Hnefatafl

Geplaatst door

2 spelers
15 minuten

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Spellen zijn zeker niet iets van de laatste tijd. In veel oudheidkundige musea is het bewijs hiervan terug te zien, denk aan speelstukken en borden van Senet, Schaken, Ur en enorme hoeveelheden dobbelstenen. Sommige van deze oude spellen zijn ook tegenwoordig nog goed te spelen. Tijdens mijn zomervakantie 2009 kwam ik in de museumwinkel van het Vikingbootmuseum in Roskilde een moderne bewerking van het bij de Vikingen populaire Hnefatafl tegen. Deze editie is uitgevoerd in de stijl van het bekende Lewis-schaakspel dat in het British Museum staat opgesteld.

Hnefatafl is een abstract tweepersoons spel. Het aparte van dit spel is dat beide spelers een eigen doel nastreven. De ene speler speelt met de Koning die in zijn kasteel verschanst zit en beschermd wordt door een groepje dappere verdedigers. De Koning moet uit het kasteel op het midden van het bord ontsnappen en één van de vier kastelen in de hoeken van het speelbord bereiken. De aanvallers staan opgesteld in vier groepen aan de rand van het speelveld en hebben als doel om de Koning te vangen door hem aan vier kanten in te sluiten.

Tijdens een speelbeurt bewegen de spelers telkens één van hun speelstukken horizontaal of verticaal zo veel stapjes als ze willen, zonder over andere speelstukken heen te springen. Als je door deze beweging een speelstuk van de andere speler “sandwicht” tussen twee van jouw mannen, dan is deze verslagen en verdwijnt van het bord. Alleen de Koning is immuun voor deze aanval, die is pas verslagen als er vier mannen om hem heen staan.

… en de waardering

Hnefatafl is een echt kat- en muisspelletje waarbij het alleen niet duidelijk is wie de kat is en wie de muis. Het is (zeker voor onervaren spelers) in eerste instantie makkelijker om met de Koning te winnen dan met de aanvallers (een paar grote passen kunnen genoeg zijn). Maar al snel zal het spel voor beide kanten moeilijker en gebalanceerder worden. Iedere keer leer je weer wat bij en doordat er talloze manieren zijn om te verliezen, wordt het iedere keer moeilijker om de valkuilen te omzeilen.

Dit spel is ook tegenwoordig nog zeer de moeite waard om op tafel te zetten. En daarna is een bezoek aan een museum waar ze een speelset hebben van dit spel nog leuker omdat je weet welk spel hiermee gedaan werd. Je herkent Hnefatafl-spellen aan twee groepen speelstukken waarvan de kleinere groep één afwijkend speelstuk (vaak groter) heeft dat de Koning moet voorstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *