iPhone: Scrabble

Geplaatst door

Scrabble is mijn favoriete spel. In de app store bleek ook een scrabble versie aanwezig te zijn. Helaas niet voor een Nederlandse editie, maar voor de Engelse. Ik vind scrabble leuk genoeg om daar genoegen mee te nemen en het is bovendien best een leuke manier om je Engels een beetje extra op te poetsen.

Je speelt standaard een tweepersoonspotje. Onderin het scherm zie je je letters staan en daarboven het complete bord. Je kan met de letters op het bordje handmatig verschuiven of je kan ze door de computer laten reshuffelen (als ze in een andere volgorde staan zie je soms ineens het licht). Als je er helemaal niet meer uit komt kan je (al of een deel van) je letters wisselen, een beurt overslaan óf de computer vragen om een “best word”. Op die manier scoor je het maximale aantal punten dat mogelijk is met de letters die je op dat moment hebt. Je mag dit echter maar een bepaald aantal keren tijdens het spel doen. Het is een beetje valsspelen, maar hier heb ik door de taalbarrière geen bezwaar tegen. De computer legt namelijk om de haverklap woorden waar ik nog nooit van gehoord heb en die ik dus ook niet zelf zal bedenken en dan mag ik af en toe ook best een beetje hulp krijgen.

Het viel me verder vies tegen om in het Engels te scrabbelen. Ik heb dit spel zo vaak in het Nederlands gespeeld dat ik automatisch naar Nederlandse woorden ga zoeken. Verder is het veel lastiger om te bedenken hoe je woorden die al op het bord liggen kan verlengen. Voor mij is de uitdaging dan ook vooral om überhaupt een woord te bedenken en neer te leggen.

Gelet op de uitslagen heeft de computer het ook niet makkelijk met dit spel. Ik heb al een keer gewonnen en een aantal keren was het verschil in uitslag echt heel klein. Als de computer echt goed zou spelen, zou ik finaal van het bord gewalst moeten zijn (door het taalnadeel). In het boek Wordfreak (over een journalist die zich op het wedstrijdscrabble stort) heb ik gelezen dat het heel moeilijk is om een PC te laten scrabbelen. Om goed te scrabbelen moet je namelijk een afweging maken tussen nu punten pakken en het managen van de restletters. Als je altijd de lastige letters doorschuift kom je nergens. Soms moet je een beurt opofferen om die te lozen zodat je er daarna weer in volle vaart tegenaan kan. Een computer kan deze afweging niet goed maken en ik vermoed dat dit ook het probleem is voor de iPhone versie.

Voor Engelstalige spelers zal deze app dan ook vies tegenvallen. Maar voor mij is deze app uitdagend genoeg en ik vind het leuk om zelf woorden te zoeken in een andere taal. Als dat een beetje lukt heb ik er al plezier in. En het is fijn dat je af en toe een beetje hulp kan vragen als je een heel lastig stel letters op je plankje hebt staan.

Naam: scrabble
Prijs: EUR 3.99
Waardering: 3 pionnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *