Lords of Waterdeep: Scoundrels of Skullport

Geplaatst door

UITBREIDING
2-6 spelers
90 minuten
Auteurs: Chris Dupuis, Peter Lee en Rodney Thompson
Uitgever: Wizard of the Coast (2013)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Scoundrels of Skullport is een uitbreiding op het razend succesvolle Lords of Waterdeep. Lords of Waterdeep is een werkverschaffingsspel dat zich afspeelt in het Dungeons and Dragons universum, in de stad Waterdeep. In Scoundrels of Skullport blijkt de stad nog wat groter te zijn, of moet ik zeggen dieper. Onder de stad blijkt namelijk meer te liggen dan alleen modder….

De uitbreiding bestaat uit twee losse modules die je zowel los als gecombineerd kan spelen. De eerste module heet Undermountain en de tweede module Skullport. Beide modules bestaan uit een extra speelbord, extra Lords of Waterdeep en extra Intrigue en Quest kaarten.

Undermountain is de eenvoudigste module. Op het speelbordje staan drie nieuwe locaties waar je extra grondstoffen en intrigue en quest kaarten kan krijgen door er je mannetjes te plaatsen. De extra quest en intrigue kaarten schud je door de kaarten van Lords of Waterdeep en dat is het. Verder verandert er niets aan het spel.

Skullport is een uitgebreidere module. Behalve een speelbordje met drie extra locties waar je je mannetjes kan zetten komt er ook een extra bordje op tafel waarop mysterieuze blauwe schedeltjes in groepjes liggen. Deze schedels kan je in de loop van het spel krijgen en zijn geen goed nieuws aangezien ze aan het eind van het spel strafpunten opleveren. Per schedeltje krijg je net zo veel strafpunten als er groepjes schedels van het bordje zijn gepakt. De schedels krijg je bijvoorbeeld als je gebruik maakt van de nieuwe locaties op het extra bordje. Op deze locaties krijg je namelijk heel veel grondstoffen (bijvoorbeeld twee oranje en twee paarse blokjes), maar betaal je er wel de prijs voor doordat er een schedeltje bij komt. Ook bij sommige intrigue of quest kaarten kan je schedels “op de koop toe krijgen”. Gelukkig kan je door sommige gebouwen, quest of intrigue-kaarten de schedels ook weer kwijt raken.

In de doos zit verder nog materiaal voor een zesde speler en extra grondstoffenfiches.

…en de waardering

Lords of Waterdeep vind ik een leuk spel. De belangrijkste toevoeging door de uitbreiding is extra speelduur en dat vind ik dan weer niet zo positief. De Skullport uitbreiding voegt nog de meeste nieuwigheid toe met de schedels. In de potjes die ik speelde was het alleen zo makkelijk om die ook weer kwijt te raken, dat het risico om een aantrekkelijke actie waar je een schedel op de koop toe moest nemen, niet zo risicovol was. Dat maakt de keuze minder interessant. Alle extra keuzes maken dat de vaart iets uit het spel raakt waardoor je per saldo langer bezig bent. Scoundrels of Skullport is dus geen slechte uitbreiding (het spel wordt er niet slechter van), maar voegt mij te weinig nieuws toe om het een goede uitbreiding te vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *