I have a dream

Geplaatst door

Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige spellenliefhebber ben die droomt van een eigen goedlopende spellenwinkel van waaruit je hele volkstammen mensen enthousiast weet te maken voor kwaliteitsspellen. Ik vrees echter dat het inkomen van een spellenwinkeleigenaar een stuk lager ligt dat dat wat ik nu verdien en helaas kunnen de boodschappen en de hypotheek nog steeds niet met goede daden betaald worden maar alleen met cold cash. Tenzij ik de loterij win (en die kans is behoorlijk klein aangezien ik niet eens loten koop), is het niet waarschijnlijk dat ik mijn droomwinkel ooit het licht gaat zien.

Maar dromen kan je wel delen en dus wil ik dit blog gebruiken om mijn droomwinkel te beschrijven. Wie weet heeft inspireert het iemand anders om mijn droom waar te maken en in dat geval zal ik graag een vaste klant worden.

Mijn theorie is dat veel mensen nooit een spel doen omdat ze niet weten dat er tegenwoordig zo veel leuke spellen te koop zijn. Het grote publiek kent spellen als monopoly, risk, kwartetten, mens-erger-je-niet en triviant en dan houd het op. Deze spellen duren vaak lang, hebben een hoge geluksfactor of het is voorspelbaar wie er gaat winnen. Als je geen kinderen hebt, komt het vast niet snel in je op om eens te gaan kijken op de spellenafdeling omdat daar misschien wel een heel leuk spel ligt en zelfs als je al een keer per ongeluk op de spellenafdeling komt dan zie je daar zo veel onbekends dat je nog niet weet wat je moet kiezen.

De grote uitdaging voor een spellenwinkelier is dus om deze grote groep mensen naar zijn winkel te lokken. En dat doe je niet met spellen. Mijn droomwinkel zou daarom een duowinkel zijn tussen een spellenwinkel en een koffie/thee-speciaalzaak (denk Simon Levelt).

Op deze manier krijg je mensen in je winkel die normaal aan je spellenspeciaalzaak voorbij zouden lopen. Nu is de truc om ze ook aan het spelen te krijgen. En dat doe je volgens mij door veel te demonstreren met eenvoudige maar leuke spellen met een korte tijdsduur, zoals Take 5!, Tantrix, Vroeger of Later, Blokus, Take it Easy, etc. Spellen die je heel vlot uitlegt en binnen een kwartier (max!!!!) te spelen zijn. Terwijl de theeklanten staan te wachten tot ze geholpen worden, zien ze andere mensen plezier hebben met een onbekend spel. En dat maakt nieuwsgierig. En als ze eenmaal aan nieuwe spellen hebben mogen snuffelen, dan gaan ze vaker spellen kopen.

Een ander voordeel is dat spellenspelers theedrinkers zijn (bij Spel aan de Maas wordt maar heel incidenteel om koffie gevraagd en iets sterkers komt al helemaal niet op tafel). Een theedrinkende spelliefhebber zal niet alleen naar de spellenwinkel komen als hij een nieuw spel wil hebben, maar ook voor het aanvullen van de theevoorraden. En als je dan toch in de winkel komt, zie je meteen wat er aan nieuwe, leuke spellen binnen is gekomen en voor je het weet sta je buiten met dat nieuwe veelbelovende kaartspelletje.

Het laatste voordeel van deze opzet zou zijn dat spellenwinkels volgens mij nauwelijks kunnen leven van de verkoop van spellen. Ik vermoed dat een belangrijk deel van de omzet gehaald wordt met Pokémon, Magic en andere verzamelkaartspellen. De reden hiervoor is dat mensen die deze spellen spelen, regelmatig terugkomen voor een nieuw pakje kaarten. Hoe leuk Caylus ook is, als je het spel gekocht hebt, hoef je het niet nog een keer te hebben. Natuurlijk zijn er bord- en kaartspellen waar uitbreidingen op uit worden gegeven, maar dit zijn maar een beperkt aantal spellen en bovendien zijn er maar een beperkt aantal uitbreidingen per spel dus mensen blijven niet terug komen. Thee en koffie zijn juist wel producten die mensen blijven kopen waardoor je een vaste omzetbasis kan opbouwen (de huur moet toch echt betaald worden) en mensen bovendien in je winkel krijgt waardoor je kan proberen ze verleiden tot een impulsaankoop.

Nog een voordeel van het verschuiven van verzamelspelkopers naar koffie/theekopers is dat de verzamelkaartspellen volgens mij vooral door kinderen en pubers gespeeld worden en als je winkel vol staat met deze spelers, dat onwetende volwassenen eerder zal afschrikken dan uitnodigen om eens naar binnen te lopen. Koffie en thee worden juist wel door volwassenen gekocht en daardoor zal de winkel minder de uitstraling van een speelgoedwinkel hebben.

Het spreekt voor zich dat in mijn droomwinkel lekker veel ruimte is om een spel te proberen (terwijl je een kopje thee aangeboden krijgt), het een fijne lichte winkel is, de planken vol staan met alle prachtige spellen die er te koop zijn (Nederlands, Duits en Engels) en dat er natuurlijk vakkundig personeel rondloopt dat je wil adviseren zonder opdringerig te zijn. Voor de mensen die liever zelf rondkijken staan er een paar computers waarop je spellensites kan bekijken voor onafhankelijk advies voor je een spel koopt. De winkel is natuurlijk ook niet weggestopt in een achterafstraatje waar alleen kenners terechtkomen, maar de winkel zit lekker centraal in de belangrijkste winkelstraat. Door de verkoop van koffie- en thee ruikt het bovendien nooit bedompt in de winkel

Ik ben er nog niet helemaal uit hoe de winkel moet gaan heten, maar wellicht is Thee en Spelen een goede naam (een verwijzing naar de slogan Brood en Spelen waarmee in de tijd van de Romeinen het volk rustig werd gehouden).

Maar nogmaals, ik denk niet dat ik mijn droomwinkel echt ga beginnen, maar hopelijk is er iemand anders die dit wel durft.

Of misschien vind je mijn droomwinkel maar helemaal niets, maar weet je wel hoe een droomspellenwinkel er volgens jou uit zo moeten zien. Laat dan gerust een reactie achter via het linkje onder dit artikel.

2 reacties

 1. Hoi Dagmar,

  Voor mij zou dit perfect werken ik ben namelijk een fervent thee drinker en bord speler. Je kunt in plaats van verzamelkaartspellen natuurlijk ook rollenspelen verkopen dit zijn namelijk ook een redelijk trouwe klanten en natuurlijk thee drinkers!

  Ik hoor het wel als jij je droom verwezelijkt hebt.

  Met vriendelijke groet,

  Dante

 2. Gegroet Peter Hein en Dagmar!!

  ik kijk altijd uit naar de nieuwe recensies op spellengek om me te laten inspireren en nu komt er nog een weblog bovenop ook: fantastisch !!

  Het concept van die winkel klinkt uitstekend. Als ik verder mag dromen zou ik er ook nog puzzel en raadselgadgets bijgooien in een hoek of aan de toonbank en ook houten speciale hebbedingetjes. En misschien nog een ruimte waar groep een moorddiners kunnen komen houden of heelder raadselachtige avonden kunnen doorbrengen ? Heb altijd al eens zoiets willen uitwerken.
  Veel droomplezier verder, mara ik hoop eveneens echt dat iemand ooit de stap zet !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *