent.
  Neem eens contact op met deze mensen, ze zullen je wel verder kunnen helpen.

  Thomas

 4. beste mensen,

  wie o wie kan een tip geven waar wij het basiskaartspel van vorsten van catan kunnen verkrijgen? (of wil er tegen vergoeding vanaf..)

  enigszins bijzonder want de uitbreidingen zijn wel verkrijgbaar, het basisspel niet. Zelfs niet 2e hands.

  Hopend op een reactie,

  Ivo en fam.

 5. Uitzoeken doen wij altijd tegen 2 grondstoffen. Verder spelen wij de vorsten gewoon met de oude uitbreidingen. Kan gewoon 🙂

 6. Hoi! Weet iemand over het nieuwe spel of je van de open uitbouw stapel bij de themasets een kaart mag uitzoeken of dat je de bovenste van de stapel moet pakken? Gr stella

 7. wij spelen wel oude scenario's en de nieuwe [duitse] Gouden Tijden samen,gaat prima,
  Tovenaars en Draken zijn daarin Wijzen geworden,groot voordeel,geen Citadellen meer
  nodig,de Toverboeken zijn dorpsuitbreidingen geworden,de wijzen Landschap-uibreidingen
  kosten 1 grondstof van het landschap en als het landschap gedobbeld wordt krijgt de
  wijze er 1 uil bij[tot 3] ook is er een stadsuitbreiding waarmee 1x in je beurt een
  grondstof naar keuze voor 1 uil geruild kan worden. de harpen gebruiken we als Toernooipunten.met uilen kan je bv tijdens je beurt een kaart uit je deck zoeken en direct spelen,of de Gebeurtenisdobbelsteen bepalen etc. Wij gebruiken ook alle steden dorpen straten uit nog 2 basis kaartspellen,en met 120 eigen kaarten in 6 stapels en
  tot 50 overwinnings punten, 6-8 uur speeltijd.de Eilanden uitbreiding is erg leuk
  met zeilbootjes/schijfjes,verplaatsen hangt van je zeilpunten af,te verkrijgen met
  gebouwen als de Zeilmakerij, dan Eilanden ontdekken die van alles opleveren,
  Piraten verslaan, met kanonnenpunten van gebouwen als de
  wapensmid en Geschutgieterij,enzv

 8. Hoi, Ik speel het oude spel al jaren met mijn dochter met àlle uitbreidingen. We zitten op het puntje van onze stoel en lachen ons gek als de een de ander weer een 'loer draait'. Dàt is wat het spel leuk maakt. Geen tamme regeltjes voor ons. En dat de één een keer erg uitloopt op de ander? Dan moet je slimmer zijn, sneller denken, vooruit plannen. soms werkt de ene strategie, soms de andere. En wij hebben de regel geïntroduceerd dat je niet uit mag gaan door een stad neer te leggen. Te simpel.

 9. Helder beschreven wat de verschillen zijn. Op basis daarvan houd ik het bij het basisspel, daar zit meer in. De ridders en 'sloopkaarten' horen er gewoon bij, dat maakt het spel spannend.
  De afbeeldingen van het standaardspel vind ik ook duidelijker (o.a. overwinningspunten).

  Groetjes, Sander

 10. Een heel mooi en duidelijk verhaal over de verschillen tussen Kaartspel Catan oud- en nieuw. Dankjewel hiervoor ! Layout ziet er inderdaad mooi (en vaak mooier dan 't origineel) uit. Maar… is 't spel ook beter geworden ? Jammer van de ontbrekende ridders ! Die zal ik missen als ik ooit nog aan deze nieuwe versie ga beginnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *