iPhone en iPad: Star Realms

Geplaatst door

Star Realms is een super snelle deckbuilder waarin twee spelers proberen elkaar ruimtevloot zo snel mogelijk aan gort te schieten (lees hier de recensie als je het spel niet kent). Als je het gewone spel nog te lang vindt duren (circa een kwartiertje), dan kan je de digitale versie in nog minder tijd afwerken (een minuutje of 5 als je een beetje je best doet).

In Star Realms beginnen beide spelers met 50 punten en een hand met 10 zwakke geld en aanvalskaarten. Afgezien van de allereerste beurt (dan trek je 3 kaarten), trek je altijd een hand met 5 kaarten die vervolgens mag inzetten. Met de geldkaarten kan je één van de vijf openliggende kaarten kopen en met de aanvalskaarten val je de tegenstander aan.

Er zijn heel veel verschillende nieuwe kaarten waarmee je betere combinaties van geld, aanvalspunten, herstelpunten en andere acties krijgt. Fijne acties zijn bijvoorbeeld dat je een kaart uit je hand of aflegstapel mag vernietigen (zodat je de slechtste kaarten uit je deck haalt en een steeds sterker deck over houdt) of dat je een extra kaart mag trekken. Soms kan je ook ruimtebasissen kopen. Deze kaarten geven (naast andere leuke dingen) je ook nog extra bescherming.

In de app kan je natuurlijk een tutorial volgen voor het geval je het spel nog niet kent. De tutorial is opgeknipt in vier korte interactieve intructie-filmpjes die zowel de regels van het spel uitleggen als de manier waarop de app werkt. Ik heb de tutorial overgeslagen en ben gewoon met spelen begonnen (ik kende het spel al). Ik had niet meteen door hoe alles werkte, maar met een beetje trial and error kom je er wel uit.

Je kan in de app het spel op verschillende manieren spelen, bijvoorbeeld online, tegen de A.I. of in de pass and play mode. In deze drie varianten speel je het reguliere spel tegen één tegenstander. Ik heb pass and play niet geprobeerd (dan leg ik het echte spel wel op tafel), maar de andere twee varianten spelen heel goed.

Ik speel het spel het liefst op mijn iPad omdat ik op mijn telefoon de teksten op de kaarten niet goed kan lezen. Je kan natuurlijk altijd een kaart aantikken en dan wordt hij even vergroot en dan kan je hem prima lezen. Maar op mijn iPad kan ik de kaarten ook lezen zonder ze te vergroten en dat speelt dan net wat lekkerder. Als je het spel zo vaak gedaan hebt dat je de kaarten al aan hun plaatje herkent, dan werkt je telefoon natuurlijk ook prima, maar zo ver ben ik nog net niet.

Aan de app is ten slotte nog een campagne modus toegevoegd. Hierbij krijg je steeds andere uitdagingen voor je kiezen waarbij je de A.I. moet verslaan die met een bepaalde hand speelt (allemaal blob-kaarten bijvoorbeeld). Ik vind dit zelf minder leuk dan gewoon het reguliere spel en dus kan ik niet zo veel over zeggen. Technisch werkt het prima, maar het hang van je smaak af of je dit leuk vindt.

De app van Star Realms is gratis, maar dan kan je alleen tegen de makkelijke A.I. en de medium A.I. spelen maar niet tegen de sterke A.I. Ook heb je geen toegang tot de pass and play of tot het online spelen van het spel. Als je dat wilt, dan moet je EUR 5,50 neertellen. Vervolgens kan je nog verschillende uitbreidingen kopen. Voor de kleine uitbreidingen betaal je EUR 2,29, de grote uitbreidingen (zoals Colony Wars) kosten rond de 5 euro.

Als de app je bevalt, dan raad ik je zeker aan om de full version te kopen. Als je daarna nog meer wilt, dan kan ik ook de Colony Wars uitbreiding aanraden. De andere uitbreidingen heb ik zelf niet gekocht omdat ik ze wel heel duur vindt. Als ze een keer met (flinke) korting aangeboden gaan worden, dan ga ik ze wel kopen, maar niet voor deze prijzen.

Ik vind deze app echt heel leuk en speel hem regelmatig. De A.I.’s zijn prima. In het begin versloeg de makkelijke A.I. me zelfs af en toe, al zal me dat nu denk ik niet meer overkomen. De sterke A.I. veegt nog regelmatig de vloer met me aan en geeft me dus voldoende uitdaging om lekker door te blijven spelen. Ik kan deze app dan ook aan iedereen aanbevelen. Probeer de gratis versie uit en als het je bevalt kan je altijd upgraden. En als het spel je niet bevalt (ik kan het me eigenlijk niet voorstellen, maar smaken verschillen dus het zou kunnen), dan gooi je hem weer van je apparaten af en weet je dat je het echte spel ook rustig in de winkel kan laten liggen. Niet geschoten is in dit geval dus echt altijd mis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *