Maandoverzicht: februari 2015 (Dagmar)

Geplaatst door

Februari was geen slechte spellenmaand voor mij. Elf keer (dubbele cijfers!) kwam er een spel op tafel, waarvan twee keer een nieuw spel.

De twee nieuwe spellen die ik deed waren beide aardig maar niet geweldig. Het eerste nieuwe spel was Kittens in a blender. De reden dat dit spel in mijn spellenkast belande was een moment van zwakte in mijn lunchpauze in de American Bookstore. Ze hebben hier een heel klein hoekje met (Engelstalige) spellen staan. Op de doos van het spel staat niet alleen de blender maar ook een kitten dat je met grote ogen aankijkt. En dat kon ik niet weerstaan. Zoals de titel al doet vermoeden is het een spel dat draait om de grap (…) dat je iets vreselijks doet als schattige kittens in een blender stoppen en dan de blender aan zet. Gelukkig kan je ook kittens redden van dit verschrikkelijke lot. Doel van het spel is om zo veel mogelijk van jouw kittens te redden en die van de andere spelers te blenderen. Het spel speel je met kaarten waarop zowel de (hele schattige) kittens staan als acties (als zet de blender aan of verplaats kittens van de blender naar de veilige doos). De geluksfactor is dus flink hoog. Ik had vrouwe Fortuna dit keer aan mijn kant en heb me dus nog best aardig vermaakt. Het spel was dus niet zo slecht als ik had gevreesd, maar een hoogvlieger is het ook zeker niet. Ik denk dat de grap snel oud wordt.

Het andere nieuwe spel dat ik deze maand voor het eerst speelde was Jäger und Späher. Dit is een tweepersoonsspel uit de Kosmos serie dat ik afgelopen jaar op Spiel heb gekocht. Het spel speelt zich af in het stenentijdperk en het doel is om punten te scoren door voorwerpen te maken. Voor het maken van voorwerpen heb je grondstoffen nodig en die kan je krijgen door op jacht te gaan of te gaan zoeken in je leefomgeving. In je beurt mag je of een actiekaart uit voeren of je stamleden naar huis halen met de buit die ze gescoord hebben. De actiekaarten zorgen er voor dat er nieuwe locaties beschikbaar komen om te jagen of verzamelen en geven je het recht om stamleden te plaatsen op die locaties. Als je je stamleden terughaalt dan mogen ze een grondstof die op de kaart waarop ze staan mee terug nemen (en deze grondstof wordt daarna afgedekt met een fiche om aan te geven dat hij op is). De grondstoffen die je meeneemt moet je vervolgens direct omzetten in een voorwerp (aan hamsteren doen ze niet in dit spel). Ik vond het best een leuk spel maar had wel het knagende gevoel dat het spel wel heel erg gebalanceerd was waardoor het erg lastig is om een voorsprong op te bouwen. Als je beide geen al te domme dingen doet, dan lijkt het (op basis van dit eerste potje) erg moeilijk om een voorsprong op te bouwen. Maar misschien zit er meer in het spel dan ik in dit eerste potje heb ontdekt………

Verder speelde ik nog wat recentere en wat oudere spellen. Zo kwam Dominion weer eens op tafel. We speelden met uitsluitend kaarten uit de Hinterlands-uitbreiding. Deze uitbreiding ken ik minder goed dan de eerste uitbreidingen en het was leuk om te zoeken naar slimme combo’s. We speelden twee potjes en die wist ik beide (net) te winnen. Niek had er ook plezier in om Dominion weer eens te spelen dus ik vermoed dat die binnenkort nog wel een keer op tafel komt.

Verder heb ik deze maand voor het eerst me ingeschreven om een spel te kickstarten. Ik kwam op Bordspelmania een linkje tegen naar de kickstarter van een nieuw coöperatief spel van Matt “Pandemie” Leacock dat zich afspeelt in het Thunderbirds universum. Ik heb nooit echt naar de Thunderbirds gekeken, maar de looks van de serie ken ik wel en spreken me erg aan (scify sixties). Bovendien houd ik wel van coöperatieve spellen en weet je dat Matt Leacock in dat genre zijn sporen wel verdiend heeft. Ik besloot de gok dus te wagen en heb het project gesteund. En ik ben duidelijk niet de enige want de ene stretchgoal na de andere wordt gehaald dus de vooruitzichten dat ik waar voor mijn geld ga krijgen zien er goed uit. Nu alleen nog flink wat maanden geduld hebben. De verwachting is dat het spel met alle extra’s ergens in december op mijn deurmat ploft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *