Kattenbende

Geplaatst door

2 spelers (vanaf 8 jaar)
15 minuten
Auteur: Alexandre Aguilar en Romaric Galonnier
Uitgever: White Goblin Games (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3]

Het spel…

In het compacte tweepersoonsspelletje Kattenbende vechten twee groepen katten een strijd uit om wie de meest waardevolle prooien weet te vangen. Maar in dit spel zijn ze niet alleen de jagers, maar wordt er ook op ze gejaagd door een groep honden.

Aan het begin van het spel kiezen beide spelers met welke groep katten ze deze keer willen spelen. Er zijn zeven verschillende kattenbendes om uit te kiezen elke bende heeft zo zijn eigen voordelen. Vervolgens worden de gekozen katten door een stapel met prooien en honden geschud. Deze tegels worden vervolgens met de achterkant naar boven in een raster van vijf bij vijf tegels neergelegd. De middelste tegel wordt open gedraaid.

Daarna zijn de spelers om de beurt aan zet. In je beurt kies je een dicht liggende tegel en draai je die om. Deze tegel moet je vervolgens omruilen met een andere tegel. Als je een hond open draaide dan moet je de hond omruilen met een andere tegel (open of dicht) die in dezelfde rij of kolom ligt. Een prooi moet je omruilen met een tegel die direct naast deze tegel ligt. En katten moet je omwisselen met een tegel die maximaal twee vakjes verderop in dezelfde rij of kolom ligt.

En zo worden de tegels een voor een open gedraaid en verplaatst, net zo lang tot alle tegels open zijn. Daarna worden eerst de katten verwijderd die door de honden verjaagd worden. Daarna wordt voor iedere prooi gekeken welke kattenbende hem vangt (op basis van meeste invloed). De speler waarvan de kattenbende daarna de meest waardevolle prooien heeft gevangen, wint het spel.

…en de waardering

Kattenbende ziet er heel erg leuk uit en speelt lekker vlot weg. Je draait een tegel open en maakt er het beste van. Honden schuif je door naar de tegenstander, prooien naar jezelf en je probeert je eigen katten in hoeken van het bord te krijgen waar ze lekker naast dikke prooien liggen en waar geen hond te bekennen is. De eerste keer dat ik het spel deed, had ik daar best plezier in.

Maar dat plezier duurde niet heel lang. De geluksfactor begon me in dit spel steeds meer tegen te staan. Je kan hopen dat je een hond open draait die je dan zo kan wisselen dat hij naast een kat van de ander komt te liggen terwijl jouw kat die daar eerst lag naast die dikke duif komt te liggen. Maar als je geen hond open draait maar er een kat van de ander blijkt te liggen, dan kan je misschien niets nuttigs doen. En zelfs als je plannetje wel werkt, dan moet je maar afwachten of alles blijft liggen. Elke ronde worden er immers tegels verplaatst waardoor zeker aan het begin van het spel je invloed op het eindresultaat beperkt is doordat er nog zo veel verschoven gaat worden. Bij dit spel kreeg ik daardoor steeds meer het gevoel dat geluk hebben bij het opendraaien (en dan zeker aan het eind van het spel) van tegels veel belangrijker was dan wat je vervolgens met de tegels kon doen.

Misschien dat kinderen zich nog best een tijdje vermaken met Kattenbende. Je bent per slot van rekening wel de hele tijd lekker bezig en je hebt de illusie van invloed. Maar als spelletje voor stelletjes is dit spel, ondanks de grappige illustraties, helaas niet leuk genoeg om een voldoende te scoren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *