iPhone: Kolonisten van Catan

Geplaatst door

In 2002 werd de wereld verblijd met de komst van een PC versie van het kolonisten bordspel. Ik heb deze cd-rom letterlijk grijs gespeeld. Niet alleen kon je het basisspel doen, maar er zaten ook een aantal leuke scenario’s bij die ik ook allemaal met veel plezier heb gespeeld. Het enige irritante puntje van deze game vond ik dat de computertegenstanders soms zo lang bleven doordrammen in de ruilfase. Zelfs als er in geen tijden hout was gegooid, bleven ze maar proberen hout te krijgen door middel van ruilen. Ze kletsen daarnaast ook flink wat af en ook dat ging op een gegeven moment een beetje vervelen doordat het toch steeds dezelfde zinnetjes waren.

De iPhone versie lijkt heel erg op een uitgeklede versie van het PC spel. De scenario’s zijn namelijk komen te vervallen. Het spel zelf werkt prima èn de tegenspelers drammen en kletsen een stuk minder. Ze zijn echter niet heel snugger, waardoor het best makkelijk is om van ze te winnen. Zo willen ze bijna nooit meer dan één om één ruilen, zelfs als het om zeer schaarse grondstoffen gaat. Dat is natuurlijk niet zo slim. Ze anticiperen ook niet echt op de acties van tegenstanders en bouwen dus rustig straatjes richting een kansloze plek. Het nadeel van op winst staan is wel dat je gegarandeerd altijd de rover op bezoek krijgt als een zeven gegooid wordt. Dit is wel logisch, maar ik vind het wel irritant. Zeker in de beginfase van het spel zouden levende spelers wel een beetje variatie in het plaatsen van de rover brengen, maar de computer spelers doen niet aan dit soort menselijke trekjes.

Het spel volgt het basisspel van Catan verder keurig. Als je het spel in het echt met plezier speelt, dan zal je de iPhone versie ook kunnen waarderen. Jammer dat er niet een paar scenario’s bij zaten voor de variatie, maar wie weet komen die op een later moment wel op de markt. Je kan het spel ook met meerdere echte spelers doen, maar dan moet je telkens je iPhone door geven zodat zij hun zetten kunnen doen. Dit lijkt mij nogal onhandig gedoe (zeker als je elkaars grondstoffen niet wilt zien), maar het kan wel. Als ik tegenspelers heb die zin hebben in een spelletje dan ga ik persoonlijk niet op een iPhone spelen, maar trek ik liever een echt spel in de kast. Spelen op de iPhone, hoe leuk het ook kan zijn, is toch nog steeds second best to the real experience.

Naam: Catan
Prijs: EUR 2,99
Waardering: 3 pionnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *