Top-100 van de Lage Landen: voorpret

Geplaatst door

Door de coronacrisis viel mijn vakantie in het water, met als voordeel dat ik wat meer tijd beschikbaar had om de stemmen voor de top-100 te verwerken. Dat was nodig ook, want dit jaar kreeg ik een recordaantal stemmen binnen. Het begint zo langzamerhand tijd te worden om dat met een online formulier of zo te automatiseren. Ik ga maar eens op zoek naar iemand die dat leuk vindt om te doen.

Dat grote aantal stemmen zal misschien ook te maken hebben met corona. Zo’n crisis dwingt tot zelfreflectie en het stellen van belangrijke vragen, zoals wat nu eigenlijk je favoriete spellen zijn. In de uitslag gaan we corona niet echt terug zien. Het is misschien een beetje spoileren, maar ik wil alvast verklappen dat er geen versie van Pandemie bovenaan de lijst staat.

Welk spel wel op de eerste stek is geëindigd was nog lang een spannende strijd. Al snel was duidelijk dat het tussen drie spellen zou gaan. Om beurten gingen ze aan kop, terwijl het gat met de rest alleen maar groter werd. Uiteindelijk werd de race pas met de laatste paar stemmen beslist. Daar is een top-3 uit gerold, maar met een paar stemmen meer of minder was iedere volgorde op het podium mogelijk geweest. Daar heb je natuurlijk geen weet van als je alleen de uitslag ziet, maar omdat het (voor mij) zo’n spannende ontknoping was wil ik dit hier toch delen.

Ondanks enige veranderingen bovenin, is dit een hele stabiele jaargang. Er zijn bijna net zoveel spellen die terugkeren in de lijst als er nieuwe binnenkomers zijn en de hoogste daarvan vinden we rond de 40e plaats. Geen klappers die de top-10 binnenstormen, zoals Dominion en Wingspan eerder. Verder zijn er verrassend veel spellen die erg stabiel in de lijst staan, hoewel er slechts drie spellen zijn die niet van positie zijn gewisseld.

Nog wat statistiekjes: in totaal stemden jullie op 902(*) verschillende spellen, waarvan 435 door slechts één iemand genoemd werden. In veertien gevallen was dat zelfs het favoriete spel. Nu kan ik me dat van zware en lange spellen als Western Empires wel voorstellen, maar een toegankelijke deckbuilder als Ascension moet toch meer mensen aanspreken?

Genoeg voor nu. Morgen start ik met aftellen. Tot dan!

(*)Tenminste, dat denk ik. Met het corrigeren van tikfouten (het zou je verbazen op hoeveel manieren je Tzolk’in kunt spellen) heb ik dubbeltellingen voorkomen, maar welk spel bedoelen mensen als ze op ‘Lord of the Rings’ stemmen? En als mensen Twilight Imperium noemen, welke editie bedoelen ze dan? Af en toe moest ik wel wat aannames doen, maar op twee uitzonderingen na had dat geen effect op de bovenste honderd.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *