Gravediggers

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Twilight Creations Inc. (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Zeg je biedspellen, dan zeg je Reiner Knizia. Het aantal voortreffelijke en klassieke biedspellen dat hij op zijn naam heeft staan is indrukwekkend. Ra, Modern Art, Medici, Taj Mahal, ga zo maar door. Gravediggers is een wat minder bekend biedspel, waarschijnlijk niet in het minst door de redelijk onbekende uitgever (in Nederland althans) en het macabare thema: grafdelvers die de kisten van hun voormalige clientèle opgraven, op zoek naar kostbaarheden.

Iedereen krijgt een set kaarten en geldfiches in de waarde van 10. Op de kaarten staan kostbaarheden afgebeeld of het soort persoon dat rondhangt op kerkhoven: rouwende weduwes, agenten, boeven en zo meer. Iedereen legt zijn geld achter een persoonlijk scherm. Deze schermen dienen tevens als grafstenen. Ze worden altijd alle vijf gebruikt, ongeacht het aantal spelers. Bij elk graf komt een gedekte kaart te liggen.

In je beurt voor je een actie uit. Welke dat is, wordt bepaald door een stapel fiches, waarvan je er eentje omdraait. Meestal mag je een kaart gedekt bij een graf neerleggen, maar soms mag je ook een gedekte kaart bekijken of openbaar maken. De belangrijkste actie is de grafdelver. In dat geval wijs je een graf aan dat leeggeroofd gaat worden. Iedereen doet een gesloten bod met zijn geldfiches op de daar aanwezige kostbaarheden, waarna de totale waarde van het graf bekend gemaakt wordt. De speler met het laagste bod krijgt als eerste zijn bod uitgekeerd uit het graf. Dit gaat zo door tot iedereen zijn bod heeft, of het graf niet meer genoeg geld bevat. In dat geval verdwijnt de rest in de pot. Biedt je dus teveel, dan krijg je niets. Eventuele personenkaarten bij een graf kunnen nog roet in het eten gooien, en veranderen wie wat krijgt.

Het spel eindigt als een speler geen kaarten meer heeft, waarna alle resterende graven nog worden geleegd. De speler met het meeste geld wint.

… en de waardering

Gravediggers is een biedspel met een interessante twist zoals alleen Knizia ze kan bedenken. Door het biedsysteem is het bepalen van je bod een lastige kwestie: een laag bod biedt veel zekerheid dat je iets krijgt, maar met een hoog bod kun je juist erg veel verdienen, of helemaal niets.

Helaas werkt dit systeem in de praktijk van Gravediggers niet goed. Bij de meeste graven ken je hooguit de helft van de daar liggende kaarten. Dat zou nog niet zo erg zijn, maar door de mogelijke aanwezigheid van de verschillende personen is er meer sprake van een loterij dan dat je een intelligent bod kunt uitbrengen. Daarvoor ontbreekt simpelweg teveel informatie.

Iets minder erg, maar toch nog steeds storend is de geluksfactor bij het omdraaien van de fiches. Het is erg voordelig om de grafdelver te draaien, want dan mag je het te plunderen graf aanwijzen. Natuurlijk kies je dan een waarvan jij de meeste informatie hebt.

Door deze twee storende factoren is Gravediggers me niet goed bevallen. Het idee erachter is intrigerend, de uitwerking teleurstellend. Voor een leuk biedspel van Knizia pak ik liever iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *