Keer op Keer 2

Geplaatst door

1-6 spelers
30 minuten
Auteur: Inka & Markus Brand
Uitgever: 999 Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 9 Gemiddelde: 4.3]

Het spel…

Keer op Keer 2 is de opvolger van  het verslavend leuke roll & write spelletje Keer op Keer. Het oorspronkelijke spel heb ik meer dan 150 keer gespeeld, dus je kan wel zeggen dat het spel de belofte om het keer op keer te blijven spelen voor mij wel waar heeft gemaakt. Er waren al verschillende sets met andere scorebriefjes op de markt voor het originele spel, maar recent is er ook een echt nieuwe variant op de markt gekomen. Deze nieuwe variant heeft in Nederland de niet bijster originele naam Keer op Keer 2 meegekregen.  

De basis van het spel is in dit vervolg hetzelfde gebleven: iedere ronde gooit de actieve speler met alle dobbelstenen, zoekt een setje uit, kruist deze af op zijn briefje en de andere spelers mogen uit de resterende dobbelstenen ook een setje uitzoeken. Je probeert op deze manier zo snel mogelijk de vakjes op je blokje af te strepen.    

In Keer op Keer 2 zit echter een extra dobbelsteen waarop geen kleuren of getallen staan, maar symbolen. In plaats van een gebruikelijk setje van een kleur en een getal, mag je ook deze speciale dobbelsteen kiezen. Als je dit doet moet je wel een van je omcirkelde dobbelsteen-symbolen afstrepen (je krijgt er één aan het begin van het spel en de andere kan je verdienen door een vakje met dit symbool weg te strepen op je blaadje).  

Op de speciale dobbelsteen kom je verschillende symbolen tegen. De meest in het oog springende is een rood hartje. Als je dit hartje kiest, dan omcirkel je een hartje dat links op je scorebriefje staat. Iedere keer dat je hierna een kolom afmaakt, scoor je een extra punt. Op de dobbelsteen staat verder nog een bom waarmee je een veld van twee bij twee vakjes weg mag strepen. Ook staat er een symbool op waarmee je een heel vak weg mag strepen (inclusief de zes-vakken waarvoor je normaal minimaal twee beurten nodig hebt). Ook is er een zijde waarmee je twee sterretjes weg mag strepen of drie vakjes die in dezelfde rij liggen (ze hoeven niet naast elkaar te liggen). Deze dobbelsteen geeft je dus nieuwe opties die, als je ze op het juiste moment inzet, heel goed van pas kunnen komen.  

De hartjes leveren dus een nieuwe manier van punten scoren op, maar er is meer! Je kan in Keer op Keer 2 ook punten scoren als je een rij vol hebt. Dit levert altijd 5 punten op en daarnaast nog een extra mogelijkheid om de speciale dobbelsteen in te zetten, een hartje of een bom voor de speler die als eerste een rij vol heeft. Verder leveren ongebruikte mogelijkheden om de speciale dobbelsteen in te zetten aan het eind van het spel nog punten op.   Het spel is, net als in het origineel, afgelopen zodra een speler alle vakjes van twee kleuren heeft weggestreept. Daarna berekenen alle spelers hun punten en wie dan de meeste punten heeft wint het spel.   …

en de waardering…

Keer op Keer 2 is een waardige opvolger van Keer op Keer. Als ik het spel een naam had mogen geven, dan had ik het Méér Keer op Keer genoemd omdat in deze variant extra elementen aan het leuke roll & write spelletje zijn toegevoegd. Hierdoor krijgt het spel een hele eigen dynamiek.   Het is lastiger om rijen vol te krijgen, dan kolommen maar het loont wel de moeite omdat ze veel punten opleveren én je (als je de eerste bent) nog een leuk extraatje opleveren. Maar als je een paar hartjes weet te verzamelen dan kan je ook flink punten scoren door kolommen af te maken. Het nadeel hiervan is dat iedere keer dat je een hartje kiest, je eigenlijk je beurt opgeeft. Als de anderen ondertussen wel vakjes blijven afstrepen kan het zo maar zijn dat het spel sneller afgelopen is dan je lief is.  En dan heb je nog de speciale dobbelsteen die soms heel handig is, maar die je maar beperkt mag inzetten waardoor je goed moet timen op welk moment je zo’n speciale actie neemt. Doordat er verschillende manieren zijn om punten te scoren, sta je constant voor interessante keuzes.

In tijden dat je bijkans wordt doodgegooid met afvinkspelletjes met dobbelstenen word je vanzelf kritischer op het genre. Er zijn er zo veel, dat je je het kunt permitteren je te beperken tot de echte toppers. De oorspronkelijke Keer op Keer was dat wat mij betreft net niet. Na een keer of tien had ik het trucje wel door en leek ieder potje weer op het vorige. De opvolger blaast met de extra dobbelsteen nieuw leven in het spel en geeft het zo een extra dimensie en ook de nodige diepgang. Nu moet je de soms lastige keuze maken tussen ‘gewoon’ afvinken of de speciale dobbelsteen. Aanvankelijk leek het altijd beter om voor het hartje te gaan, maar nadat ik een paar keer in no time was ingemaakt door een harteloze medespeler was ik snel van die misvatting af. Keer op Keer is misschien aardig om met minder ervaren spelers te doen, Keer op Keer 2 is een afvinker waar ook verwende veelspelers veel plezier aan kunnen beleven.  

3 reacties

 1. Ik heb al mijn vrienden al dit spel laten kopen. Nu heb ik zelf een probleem Mijn hond heeft alle drie de witte dobbelstenen kaopt gemaakt. Kan ik die los kopen bij jullie of moet ik dan een heel nieuw spel kopen

  1. Hoi Ineke,

   Ik zou even contact opnemen met de klantenservice van 999 games. Zij kunnen je waarschijnlijk wel helpen (al dan niet tegen een kleine vergoeding).

   Succes!
   Dagmar

 2. Deze is inderdaad leuker dan keer op keer 1. Dat met die hartjes ben ik ook ingetrapt. Werd ingemaakt door mn moeder 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *