Jaaroverzicht 2016 (Dagmar)

Geplaatst door

Over 2016 kan ik op spellengebied niets anders zeggen dan dat het een geweldig jaar was. Ik heb ontzettend veel spellen gespeeld (409!), ik ben naar leuke spellenbeurzen en spellendagen geweest en ik heb nog wat spellen verkocht ook. Als volgend jaar net zo uitpakt als het afgelopen jaar, dan mag ik in mijn handjes knijpen.

Mijn meest gespeelde spellen waren Scrabble (30 keer), Dominion (26 keer) en Qwinto (18 keer). Los van dat dit geen nieuwe spellen zijn en hoe leuk ik deze spellen ook vind, kies ik een ander spel als mijn spel van 2016, namelijk Pandemic Legacy. De oplettende lezer vraagt zich nu af hoe dit kan, aangezien dit ook vorig jaar al mijn favoriete spel van het jaar was. Ik geef toe dat dat een beetje vreemd is, maar aangezien Pandemic Legacy ieder potje verandert, vind ik dat ik het best nog een keer mag kiezen. Tegen het spelplezier dat ik aan Pandemic Legacy heb beleefd, kan geen ander spel op. Het spel zelf is al super leuk, maar het verhaal dat je door het spelen van de verschillen potjes “ontdekt” maakt dat dit spel op een eenzaam niveau staat wat betreft spelplezier. Na iedere sessie die ik met mijn collega’s speelde, kon ik niet wachten om verder te spelen en het verhaal verder te ontdekken. Ik kijk dan ook reikhalzend uit naar het tweede deel van Pandemic Legacy dat komende zomer waarschijnlijk in de winkels gaat liggen (Pandemic Legacy Season 2 genaamd).

Mijn grootste teleurstelling van het afgelopen jaar op spellengebied was T.I.M.E Stories. Ik had me erg verheugd op dit spel waarin ook weer het ontdekken van een verhaal centraal staat. Het eerste potje van dit spel vond ik nog leuk, maar daarna werd het snel minder. Onderdeel van het concept van dit spel is dat het een soort optimalisatie-vraagstuk is. Je moet een soort raadsel oplossen binnen een bepaalde hoeveelheid tijd. Als dat niet lukt dan moet je weer opnieuw beginnen. En dat betekent dat je in herhaling valt (al leer je natuurlijk van je fouten waardoor je bepaalde keuzes geen tweede keer maakt). Ik vond het leuk om het verhaal te ontdekken in dit spel, maar de herhaling verveelde me snel. Sommige mensen vermaken zich kostelijk met dit spel en ik vind het echt jammer dat ik daar niet bij hoor. Ik had dit spel zo graag leuk gevonden, maar helaas. Doordat ik zo veel van dit spel verwachtte, was de teleurstelling des te groter, dus vandaar dat dit mijn grootste tegenvaller in dit spellenjaar was.

Wat me terugkijkend verder erg opvalt is dat ik dit jaar vooral veel wat lichtere spellen heb gespeeld (bijvoorbeeld Qwinto, Splendor, Keer op Keer, Fabled Fruit, Tides of Time/Madness en Potion Explotion). Dat komt doordat Niek en ik regelmatig ’s avonds een spelletje spelen maar dan te moe zijn en de tijd niet hebben voor een groot spel. We grijpen dan vaak naar spellen van circa een half uurtje. Gelukkig is het aanbod in dit genre groot. Mijn favoriete spellensnacks van dit jaar zijn Tides of Maddness, Keer op Keer en Fabled Fruit. Ik verwacht dat deze spellen volgend jaar nog veelvuldig op tafel zullen komen.

In 2015 heb ik voor het eerst flink wat spellen verkocht, maar afgelopen jaar ben ik er ook nog een paar kwijtgeraakt. Ik vind dat best lastig (welke spellen mogen weg, wat kan je er voor een tweedehands spel vragen, hoe regel je de overdracht), maar ik ben altijd blij als het weer gelukt is. Maar dat neemt niet weg dat ik nog steeds een kleine 100 spellen heb die op zich wel weg mogen (zie hier de link als je geïnteresseerd bent en stuur me dan een mailtje op spellengekdagmar@hotmail.com).

Voor het komend jaar herhaal ik graag mijn goede spellenvoornemen van 2016: meer spelen, minder kopen, meer schrijven en wellicht nog wat spellen verkopen. Het jaar gaat in ieder geval goed beginnen met in de eerste week twee spellendates en een dagje Spellenpret. Laat het nieuwe jaar dus maar komen, de voortekenen dat het weer een geweldig leuk jaar gaat worden zijn goed!

En als laatste wil ik bij deze terug blik al onze lezers een heel gelukkig nieuw jaar wensen. Of te wel (met een knipoog naar The Hungergames): May the dice be ever in your favor!

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *