Meander

Geplaatst door

10 minuten
Auteur: Justus van Oel
Uitgever: De Speelstijl (2001)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Meander is een spel dat in eigen beheer wordt uitgegeven door een nieuwe Nederlandse BV, De Speelstijl. Het is dan ook niet in de winkels te koop, maar kan via hun website gekocht worden. Door de kleine oplage, en de niet goedkope materialen die voor het spel gebruikt zijn, is het aan de prijzige kant. De maker, Justus van Oel, houdt zich niet alleen met spellen bezig, maar schrijft ook columns.

Meander bestaat uit 25 robuuste stukken, waar banen in gefreesd zijn. Dit kan variëren van een kruis tot diverse hoeken en bochten. De speelstukken worden door elkaar geschud en gesloten neergelegd. De spelers gaan naast elkaar zitten en hebben ieder een kant van het bord, maar delen één hoek. De een speelt van noord naar zuid, de ander van oost naar west. Om de beurt pakt een speler een stuk en legt deze in het frame. Aan de randen hebben beide spelers vijf kogels klaar liggen. Als alle stukken tot één bord zijn gemaakt, gaan de kogels rollen. Het bord wordt schuin gezet en de eerste speler laat zijn kogels van boven naar beneden rollen. Althans, dat is de bedoeling. Vervolgens wordt het bord voor de volgende speler schuin gezet, en gaan ook die vijf kogels rollen. De speler met de meeste kogels in de bakjes aan de overkant is de winnaar.

meander
het bord is klaar, de kogels kunnen rollen

Het is dus de bedoeling om de stromingen waar de kogels langs gaan zo gunstig mogelijk voor jou te laten lopen, en de kogels van de tegenstander vast te laten lopen. Vandaar de titel, Meander. Hoe de kogel gaat rollen hangt van veel dingen af, snelheid is een belangrijke factor. Hoe vaker je Meander speelt, hoe meer inzicht je in het verloop van de kogels krijgt. En hoe meer Meander een tactisch spel wordt.

… en de waardering

De doos doet aan de jaren zeventig denken, maar de inhoud is erg mooi en stevig. Leuk om gewoon op tafel te hebben staan. Je kunt Meander op vele niveaus spelen. Gewoon voor de lol, en maar zien waar het schip, of beter gezegd de kogel, strandt. Of je maakt er een echt abstract tweepersoonsspel van. Het schijnt dat de aanval in dit spel niet altijd de beste verdediging is, en dat vrouwen (die gemiddeld meer verdedigend spelen) daarom dit spel vaker winnen. Voor mensen die van natuurwetten en beredeneren van stromingen houden is Meander erg leuk. En hield je altijd al van knikkerkasten, dan heb je al een voorsprong.

In de categorie abstracte denkspellen is dit een aardige aanvulling. Het duurt vrij kort, en je kunt het zo tactisch spelen als je zelf wilt: met alle stukken door elkaar, of een gelijke set stukken per speler. Een toegankelijk spel dat het, net als Cathedral, ook nog eens decoratief goed doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *