Lego

Geplaatst door

Een tijdje terug stuitte ik op internet op verschillende plaatsen op berichten over een fusie tussen spellen en lego. Van dit soort berichten wordt ik nieuwsgierig omdat ik hoop dat een nieuwe invalshoek tot nieuwe ideeën en nieuwe (leuke) spellen kan leiden. Iets geheel nieuws verzinnen is altijd moeilijk, maar soms kan een verfrissend idee een goede eerste stap zijn naar grootse en meeslepende innovaties.

Tijdens onze vakantie zagen we in Hannover in een Kaufhof voor het eerst de lego-spellen staan. Ik heb me ingehouden, ik heb er maar één gekocht, namelijk Ramses Pyramid. Ik koos voor dit spel omdat het de enige doos was waarop ik een auteur kon ontwaren (en Knizia is toch niet de minste), het spel er erg mooi uitziet en omdat het thema me aansprak.

Gisteren heb ik de doos voor het eerst geopend. Er zit flink wat materiaal in, waaronder veel vrij klein spul. Het lijkt me dus een spel waar je voorzichtig mee om moet gaan, omdat je anders voor je het weet wat onderdelen kwijt bent. Voor je het spel kan gaan spelen, moet je eerst het bord opbouwen. In de doos zit een keurige handleiding bijgeleverd die stap voor stap laat zien wat je moet doen.

Ik was als kind meer een barbie-meisje dan een lego-kind dus veel ervaring met lego heb ik niet. Ik kan me herinneren dat ik nog een tijd een hele emmer vol lego te leen heb gehad van mijn grote neef (die er vast zelf net te groot voor was geworden). Omdat ik niet uitblink in technisch inzicht lukte het me nooit om er meer mee te doen dan muurtjes bouwen en dus was ik er vrij snel op uit gekeken.

Maar dank zij de handleiding lukte het me nu vrijwel moeiteloos om het spelbord met daarop een piramide op te bouwen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik het eigenlijk zelfs wel heel leuk vond om te doen.

De spelregels lezen ging een stuk minder vlot. Ik had eerst de Engelstalige regels gelezen, maar die leken niet helemaal consistent. Daarom greep ik daarna terug naar de Duitstalige regels en die liepen al een stuk beter. Maar zelfs toen bleven er nog vragen over. Lego heeft duidelijk meer ervaring met het uitleggen van het bouwen met lego dan met het beschrijven van een spel.

Niek en Peter Hein waren de eerste vrijwilligers voor dit spel. Het materiaal had op hen volgens mij ook een meer dan gemiddelde aantrekkingskracht. Het spelverloop liep alleen niet echt soepel doordat we regelmatig terug moesten grijpen naar de spelregels. En dat leverde niet altijd een passend antwoord op. Het spelverloop was mede daardoor een beetje teleurstellend.

Mijn voorlopige conclusie is dan ook dat dit spel een aardige eerste stap is. Lego moet denk ik nog even wennen aan de eisen die gesteld worden aan een goed bordspel. Die gaan toch verder dan een goede instructie voor het opbouwen van het bord. Ik wil nog wel eens één van hun andere spellen proberen, al is het maar om nog een keer te mogen bouwen met lego. Als het spel niets blijkt te zijn, dan is er vast nog wel ergens een kind te vinden dat de blokjes prima kan integreren in zijn of haar eigen lego-voorraad.

9 reacties

 1. Mijn idee is als LEGO iets meer tijd besteed aan het uitwerken van de spelregels het idee van een boordsel en Lego het een mooie nieuwe markt betreedt. Duidelijk en in elke taal. en dat is echt voor een internationale organisatie niet moeilijk dan is deze discussie helemaal niet nodig.
  ik ben een vader van 3 kinderen in de leeftijd van 5,9 en 12. Ik heb geen handleiding kunnen vinden op internet en hij zat niet in de doos alleen de bekend en goed uitgevoerde bouwhandleiding.
  Maar het spel kunnen we niet spelen. Ik zit er bij en we spelen maar wat. En doen echt ons best om te begrijpen wat LEGO bedoelt.

  Ik zeg zonde van het geld. totdat ze echt het spel uitwerken en door ontwikkelen. ik heb nu sterk het idee dat er snel op dit soort thema's een spel wordt bedacht en dat er veel impulse aankopen zijn.
  adives. niet doen. koop gewoon een bordspel en gebruik LEGO lekker waar het voor gemaakt is.

 2. Ik snap er echt niks van. Als je mag lopen, loop je dan van donkerbruin naar donkerbruin? Of loop je zo'n legorondje voor rondje? Hoe kom ik op de piramide? Mag ik daar sowieso op als ik de juiste kristallen heb/weet, of moet ik eerst een xaantal rondjes hebben gelopen?
  Ik ben juist altijd van de spelletjes, maar deze handleiding is voor mij te summier! Wie kan mij helpen? Mijn zoontje wil dit spel zo graag spelen! Thx

 3. Wij hebben het spel onlangs gekregen. Kinderen zijn 5 en 7 (veel te nog, maar ach gewoon proberen). Wij hebben een versie incl. Nederlandse uitleg. De eerste paar keer heb je de uitleg nog wel even nodig maar daarna wordt het echt leuk. Zelfs de te jonge kinderen snappen de regels. We spelen ook graag met Waldurk en Fortaan van Heroica. We hebben ook nog een paar kleine spellen zoals piratenplank en shave a sheep. Ik vind dat Lego hier een hele goede keuze heeft kunnen maken tussen het bouwen en het gezelschapsspel.
  Ik het wel eens met anderen die vinden dat jullie wel erg makkelijk zeuren. Zelfs de Engelse en Duitse uitleg is goed te begrijpen. Gewoon je kinderen helpen en het samen spelen.

 4. mijn zoon heeft alleen een arabische beschrijving erbij. op internet kom ik ook niet achter een engelstalige versie, laat staan nederlands……..

 5. Karla, wat ik niet snap aan je verhaal: JE zoon heeft het opgebouwd en wil vervolgens spelen. DAt lukt hem niet, handleiding in t engels. Dan laat je hem aanrommelen en uiteindelijk sip stoppen met het spel ?? Je kan toch ook gewoon samen met hem gaan zitten en het hem uitleggen of samen spelen.

  Nee, tuurlijk niet, je hebt het spel zeker gekocht om geen 'last' van hem te hebben. Of is je engels zelf zo belabberd dat je hem ook niet begrijpt :S

  Kan wel lopen zeuren, maar helpen ho maar… Zwaktebod die reactie

 6. Ik vind het heel slecht dat het spel in Nederland te koop is, maar dat er geen nederlandse instructie bij zit. Mijn jongen van 9 jaar vond het fanstastisch om het spel op te bouwen, maar daarna was zijn interesse snel weg omdat hij niets van de instructie begreep. Jammer Lego, jullie hebben hier duidelijk een steentje laten vallen….

 7. Deze voormalige Lego-fan (maar niet technisch, zo'n nerd ben ik ook weer niet) en Knizia-freak is toch wat minder te spreken over Ramses Pyramid. Afgezien van het feit dat het erg priegelig was, stelde het spel niet heel veel voor. Het deed me wat denken aan die Egyptische geheugenspellen van Ravensburger (Ramses II, Sphinx enzo), maar dan minder interessant.

  Vooralsnog moet het spel vooral van de gimmick hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *