Las Vegas

Geplaatst door

2-5 spelers
20-30 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Alea (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Zoals Elvis al zong: Bright light city gonna get my soul, gonna set my soul on fire, got a whole lot of money that is ready to burn, so let those stakes get higher,….., viva Las Vegas! Sinds Elvis hoogtijdagen is weinig verandert. Las Vegas is nog steeds “the place to be” als je een gokje wilt wagen (of bliksemsnel wil trouwen). Het is dan ook niet verbazingwekkend dat in een spel dat de naam van deze Gokstad draagt, dobbelstenen een centrale rol spelen.

In Las Vegas liggen centraal op tafel zes genummerde hotels klaar te wachten op goklustigen. Bij ieder hotel ligt de prijzenpot open en zichtbaar voor het grijpen (tenminste vijftigduizend dollar, soms verdeeld over meerdere coupures). Alle spelers hebben acht dobbelstenen die ze omstebeurt gooien. Vervolgens kies je een getal uit en alle dobbelstenen waarmee dat getal is gegooid, worden op het bijbehorende hotel gelegd. Dit gaat net zo lang door totdat alle dobbelstenen zijn ingezet.

Voor de prijzenpot wordt verdeeld worden bij ieder hotel de dobbelstenen van de spelers verwijderd die precies evenveel dobbelstenen hebben geplaatst (dus leg je beide twee dobbelstenen bij hotel drie, dan worden die beide weggehaald). Vervolgens krijgt de speler die de meeste dobbelstenen heeft liggen de hoogste coupure, de speler met de op één na meeste dobbelstenen krijgt de op één na hoogste coupure, etc. Er worden vier rondes gespeeld en wie dan het meeste geld heeft gewonnen, wint het spel.

In de spelregels staat ook nog een variant voor als je met minder dan vijf spelers bent. In dit geval worden de witte dobbelstenen over de spelers verdeeld. Als je gooit, gooi je de witte dobbelstenen mee en worden ze op het bord gelegd als er het juiste getal op staat. Je kan dus in een beurt tegelijkertijd je eigen kleur en de witte dobbelstenen moeten plaatsen. Dit zorgt voor extra dynamiek en spanning als je met kleinere aantallen spelers bent.

… en de waardering

Las Vegas is een lekker vlot tussendoortje dat ook met twee spelers leuk wegspeelt (mits je met de witte dobbelsteen variant speelt). De regels zijn ongelofelijk simpel (dat niemand daar nou eerder op gekomen is), waardoor je het spel zo uitgelegd hebt. De keuzes die je in het spel moet maken, zijn echter vaak niet makkelijk. Je kan op zeker spelen door veel dobbelstenen bij één hotel te leggen, maar dan kunnen de andere spelers juist goedkoop scoren bij de andere hotels. Als je je dobbelstenen daarentegen te veel spreid, loop je weer de kans dat er op iedere locatie wel iemand is die net een dobbelsteentje meer neerlegt waardoor je minder geld (of zelfs niets) wint. Er is dus geen juiste keus, je zult iedere keer weer moeten inschatten wat die ronde de beste strategie is. Las Vegas blijft natuurlijk wel een dobbelspel en dus speelt geluk zeker een rol. Voor een spel van een half uurtje vind ik dat echter geen probleem. Las Vegas is heerlijk ongecompliceerd dobbelplezier, waardoor het mij niet zou verbazen als veel spelers het niet bij één potje zullen kunnen laten. Of zoals Elvis zou zingen: Lady Luck please let the dice stay hot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *