1-6 spelers (vanaf 8 jaar)
20 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: 999 Games (2024)
Het spel…
Dit jaar heeft 999 Games twee “deluxe” versies van populaire spellen uitgebracht, namelijk van Clever en van Keer op Keer. Beide versies zijn een stuk groter dan de originele versies. In beide versies zijn verder de scoreblokken vervangen door uitwisbare bordjes (met de bijbehorende stiften en een heel fijn wissertje). En je krijgt bij beide versies een grote luxe dobbelbak en er zitten mooiere dobbelstenen in. De spellen zijn hetzelfde gebleven, maar bij beide zit wel een extra variant bij. In het geval van Keer op Keer is dat de mogelijkheid om het spel ook coöperatief te spelen.
Natuurlijk kan je het spel ook op de normale manier spelen. Mocht je Keer op Keer niet kennen, ga je dan eerst even voor de spiegel staan afvragen onder welke steen je geleefd hebt de afgelopen jaren en lees daarna de recensie die we eerder schreven over deze dobbeltopper. Ik heb niets aan deze recensie toe te voegen, behalve dat ik dit spel inmiddels geen negen keer gespeeld heb, maar 199 keer.
De Deluxe versie voegt als luxe extra aan het Keer op Keer repertoire een coöperatieve variant toe. Deze variant speel je op de achterkant van de spelersbordjes. Iedere speler krijgt een eigen bordje en ieder bordje is net even anders dan die van de andere spelers. Een aantal bordjes zijn daarbij gebaseerd op de extra scoreblokken die je voor Keer op Keer kan kopen, maar twee zijn ook uniek voor deze Deluxe versie. Voor deze variant heb je verder nog een missietableau nodig. Dit is een apart bordje waarop je bijhoudt wie er aan de beurt is en welke opdracht de spelers gezamenlijk moeten vervullen. Er is een apart bordje voor ieder spelersaantal (dus van één tot en met zes spelers).
Het spel speelt bijna net als altijd, alleen moeten de spelers nu samen bepaalde doelen halen binnen een vast aantal beurten. Het enige echt nieuwe aan het spelletje zelf is dat je bij moet houden hoe vaak je in een beurt niets hebt afgestreept (de zogenaamde mislukte worp). Als je dit een derde keer moet doen, dan hebben jullie meteen verloren.
Verliezen willen we natuurlijk niet, dus de vraag is hoe je kan winnen. Dat doe je door samen de hoofddoelen te halen. Op elk bordje staan er vijf die oplopen in moeilijkheidsgraad. De makkelijkste opdracht is bijvoorbeeld om alle vakjes van een bepaald aantal kleuren af te strepen. Met drie spelers zijn dat er bijvoorbeeld drie. Om die opdracht te halen kan bijvoorbeeld een speler alle gele, een andere speler alle groene en de laatste speler alle roze vakjes afgestreept hebben. Het maakt dan niet uit dat de andere spelers van die kleuren nog wel vakjes open hebben. Sterker nog als de drie de spelers allemaal alle gele vakjes hebben afgestreept, dan geldt dat maar als één kleur voor de hoofddoelen. Als het je aan het eind van het spel is gelukt om het hoofddoel te halen, dan win je.
Maar voor je het eind van het spel bereikt, moet je nog een paar hordes nemen in de vorm van tussendoelen. Drie keer in het spel moet je checken of je met zijn allen een bepaald aantal punten hebt gehaald. Als dat niet is gelukt, dan krijg je straf en die straffen maken het weer lastiger om de hoofddoelen te halen. Denk aan het met zijn allen in moeten leveren van een bepaald aantal uitroeptekens (die je nodig hebt om de jokers in te zetten), het moeten inleveren van een dobbelsteen of het moeten noteren van een mislukte worp (en als dat de derde is, dan heb je dus alsnog verloren).
…en de waardering
Er zijn twee redenen om de Keer op Keer Deluxe te willen hebben. De eerste is vanwege de uitvoering. En ik kan niet anders zeggen dan dat die top is. Alles is van hoge kwaliteit en het ziet er super luxe uit. Ik ben groot fan van de dobbelbak en het wissertje. Door deze twee voorwerpen speelt het spel net iets lekkerder weg dan de reguliere variant .De gekleurde dobbelstenen zijn verder kleurenblind-vriendelijk gemaakt doordat ze niet alleen een kleur hebben, maar ook een vorm (rood hartje, oranje zonnetje, geel rondje, etc.) Het nadeel van de deluxe uitvoering is dat het spel een stuk groter is geworden en daardoor minder makkelijk mee gaat op vakantie. En aan al die luxe hangt natuurlijk ook een hoger prijskaartje.
De tweede reden is de coöperatieve variant. Deze is echt nieuw en niet voor de papieren versie van Keer op Keer beschikbaar. Ik heb deze variant met heel veel plezier gespeeld. Het is leuk om samen uit te vogelen hoe je de doelen kan halen. Na de worp moet je daarvoor even overleggen over wie welke dobbelstenen het hardste nodig heeft en daarbij de verschillende opties afwegen. Doordat je ook de tussendoelen wilt halen om de straffen te ontlopen, kan je niet alleen op het einddoel spelen maar moet je onderweg ook regelmatig een kolommetje vol maken om punten te scoren. Dit voegt extra spanning aan het spel toe. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat er maar vijf hoofddoelen zijn. Ik vind deze coöperatieve variant namelijk zo leuk dat ik er graag nog veel meer had gehad.