Verantwoorde statistiek

Geplaatst door

Er zijn veel manieren om vast te stellen of je echt een spellengek bent, maar je bent er zeker een als je bijhoudt wanneer je bepaalde spellen speelt. Daarvoor kiest iedereen zijn eigen manier, dus je kunt er als geek ook nog eens lekker over discussiëren. Overigens log ik alleen spellen die ik speel met fysiek aanwezig medespelers, ongeacht het medium, maar dit terzijde.

Waarom doen we dit in vredesnaam? Vooral omdat we het leuk vinden, maar de laatste tijd gebruik ik het steeds meer als manier om mijn spellenverzameling te beheren. Die is met ruim 250 spellen namelijk zo groot dat het aanschaffen van nieuwe spellen automatisch betekent dat ik oudere spellen nog minder vaak ga doen. En veel daarvan heb ik al nauwelijks gespeeld.

Dus, in plaats van nog meer nieuwe spellen te kopen heb ik besloten de weinig en lang geleden voor het laatst gespeelde spellen vaker te gaan doen. Blijken ze bij nader inzien toch niet meer zo spannend dan mogen ze voor een zacht prijsje weg.

Ook hier geldt natuurlijk het cliché van meten is weten en daar komen mijn speelstatistieken goed van pas: ik weet van ieder spel precies hoe vaak en wanneer ik het gespeeld heb en dus ook welke spellen voorrang verdienen op de speeltafel. Er zijn natuurlijk allerlei leuke maatstaven bedacht om te meten of je je verzameling een beetje evenwichtig gespeeld hebt. Ik meet mijn voortgang aan de hand van de drie volgende:

1. De ‘Friendless metric’. Die bepaal je door eerst te kijken hoeveel spellen in je collectie je minstens 10 keer gespeeld hebt, noem dat f. Vervolgens begin je te tellen bij je minst gespeelde spel totdat je het f-de spel tegenkomt. Je Friendless metric is het aantal keren dat je dat spel gespeeld heb. De mijne is 6: ik heb 107 spellen in mijn collectie minstens 10 keer gespeeld en 107 andere spellen heb ik hooguit 6 keer gedaan. Mijn streven is om dit jaar op 7 uit te komen; uiteindelijk wil ik hem boven de 10 krijgen.

2. Het percentage spellen dat ik minstens 5 keer heb gedaan. Nu zit dat op 69,8 procent, aan het eind van het jaar wil ik boven de 75 procent zitten. Ik begin wel aan de onderkant: dus eerst zorgen dat ik alle spellen minstens 1 keer gedaan heb, daarna 2 keer, enzovoort. Aan het eind van het jaar wil ik alle spellen minstens 2 keer gespeeld hebben (nu is dat 94,6 procent).

3. Het jaar waarin ik spellen voor het laatst gespeeld heb. Aan het eind van dit jaar mag het van geen enkel spellen langer geleden zijn dan 2009 dat ik het voor het laatst deed. Nu geldt dat nog voor 34 spellen, dus ik heb nog wat kastdochters te gaan.

Gelukkig is er veel overlap tussen de criteria, zodat ik met het spelen van sommige spellen twee vliegen in een klap sla. We zullen zien hoe het gaat. De eerste drie maanden van dit jaar ben ik goed op weg, dus wie weet sta ik mezelf tijdens Spiel wel een paar aankopen toe.

Eén reactie

  1. Tja, ook bij spelkeuze gedreven door statistieken, toch die beroepsmatige inslag.

    Wat helpt om je targets te halen:
    – verkopen. Wat je niet meer hebt, hoef je tenminste ook niet 5 of 6 of 10 keer meer te spelen om je doelen te halen.
    – geheel stoppen met Race, Dominion, Tichu etc., die voldoen allang aan je eisen. 🙂

    Ik doe zelf niet dat soort analyses, maar probeer wel mijn spelverzameling enigszins gelijkmatig aan bod te laten komen. Ik heb een nogal nerd-erig geheugen voor spelsessies en anders is BGG een prima hulpmiddel om per spel nog even te checken wanneer de laatste keer was. Ook krijg je soms weer een andere doelgroep: mijn zoontje is nu 5. Ik bewaar nog bijv. Leeuwenhart in de collectie voor hem: thematisch leuk, prima familiespel, maar uit mezelf kies ik het niet meer.

    Ik probeerde altijd wel om in een jaar zo divers mogelijk te spelen: zoveel mogelijk verschillende spellen spelen. En ook zoveel mogelijk nieuwe leren kennen. Ik merk juist dat ik luier wordt om dat soort doelen na te streven. Als ik een spel goed vind en er is nog steeds meer in te ontdekken, dan speel het gewoon heel vaak in korte tijd. Terra Mystica en Tzolkin heb ik dit jaar al meer dan 10x gespeeld bijv. En dan speel ik op een speldag toch weer gewoon zo'n spel dat ik heel graag speel in plaats van iets nieuws.
    Anyway, als veelspelers hebben we het maar druk met al dit soort overpeinzingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *