iPhone: Wordfeud

Geplaatst door

Allereerst mijn allerhartelijkste excuses voor de schermverdovende stilte op spellengek. Ik heb het even super druk en kom nauwelijks aan spelen en al helemaal niet aan schrijven toe (en helaas geldt hetzelfde een beetje voor een niet nader te noemen andere spellengek). Ik heb goede hoop dat ik het in het laatste kwartaal van dit jaar goed ga maken. Nog even geduld dus.

Als goedmakertje heb ik een tip om de tijd mee te vullen die je normaal besteedde aan het lezen van deze site: Wordfeud. Je hebt dan wel een iPhone of iPad nodig, maar als je er nog geen had, dan heb je nu meteen een goede reden om er een te gaan.

Wordfeud is een kloon van scrabble. Mattel heeft de licensie van scrabble en heeft daar ook een iPhone en iPad-versie van uitgebracht. Het grote nadeel daarvan is dat ze in het Engels zijn. En dat maakt spelen toch net ietsje moeilijker en minder leuk.

Wordfeud is wel gewoon speelbaar in het Nederlands. Het grote verschil met scrabble is het bord waarop je speelt. De vakjes voor dubbele en driedubbele letter- en woordwaardes staan namelijk op andere plaatsen. Verder mag je in plaats van maar één keer passen om je letters te wisselen dit onbeperkt doen.

Je speelt op een iPhone of iPad tegen iemand anders met een eigen iPad of iPhone. Diegene mag best in dezelfde kamer zitten (dan moet je zoeken op zijn naam), maar je kan het programma je ook aan een willekeurig ander laten koppelen. Met meerdere mensen op dezelfde iPhone of iPad spelen kan niet.

Het grote pluspunt van Wordfeud is dat je dus ook als je alleen bent, lekker soort van kan scrabbelen. Er zijn ook twee nadelen. Het belangrijkste nadeel vind ik dat het spel woorden afkeurt waarvan ik heel zeker weet dat ze in mijn scrabblewoordenboek staan (hij heeft bijvoorbeeld wat moeite met verkleinwoordjes en werkwoordvervoegingen, maar ook ondoden, yo en aqua keurt hij genadeloos af). Het andere nadeel vind ik het gedrag van sommige mensen die zich online laten koppelen. Niet iedereen heeft namelijk het fatsoen om een potje dat je begint ook uit te spelen. En als ze dat nou via de chatfunctie zouden aangeven, zou het nog tot daar aan toe zijn. Maar het komt serieus voor dat iemand gewoon weg gaat en jij dus zit te wachten tot hij of zij zijn woord neerlegt. Op een later tijdstip kan zo iemand het potje dan gewoon weer op pakken. Dat is dan wel weer grappig.

Al met al vind ik Wordfeud een leuke tijdvulling. Niet zo goed als off-line scrabbelen met Niek (en al zeker niet als we dat op een terrasje in de zon doen), maar een prima activiteit voor de momenten dat je even thuis alleen bent en niets te doen hebt. Hopelijk importeren ze nog een keer een goede woordenlijst en dan wordt het echt interessant.

Naam: Wordfeud

Prijs: 0 euro (of EUR2.39 als je geen reclame wilt)

Waardering: 3 pionnen

5 reacties

  1. Ik speel het spel op de iPad en ik ben echt verslaafd geworden aan gamen op mijn tabelt is echt superr! Blood in glory is ook echt een super spel

  2. Ik ging net hetzelfde zeggen: werkt ook op android en iPhone/iPad/android bezitters kunnen gewoon door elkaar spelen. Dus iedere vriend met een smartphone is een potentiële wordfeud-vriend 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *