iPhone en iPad: Agricola

Geplaatst door
 

Na de ellendige herfst, winter, voorjaar (eigenlijk allemaal winter in mijn beleving), hadden we dit jaar zowaar weer eens een echte, heerlijke, zalige, geweldige zomer met veel zon en weinig regen. Combineer dit met mijn aanschaf van een e-reader (ik ben om!) en jullie zullen begrijpen dat ik liever in de tuin zat te lezen dan achter de PC stukjes te typen. Het ouderwets spellen spelen is er trouwens ook een beetje bij ingeschoten (je hoort mij niet klagen). Maar de komst van de Agricola app heeft er voor gezorgd dat ik toch aan mijn spel-trekken ben gekomen.

De app heeft lang op zich laten wachten, maar is het wachten helemaal waard geweest.De makers van de app hebben niet voor de makkelijke weg gekozen door het spelbord over te nemen en het spel te programmeren, nee ze hebben het spelbord omgevormd tot een soort minidorpje met bewegende elementen (dieren die heen en weer lopen, mensjes die aan het werk zijn). Het bord ziet er zelfs anders uit in de verschillende seizoenen (winter, herfst, zomer). Het spel ziet er kortom geweldig sfeervol uit.

Over Agricola zelf hoef ik denk ik ook niet veel te vertellen. Als je dit blog leest, is de kans groot dat je het spel al eens gespeeld hebt of er op zijn minst over gelezen hebt. De vraag is dus vooral of het de makers gelukt is om het spel over te hevelen van de analoge wereld naar de digitale wereld.

Mijn eerste kennismaking met de app verliep nog een beetje stroef. De tutorials leggen het spel op zich goed uit, maar doordat het bord vervangen is door een dorpje, moest ik in het begin best zoeken waar de verschillende acties gebleven waren. Gelukkig kan je op het scherm op een vraagtekentje drukken (linksboven in het scherm) en dan worden de icoontjes voor de acties vervangen door een korte beschrijving. Dit werkt prima (maar ziet er iets minder sfeervol uit).

Het spel kan zowel op de iPhone als op de iPad gespeeld worden Je kan het spel zowel solo, tegen de AI, offline met pass-and-play of online (bijvoorbeeld met vrienden) spelen. Al deze opties werken prima. In de app zitten zowel het familiespel (dat speel ik het liefst) als de expertversies. Op de iPhone vind ik alleen alle kaarten uit het expertspel (de ambachten en kleine investeringen) lastig te lezen, dus het expertspel leent zich daardoor beter voor de iPad. Het familiespel speelt ook prima weg op de iPhone.

Ik speel Agricola met veel plezier en kan elke spellenliefhebber deze app van harte aanbevelen. Het is best een dure app, maar hij is het geld zeker waard. Zo, en nu ga ik dan nog lekker even in het zonnetje zitten, nu het nog kan…….

Naam app: Agricola
Prijs: EUR 5,99
Aantal pionnen: 5

Eén reactie

  1. Ik heb de app vlak voor mijn vakantie ook gedownload en ik vind hem ook het geld dubbel en dwars waard!

    Wat mij wel opviel: in de solo games gebruikt de app ambachten die in het bordspel alleen voor meer dan 3 en/of 4 spelers worden gebruikt. Is er een nieuwere versie van het bordspel uit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *