Ode aan het Coöperatieve spel

Geplaatst door

Vorig jaar werd op Spiel een ware hausse aan coöperatieve spellen gepresenteerd. In de jaren daarvoor waren coöperatieve spellen ook al op de markt, maar waren het de uitzonderingen op de (competitieve) regel. Niet iedereen zal van coöperatieve genre houden, maar persoonlijk vind ik ze heerlijk als afwisseling van al het “ieder voor zich” geweld op de spellentafel.

Vandaag stond bij ons thuis Pandemie na lange tijd weer eens op tafel. Het was voor het eerst dat ik met de nieuwe rollenkaarten uit de uitbreiding speelde. Niek en ik hadden erg veel geluk, er waren nauwelijks blauwe virusuitbraken en we konden zo snel een medicijn ontwikkelen dat de blauwe bangmakers geen schijn van kans hadden. In de derde ronde waren ze geheel van de aardbodem verdwenen. Daarna wisten we het gele virus ook uitermate efficiënt te elimineren met een beetje hulp van een handige actiekaart. Met nog een halve stapel kaarten te gaan, was het wel duidelijk dat we het gingen redden. En inderdaad het rode en tenslotte zwarte virus kregen we er onder zonder maar één virusuitbraak te hebben moeten meemaken. Echt spannend was het spel dan ook niet geweest, maar leuk des te meer.

Wat de coöpjes voor mij zo aantrekkelijk maken, is het samenspelen. Noem het wat mij betreft teambuilding en je zit er niet ver naast. De eliminatie van het competitieve element haalt ook een stukje spanning weg, maar soms is dit ook wel lekker. Je kan je helemaal concentreren op het spel zonder je druk te hoeven maken om sabotage-pogingen van je tegenstander. Coöperatieve spellen zijn misschien juist daardoor ook wel de meest speelse spellen die er zijn. Je creëert samen een nieuwe werkelijkheid waar je samen helemaal in op kan gaan en dit zorg voor een lekker gevoel van saamhorigheid.

Voor wie het genre ook eens wil proberen, mijn drie favoriete coöperatieve spellen zijn: Pandemie, Space Alert en Ghost Stories.

3 reacties

  1. Ik heb het eigenlijk wel gezien met Pandemic. Na een paar keer is de nieuwigheid er wel vanaf…ik heb Arkham Horror nog in de kast liggen daar ben ik wel erg benieuwd naar.
    Wanneer komt de uitslag van de spellentop 100???

  2. Pandemie is inderdaad een erg leuk cooperatief spel. Desalniettemin vind ik het met de bioterrorist variant van de uitbreiding het allerleukst. Daarbij speel je samen niet alleen tegen het systeem, maar ook tegen een 1 extra speler die de boel continu saboteert, wat het gevoel van teambuilding als ook de spanning nog verder versterkt!

  3. Ik ben inmiddels een groot liefhebber van cooperatieve spellen. De ontlading die je met z'n allen hebt na het winnen van zo'n spel is gigantisch! Vandaag nog, met Pandemie (met de paarse mutatie uit de uitbreiding); we haalden het nét! En Ghost Stories, dat we pas de achtste keer wonnen… Inderdaad Space Alert en In De Ban Van De Ring zijn andere graag geziene spellen op onze spellentafel in deze categorie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *