Maandoverzicht: april 2020 (Dagmar)

Geplaatst door
Deze april zaten we met zijn allen zo veel mogelijk in een intelligente lock down thuis.  Alle normale afspraken in avonden en weekenden vallen weg en dus is er veel tijd om spellen te doen met je huisgenoten. Alle 45 spellen die ik afgelopen maand deed waren dan ook tweepersoonsspellen die ik speelde met Niek. Het meest gespeelde spel deze maand was Ticket to Ride (in zijn vele verschijningsvormen) vanwege onze zelfbedachte Ticket to Ride Challenge. Verder sloeg mijn nieuwe aankoop (online besteld) Azul Zomerpaviljoen goed aan en kwam 8 keer op tafel. Wingspan hebben we opvallend weinig gespeeld, schijnbaar ligt het aantal keer dat ik het basisspel en de uitbreiding wil spelen zo rond de 75 potjes.
Ik had niet alleen Azul Zomerpaviljoen besteld, maar ook Fox in the Forrest Duet en de uitbreiding van Tiny Towns (Tiny Towns: Fortune). Dat zijn dan ook meteen de enige drie nieuwe spellen die ik deze maand gedaan heb. Over Azul Zomerpaviljoen heb ik al een recensie geschreven (klik hier), dus die sla ik in dit maandoverzicht verder even over (samengevat: topspel).
Fox in the Forest Duet heb ik gekocht omdat ik een groot fan ben van Fox in the Forest. Het is bovendien een tweepersoonsspel en dat is in deze tijd een grote plus. Nadeel is wel dat het en coöperatief spel is en mijn enige huisgenoot iedere keer als ik voorstel om een coöperatief spel te spelen heel melodramatisch roept dat hij coöperatieve spellen haat. Gelukkig houdt ook Niek erg van Fox in the  Forest en was hij dus bereid om het spel te proberen. In Fox in the Forest Duet ligt tussen beide spelers een bordje in met daarop een spoor met fiches er naast. Het doel is om de fiches weg te spelen. Duet is wederom een slagenspel met drie kleuren kaarten waarbij alle oneven kaarten een speciale eigenschap hebben. Een pion loopt over dit spoor. Na elke slag kijk je hoeveel stippen er op de gespeelde kaarten staan en loopt de pion zo veel stappen richting de speler die de slag won. En op die plek wordt een fiche weggehaald. Je moet dus proberen een beetje om de beurt de slagen te halen. Het was op zich best een grappig puzzeltje om zonder te overleggen over welke kaarten je hebt samen de fiches op te ruimen. Maar het spel was geen moment zo intens en spannend als zijn competitieve grote
broer.
Tiny Towns Fortune bevat vooral veel nieuwe gebouwkaarten en daarnaast muntjes. Je krijgt zo’n muntje als je in je beurt twee gebouwen in één keer afmaakt. Sommige van de nieuwe gebouwen leveren ook muntjes op. De muntjes kan je vervolgens tijdens het spel inzetten om als je als je een kleur blokje krijgt wat je niet wilt, die om te zetten in iets wat je wel wilt. Dat is echt reuzehandig. De uitbreiding verandert het spel dus niet wezenlijk maar voegt toch een leuk extraatje toe. Ik heb deze uitbreiding met plezier gespeeld. Niek vind het lastig om het overzicht te houden op hoe alle gebouwen werken en vindt Tiny Towns daardoor minder leuk dan ik. En dus is het nog niet gelukt om het spel nog een keer op tafel te krijgen.

Ik heb afgelopen maand verder af en toe een online potje gespeeld op Boardgamearena. Deze potjes heb ik bij mijn maandoverzicht niet meegenomen. Ik vind online spelen lastiger dan offline en heb meer moeite om goed bij te houden wat er aan tafel gebeurd. Maar dat neemt niet weg dat ik het gezellig vind om op deze manier af en toe samen te spelen met vrienden en collega’s die ik nu noodgedwongen niet kan zien.

De komende drie weken blijven de belangrijkste quarantaine-regels in ieder geval nog van kracht en zal ik dus alleen nog tweepersoonsspellen spelen. Ik ben (vast met velen) heel benieuwd hoe de wereld er eind mei uitziet en of en welke regels er dan zijn versoepeld. Het zou fijn zijn als je weer gewoon bij vrienden op bezoek kan gaan zonder de anderhalve meter in acht te nemen (op het moment dat iedereen gezond is). Maar of dat gaat gebeuren….. We moeten het afwachten.

2 reacties

  1. Ja, als je nu met jonge kinderen thuis moet blijven, dan kan ik me voorstellen dat je even niet aan spellen toe komt. Komende dagen gaat Peter Hein je in ieder geval elke dag van een fijne spellen-fix voorzien met de uitslag van de top 100. Sterkte thuis, de scholen en opvang gaan bijna weer (gedeeltelijk) open, wellicht heb je dan weer wat meer tijd voor de leukste hobby die er is.

  2. Haha, veel tijd om spellen te spelen. Mijn enige spellenfix de afgelopen weken is het lezen van jullie blog. Overdag zorg ik voor de kinderen en probeer ik wat te werken en 's avonds werk ik nog wat meer. Als de kinderopvang weer in bedrijf is, hoop ik weer eens wat te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *