Cash & Guns

Geplaatst door

4-6 spelers
15 minuten
Auteur: Ludovic Maublanc
Uitgever: Repos Production (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Aan de spellentafel is agressie doorgaans not done. En als het al moet dan graag wel indirecte agressie (denk het wegkapen van een bepaalde actie voor de neus van een ander bij Agricola) en geen directe agressie (denk het afmaken van een tegenstander bij Risk). Cash & Guns is voor spelers dan wel even schrikken, in dit spel probeer je namelijk met veel wapengekletter rijk te worden over de ruggen van je mede-gangsters.

Alle spelers krijgen aan het begin van het spel een schuimrubberen pistool en een stapel kaartjes waarop staat of er geschoten wordt (bang) of alleen maar gedreigd (click). Aan het begin van iedere ronde draait de Big Bad Boss de te verdelen buit van de betreffende ronde open en telt tot drie. Alle gangsters richten tegelijkertijd op de derde tel hun pistool op het hoofd van één van hun conculega’s. Voor de trekkers worden overgehaald heeft iedereen nog drie seconden de tijd om onder te tafel te duiken. Als je dit doet ga je natuurlijk wel af als een gieter en moet je een rondje in de kroeg geven (á 5000 keiharde knaken).

Zodra de mannen zich van de jongens hebben onderscheiden door gewoon te blijven staan met een pistool gericht op hun hoofd worden de trekkers over gehaald en zal blijken of er raak geschoten werd (bang!) of dat het alleen maar spielerei (click) was. De spelers die geraakt worden krijgen een pleister om op hun wond te plakken (de derde wond is echter wel van het fatale soort). De spelers die ongeschonden door de shoot down zijn gekomen verdelen vervolgens eerlijk de buit.

De echt stoere gangsters kunnen ook nog een variant spelen die nog meer geweld bevat. In deze variant krijgen alle spelers een speciale kaart die het recht geeft om een speciale actie uit te voeren. Bijvoorbeeld het vasthouden van een op scherp staande handgranaat (zodra je geraakt wordt, ontploft de granaat en worden alle andere spelers geraakt) of het mogen pikken van het pistool van een collega die “helaas” veel te vroeg aan zijn einde is gekomen.

… en de waardering

Ondanks de grote doos en de hoeveelheid spelmateriaal is Cash & Guns een echt tussendoortje, maar dan wel een heel sfeervolle. Het spel is zo uitgelegd en een rondje is zo gespeeld. Dat is maar goed ook want anders zou het wel heel zuur zijn als je aan het begin van het spel een inschattingsfoutje zou maken waarna je doorzeefd wordt met kogels. Nu heeft het spel een hoge “nog een keer” factor. Het verveeld namelijk niet snel om met schuimrubberen pistolen de spellentafel onveilig te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *