Maka Bana

Geplaatst door

2-5 spelers
60 minuten
Auteur: François Haffner
Uitgever: Tilsit (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Maka Bana is een prachtig, subtropisch eilandje midden in de stille Zuidzee. Zo´n paradijselijk eiland is natuurlijk één grote toeristen-magneet, maar gelukkig weten de plaatselijke autoriteiten van Maka Bana de stroom toeristen in goede banen te leiden zodat het eiland het paradijs blijft dat het altijd al was. Dit doen ze door maar heel beperkt toe te staan dat er nieuwe vakantiebungalows worden gebouwd. Het spreekt voor zich dat er meerdere projectontwikkelaars bereid zijn om op deze stukjes grond karakteristieke bungalows te bouwen.

De spelers van Maka Bana zijn deze projectontwikkelaars, rijke zakenlieden die proberen nog rijker te worden door de mooiste plekjes in te pikken en er zelfs niet voor terugdeinzen om een project van hun concurrenten in te pikken.

Het spel wordt gespeeld in verschillende fases. In de eerste fase kiezen alle spelers op welke plaats op het eiland ze een huisje willen bouwen door het uitspelen van drie kaarten. Eén kaart die aangeeft aan welk strand je wil bouwen (Azzura, Bikini, Coquito of Diabolo), één kaart die aangeeft op welke ondergrond (zand, water, gras of kiezels) en een derde kaart om aan te geven in welke stijl je het huisje gaat inrichten (vissen, bloemen of traditionele tatoeage-patronen). Vervolgens moeten alle spelers één kaart opendraaien om op die manier een tipje van de sluier van hun bouwplannen op te lichten. In de derde fase mogen alle spelers hun tipi (een prachtig plastic totempaal met de afbeelding van een plaatselijke god) namelijk ergens neerzetten en op deze plek mag die ronde helaas niet gebouwd of verbouwd worden. Vervolgens mag iedereen die het nog kan zijn huisje plaatsen.

Twee maal in het spel mag iedere speler een vierder kaart spelen. Met deze kaart kan hij de plaats waar een andere speler al heeft gebouwd, alsnog inpikken. Tenzij de andere speler dit natuurlijk al zag aankomen en zijn tipi ter bescherming naast zijn huisje had geplaatst.

Het spel is afgelopen zodra één strand helemaal volgebouwd is (met tipi’s of huisjes), of zodra één speler al zijn huisjes heeft geplaatst. Vervolgens wordt de waarde van de vastgoedcollectie per ontwikkelaar bepaald (hoe meer huisjes van één speler bij elkaar in de buurt staan, hoe meer punten ze opleveren) en worden er nog extra punten vergeven aan de spelers die per strand de meeste huisjes hebben gebouwd.

… en de waardering

Maka Bana is een erg sfeervol en leuk “Denk jij wat ik denk dat jij denkt” spel. Als je al te voorspelbaar voor de beste locaties gaat, dan is het voor je tegenstanders heel makkelijk om op die locaties net een tipi neer te zetten zodat jouw bouwplannen helaas in duigen vallen. Maar als je nooit een risico neemt door te proberen jouw huisjes te groeperen, dan zijn je huisjes maar heel weinig punten waard. Kortom een erg leuk blufspel in zomerse sferen.

In de spelregels is ook nog een variant voor gevorderden opgenomen, maar omdat ik die niet heb geprobeerd, kan ik daar niets over vertellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *