iPhone: Topas

Geplaatst door

Ik heb mijn iPhone nu ruim een week en heb er al flink wat uren mee zitten spelen. Ik heb 11 spelletjes (computer versies van bord- en kaartspelletjes) gedownload uit de app-store en de meeste daarvan heb ik inmiddels een aantal keer gespeeld. Mijn favoriete heet Topas.

Topas is gebaseerd op een kaartspel van Reiner Knizia. Ik heb dit spel nooit gespeeld en weet dus ook niet in hoeverre de app een goede vertaling is van dit kaartspel. Ik heb zo het vermoeden dat de variant die ik het liefste speel weinig met het kaartspel te maken heeft aangezien er halve kaarten verdwijnen en ik me niet voor kan stellen dat het de bedoeling is dat je tijdens het spelen van het kaartspel kaarten door midden gaat scheuren.

Het spel biedt drie verschillende varianten aan: arcade, weakest link en color play. Deze spelletjes werken allemaal hetzelfde, het moment waarop ze afgelopen zijn en de manier waarop je punten scoort verschilt alleen een beetje.

In het spel gaat het om het plaatsen van een soort dominoblokjes op een raster. Op ieder dominoblokje staan twee vakjes met stippen in verschillende kleuren (op ieder vakje staan 1, 2 of 3 stippen in dezelfde kleur). Je moet proberen de blokjes zo te plaatsen dat er rijtjes in dezelfde kleur ontstaan. Je krijgt vervolgens net zoveel punten als er stippen in het rijtje staan. Je wordt verder extra beloond als je een blokje zo aanlegt dat hij zowel horizontaal als verticaal aansluit op de juiste kleuren (dan gaat hij vermenigvuldigen in plaats van optellen). Je mag echter nooit een rijtje maken met meer dan zeven stippen van dezelfde kleur in een rij. Verder moet je nieuwe blokjes altijd horizontaal of verticaal laten aansluiten aan blokjes die al op het bord liggen.

In de arcade variant speel je net zo lang tot het raster vol is. Als je een rijtje maakt van precies zeven stippen dan verdwijnen deze en heb je dus weer ruimte voor meer stenen. Je speelt in levels en ieder level bestaat uit 35 stenen. Als je die allemaal weet te plaatsen ga je naar een hoger level en komt er een nieuwe kleur stippen bij waardoor het moeilijker wordt om alle stenen netjes te plaatsen.

In de weakest link variant spele je vier korte rondes met ieder 8 stenen en telt de score van je op één na laagste score. In de Color variant kan je voor iedere kleur maximaal 10 punten scoren. In deze beide varianten verdwijnen rijtjes van exact 7 punten overigens niet.

Zoals ik al schreef, is de arcade variant mijn favoriete van de drie. Het spel is lekker simpel en daardoor erg verslavend. Ik moest het besturen van het touch screen in het begin een beetje in de vingers krijgen waardoor stukjes nog wel eens ergens eindigden waar ik ze niet wilde hebben. Inmiddels heb ik hier bijna geen last meer van. Als ik even een spelletje op mijn iPhone kan doen, dan is op dit moment Topas mijn eerste keus. De tijd vliegt en het is leuk om te merken dat je steeds beter scoort. Mijn metroreis is nog nooit zo snel voorbij gevlogen!

Naam: Reiner Knizia’s Topas
Prijs: EUR: 2,39
Pionnen: 5 pionnen

2 reacties

 1. Hallo Anonieme Knipoog,

  Goed opgelet, maar net niet goed genoeg! Dit blog wordt door twee mensen geschreven: door mij (Dagmar) en door Peter Hein. Het stukje wat je aanhaalt is door Peter Hein geschreven en het stukje over de iPhone door mij. Ik had Topas dus echt nog niet gespeeld, maar wellicht dat ik Peter Hein dus eens lief aan moet kijken.

  Groeten Dagmar

 2. Je bent wat kort van memorie dat je Topas vergeten bent hoor "..Ik heb dit spel nooit gespeeld .."

  Kijk hier maar eens http://spellengek.blogspot.com/2009_07_01_archive.html daar schreef je
  "Topas
  Knizia vindt Domino opnieuw uit. Is erg licht en simpel, maar kort en net interessant genoeg. Na een paar potjes heb ik de indruk dat de startspeler wat in het nadeel is, dus wellicht is het beter iedereen een keer startspeler te laten zijn en de scores op te tellen. Zelfs dan is het nog kort."

  Groet Knipoog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *