Kolonisten kaartspel – nieuwe versie

Geplaatst door

Onlangs kondigde Klaus Teuber aan dat er een nieuwe versie van het Kolonisten kaartspel gaat komen: Die Fürsten von Catan. De officiële reden is dat het kaartspel nodig toe was aan een flinke verbouwing: het oorspronkelijke spel was niet berekend op al die uitbreidingen en sommige regelveranderingen die met de Reform 2003 werden doorgevoerd voelden toch een beetje gekunsteld.

Het zou me niet verbazen als de achterliggende reden voor Kosmos iets te maken heeft met teruglopende verkoopcijfers. Het kaartspel is nu zo’n 15 jaar op de markt en heeft wellicht zijn groeipotentieel bereikt. Met een frisse en vereenvoudigde versie worden dan hopelijk nieuwe spelers bereikt.

Het zou zo maar kunnen. In tegenstelling tot het bordspel heeft het kaartspel nogal wat scherpe randjes. Dat 5e extra dorp heeft nooit echt lekker gevoeld (zeg eens eerlijk, heeft de speler met 3 extra dorpen ooit verloren? En speelde hij toen verder wel een beetje capabel?), veel kaarten waren niet in balans (dure ridders zuigen ernstig) en de nodige regelveranderingen maakten het er niet eleganter op. Verder vond ik het nogal jammer dat je maar slecht met meer dan twee uitbreidingen tegelijk kon spelen en toch nog een beetje focus in het spel kon houden.

Desondanks is het KvC kaartspel jarenlang mijn favoriete spel geweest. Ik ben dol op kaartspellen vol kaarten met verschillende functies die je mooi kunt combineren, zoals bijvoorbeeld ook Race, Dominion en Magic. Ik kon er geen genoeg van krijgen en heb het tijdenlang praktisch dagelijks gespeeld.

Dat is lang geleden. Door de uit de hand lopende speelduur met al die uitbreidingen kwam het steeds minder op tafel. En als ik in een uur ook vier potjes Race of Dominion kan spelen, dan moet de zin wel erg groot zijn.

Ik werd dus een beetje nostalgisch van het nieuws. Gaat het wat worden? Als FvC niet zo’n sof is als het Anno 1701 kaartspel en dicht bij zijn roots blijft, zie ik het wel een paar jaartjes meegaan. Ik ben benieuwd of 999 Games Kosmos gaat volgen, of dat ze gewoon vasthouden aan het kaartspel.

3 reacties

 1. Als we praten over kaartspelen poker is het eerste ding dat komt in onze geest. Poker is een van de grote klassieke kaartspellen, veruit de meest fascinerende gokken spel in de wereld en biedt de perfecte balans tussen geluk en vaardigheid ..

 2. Ik durf het bijna niet te zeggen…….

  Niek en ik hebben de afgelopen week drie keer kolonisten kaartspel gespeeld (waarvan twee keer met een uitbreiding) en ik heb alle drie keer verloren en twee keer daarvan had ik het derde dorp.

 3. Ik zeg het eerlijk.
  Met drie extra dorpen heb ik wel eens verloren.
  Meerdere keren zelfs.
  En we zijn echt aan elkaar gewaagd hoor. :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *