De Lampionnen van Lanzhou

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 8 jaar
30-45 minuten
Auteur: Christopher Chung
Uitgever: White Goblin Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

Stel je een mooie, warme zomeravond voor. Je bent in China. Langzaamaan begint het te schemeren. Je zit bij een prachtig meer te kijken hoe de maan langzaam op komt. En dan komen op eens van alle kanten de dorpelingen aanlopen met prachtige verlichte lampionnen in hun handen. Ze lopen naar de rand van het meer en laten hun lampionnen voorzichtig in het water zakken. Voor je ogen verandert het meer in een caleidoscoop waar het zachte windje en de stroming van het water voor een continue veranderend betoverend schouwspel zorgen.

In De Lampionnen van Lanzhou gaan de spelers aan de slag om het prachtige schouwspel te laten herleven op de spellentafel. Dit keer niet met echte lampionnen maar met vierkante tegels met daarop de verschillende kleuren lampionnen. Alle spelers starten met 3 tegels op handen. In je beurt leg je één van deze tegels aan bij de reeds op tafel liggende tegels.

Vervolgens krijgen alle spelers lampion-kaarten. Je krijgt namelijk altijd een lampionkaart van de kleur lampions die aan jouw kant staat van de tegel die net is neergelegd. Daarna krijgt de speler die de tegel neer heeft gelegd mogelijk nog bonusjes. Als er kleuren passend zijn aangelegd dan krijg je een extra kaart in die kleur (ongeacht aan welke kant van de tegel die kleuren staan). Verder kan de speler nog een fiches krijgen als op de neergelegde tegel of op aangrenzende tegels Symbolen staan.

Aan het begin van iedere beurt kan je de kaarten die je zo verzameld hebt omruilen voor puntenkaarten (het echte doel van het spel). Je moet dan bijvoorbeeld 7 kaarten van verschillende kleuren inleveren of juist 4 kaarten met dezelfde kleur. Als je twee fiches hebt verzameld dan kan je die in deze fase gebruiken om een kaart te ruilen tegen een andere kleur. Je krijgt niet altijd even veel punten per opdracht, hoe eerder je de opdracht uitvoert hoe meer punten je krijgt. Ook krijg je voor moeilijker opdrachten meer punten dan voor makkelijke.

Zodra alle tegels op tafel liggen en daar samen een schitterend schouwspel vormen is het spel afgelopen. Wie de meeste punten heeft wint het spel.

… en de waardering

De Lampionnen van Lanzhou is een alleraardigst tussendoortje. De regels zijn zo uitgelegd en het spel speelt lekker vlot weg. Je wilt graag zo snel mogelijk de dikke punten kaarten zien te scoren, maar als je daarbij alleen maar let op wat een beurt jou oplevert dan geef je misschien een tegenstander wel net het lampion-kaartje cadeau wat hij nodig had om de puntenkaart waar je op aast voor je neus weg te snaaien. Het spelmateriaal ziet prachtig uit en het verveelt mij nooit om langzaam aan het prachtige meer vol met lampionnen te zien ontstaan op tafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *