Liebe & Intrige

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Ellen Maria Ernst en Kira Verena Samol
Uitgever: Goldsieber (2007)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Halverwege de 19e eeuw, was een van de grootste zorgen van ouders dat hun dochters er niet in zouden slagen om een respectabele man te schaken. Helaas lagen de goede mannen niet voor het oprapen en moest je voorzichtig manoeuvreren om de reputatie van je dochter niet te beschadigen. Stel je voor dat ze dronken in de kroeg zou worden gezien in de armen van een onbekende man!

In Liebe & Intrige zijn de spelers de ouders van drie dochters in de huwbare leeftijd. Je stuurt ze op pad om interessante mannen te ontmoeten en zich nog wat verder te ontwikkelen zodat ze hoger aangeschreven mannen kunnen schaken.

In een speelbeurt stuur je je dochter naar één van de locaties in het idyllische stadje waar het spel zich afspeelt (bijvoorbeeld naar de kledingwinkel voor een nieuwe jurk, het armenhuis voor wat vrijwilligerswerk of naar de bibliotheek voor wat extra kennis). Op de meeste locaties bevinden zich ook huwbare heren in de vorm van kaartjes. Op sommige locaties zijn meer heren dan op andere (in de kroeg en in het park zijn aardig wat heren te vinden, maar in de kledingwinkel is er geen één). De dochter in kwestie kiest één heer uit om mee te babbelen legt zijn kaartje voor zich neer. Natuurlijk kan een echte dame niet ongelimiteerd met heren flirten, dus je mag op maximaal drie heren een oogje laten vallen. Er zijn meerdere kaartjes van elke heer in het spel en pas als een dame drie keer met een heer gebabbeld heeft, is hij geïnteresseerd in een huwelijk.

Maar een heer trouwt natuurlijk niet zo maar met elk meisje dat voorbij komt. Iedere heer heeft zo zijn voorkeuren wat betreft uiterlijk, intellect en aanzien voor zijn aanstaande. Als een meisje niet aan de eisen van de betreffende heer voldoet, wordt het huwelijk nog even uitgesteld tot ze zich heeft opgewerkt naar het gewenste niveau. Dit ontwikkelen doe je ook op de verschillende locaties op het bord. In het armenhuis werk je bijvoorbeeld aan je aanzien, in de bibliotheek aan je intellect en in de kledingwinkel aan je schoonheid. Maar helaas kan je al deze zaken ook weer kwijt raken, bijvoorbeeld door dronken te worden of gesignaleerd te worden in de armen van Casanova.

De familie die de meest waardevolle huwelijken heeft weten te sluiten, wint aan het eind van het spel.

… en de waardering

Er is een prachtig Fries spreekwoord over de huwelijkswensen van vrouwen: “earrebarren en froulje meie graach heech nestelje”, of te wel ooievaars en vrouwen willen hun nestje graag op grote hoogte bouwen. In Liebe & Intrige wordt de wens voor een gegoede huwelijkskandidaat niet alleen door de dochters gevoeld, maar ook door hun familie. Thematisch is dit heel goed uitgewerkt, waardoor Liebe & Intrige een heel sfeervol spel is geworden. Het spel zelf is redelijk simpel en heeft een behoorlijk hoge geluksfactor (je krijgt elke beurt een actiekaartje en sommige zijn leuker dan andere), maar doordat het thema zo goed verwerkt is, is het zeer vermakelijk spel om te spelen. De speelduur is ook precies goed. Dit is geen spel wat je heel vaak zult willen doen (dan gaat het wel vervelen), maar doordat het thema zo geslaagd is verwerkt, is het spel de keren dat je het uit de kast haalt ook echt leuk om te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *