Kinderen van Catan

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Al binnen een paar jaar na het verschijnen van het oorspronkelijke bordspel was het aantal varianten van Kolonisten van Catan nauwelijks meer bij te houden. Het is daarom misschien wel wat verrassend dat het acht jaar heeft geduurd voor er een kinderversie kwam.

In De Kinderen van Catan helpen de kinderen hun ouders met het bouwen van hun dorp op het bekende eiland. Dat doen ze door er met hun karretje op uit te trekken en grondstoffen te verzamelen. Die zijn er in drie soorten: hout, baksteen en graan. Maar ze moeten oppassen voor grote broer Peter, die het op hun grondstoffen heeft voorzien.

Het ‘bord’ is een draaischijf met aan de randen vier gekleurde karren, een voor elke speler. In deze karren kunnen de kinderen hun grondstoffen doen. Voor de kar wordt een pion geplaatst. Door het gooien van een dobbelsteen wordt de schijf rondgedraaid. Staat je pion naast een grondstof die nog niet in je kar zit, dan mag je die pakken. Kom je naast Peter terecht, dan pikt hij een grondstof uit je karretje.

Iedere speler ontvangt een gelijk aantal gebouwen, die er in verschillende soorten zijn. Het verschil maakt voor het spel niet uit, maar de bakker, slager en kerk zijn natuurlijk een stuk leuker dan de kleine huisjes! Heb je alle drie grondstoffen in je karretje, dan maak je die leeg en mag je een van je gebouwen in het dorp neerzetten. Heb je geen gebouwen meer, dan mag je het raadhuis plaatsen en heb je gewonnen!

… en de waardering

Ik zal heel eerlijk zijn: voor ouders is het geregeld spelen van Kinderen van Catan een opgave. Er komt alleen geluk bij kijken. Zelfs een geheugenelement, populair in veel kinderspellen, is volledig afwezig. Het is meer een bezigheid dan een spel, maar dat zal kleine kinderen een worst wezen. Ze vinden het gewoon leuk om wat te dobbelen, en met de fraaie boompjes, korenmaten, bakstenen en gebouwen bezig te zijn. Je kunt het dus beter beschouwen als speelgoed waar je toevallig een spel mee kunt doen. Dit betekent ook dat ze er vrij snel op uitgekeken zullen raken. Voor kinderen van zes is dit al te kinderachtig, maar voor hen is er sinds kort de juniorversie. Kleine kinderen zullen hier echter veel plezier aan beleven; voor hen is het een leuke introductie in de wereld van Catan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *