Het Sterrenschip van Catan CD-Rom

Geplaatst door

1-2 spelers
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: Denda (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ruimteschip Catan is inmiddels het derde spel uit de Catanreeks die een versie op CD-rom krijgt. Het is gebaseerd op het tweepersoonsspel Sternenschiff Catan. Een Nederlandse versie van dit uitstekende spel is helaas nog niet beschikbaar, ondanks het feit dat het al een tijdje in de releaseplanning van 999 Games staat. Voor alle medelanders met een aversie tegen de taal van onze oosterburen is de CD-rom nu een geschikte manier om kennis te maken met dit spel.

Een uitgebreide beschrijving van het spel zal ik hier niet geven; daarvoor verwijs ik naar onze recensie van het origineel. De zogeheten klassieke campagne is simpelweg een kopie van het echte spel: handelsposten en kolonies stichten, piraten verslaan en goederen verschepen om geld te verdienen. Wie al ervaring heeft met het spel van Kosmos kan ik aanraden bij de standaard versie de moeilijke variant te kiezen, omdat er anders te weinig uitdaging is. De AI van het spel kan duidelijk niet op tegen een menselijke tegenstander.

De toegevoegde waarde van de CD-Rom ligt, net als bij de CD-roms van het Kolonisten bordspel en het kaartspel, in de extra mogelijkheden. De campagnes bieden veel verschillende scenario’s, ieder met hun eigen voorwaarden om te winnen. Door die andere condities zul je voortdurend verschillende strategieën moeten toepassen. Dit houdt de CD-versie duidelijk gevarieerd en levendig.

… en de waardering

Uiteraard kan een computerversie van een ‘unplugged’ spel zich nooit meten met de originele versie. Menselijke tegenstanders doen altijd verrassender zetten en zijn vooral veel gezelliger. De CD-rom speel je alleen bij gebrek aan een medespeler; de ‘hot seat’ variant, waarbij je gezellig samen aan de computer zit vind ik nogal gekunsteld, en spelletjes via internet zijn niet mijn ding.

Een dergelijke CD-rom moet je dus op zijn eigen merites beoordelen, en wat dat betreft zit het met Ruimteschip Catan wel goed. Het is in de basis al een prima spel, en de extra mogelijkheden en scenario’s houden het afwisselend genoeg om vaker te spelen. Het is natuurlijk meer gericht op liefhebbers van bordspellen dan van computerspellen, maar aangezien ik tot de eerste categorie behoor vind ik dat geen probleem. Wat mij betreft zijn er dus slechtere keuzes denkbaar als je toch een computerspel gaat spelen.

Liefhebbers van bordspellen in het algemeen en van Sternenschiff en andere Catan-spellen kunnen de CD-rom blind aanschaffen. Het wachten is nu alleen op de CD-rom van Sternenfaher. Zou die er weer eerder zijn dan de Nederlandse versie van het bordspel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *