Mijn favoriete tweepersoonsspellen (Dagmar)

Geplaatst door

Ik speel heel vaak tweepersoonsspellen en het leek me daarom leuk om mijn favorieten tweepersoonsspellen op een rij te zetten. Hier zitten ook een aantal spellen tussen die je met meer dan twee personen kan doen, maar die met twee spelers ook super leuk zijn. Mijn keuzes worden beïnvloed door de mensen waar ik vaak mee speel. Er zijn tweepersoonsspellen die mij heel leuk lijken, maar als mijn speelmaatjes (met name Niek) er niet aan willen dan houdt op en komen de spellen niet op tafel. Ik zet de spellen op alfabetische volgorde en heb linkjes naar de recensies toegevoegd voor als je de spellen niet kent en er meer over wilt weten.

Agricola 2 spelers
Het gewone Agricola kan je ook prima met twee personen spelen en dat ik heb ik dan ook vaak gedaan vóór Agricola 2 spelers bestond. Sindsdien speel ik alleen nog dit spel. Het is sneller op tafel te zetten (minder spelmateriaal), is net wat simpeler, maar heeft de essentie van Agricola behouden. Door de prachtige houten beestjes is dit spel prachtig om te zien en is het echt leuk om je boerenbedrijf te zien ontstaan. Maar dit is ook echt een heel spannend spel dat bij ons altijd met het mes op tafel gespeeld wordt.

Dominion
Dominion kán je ook met drie of vier spelers spelen (of zelfs met vijf als je naast Dominion ook Intrigue hebt), maar het spel komt wat mij betreft het best tot zijn recht met zijn tweeën. Dan hoef je het minst lang op je beurt te wachten en kan je in een hoog tempo doorspelen. Door alle uitbreidingen die het spel heeft (en dit jaar komt er nog een nieuwe uitbreiding bij) kan je echt eindeloos variëren. En dat is één van de belangrijkste charmes van dit spel want daardoor moet je ieder potje weer uitvogelen hoe je het maximale haalt uit de kaarten die beschikbaar zijn. Als je Dominion op tafel zet dan weet je één ding zeker: het blijft niet bij één potje.

Flowerpower
Flowerpower is een heerlijk eenvoudig tweepersoonsspelletje dat bijna rustgevend is. In je beurt trek je een fiche uit een zak met daarop twee bloemen (soms hetzelfde, vaak verschillend) en deze leg je op het bord. Je probeert op die manier zo groot mogelijke vakken met dezelfde bloemen te maken. Tijdens het spel ontstaat zo langzaamaan een prachtige bloemenzee. Ik snap werkelijk niet dat geen uitgever dit spel ooit heeft uitgebracht in het Nederlands. Het is niet alleen een fantastisch spel voor Nederlanders maar ook een geweldig souvenir voor toeristen die de bollenvelden bezoeken. Vervang de bloemen door verschillende soorten tulpen, stop spelregels in verschillende talen in de doos en open een stand op de Keukenhof en volgens mij kan het niet anders of je loopt binnen.

Jaipur
Jaipur is een heerlijk tweepersoonsspel waar je continue voor lastige keuzes wordt gezet. Elke keus die je maakt betekent dat je iets anders dat je ook zou willen niet kan doen. En daarbij moet je ook nog rekening houden met wat jouw keuzes betekenen voor de opties die de andere speler heeft. Het spel ziet er ook nog eens prachtig uit en zit in een handig klein doosje waardoor het makkelijk mee op reis kan. En dan zit er nog het grapje in dat één van de kamelenkaarten afwijkt doordat er een panda op de kameel gebonden zit (dit is een verwijzing naar de populariteitsstrijd tussen Zooloretto en Yspahan uit 2007).

Pandemic the Cure
Ik ben dol op coöperatieve spellen en de beste is Pandemie (het spel waarin je moet voorkomen dat de wereldbevolking sterft als gevolg van vier enge virussen die zijn uitgebroken). Van dit spel zijn inmiddels verschillende spin-offs, waaronder een dobbelvariant (Pandemic The Cure). Ik vind dit een perfect tweepersoonsspel. Ik denk dat dat komt doordat dit spel met minste spelmateriaal bevat en dus het snelst op tafel staat en het makkelijkst mee te nemen is op vakantie (zeker als je het even in een kleiner doosje stopt). Het is ontzettend lastig om dit spel te winnen, maar dat maakt het nou juist zo verslavend. Je wilt het gewoon een keer winnen en voor je het weet begin je nóg een spelletje.

Patchwork
Wie had ooit gedacht dat er een spel gemaakt zou worden over het maken van Quilts? Ik zeker niet, maar wat een leuk spel is dit! De kracht van Patchwork zit er in dat het heel leuk is om langzaam aan een mooi kleedje bij elkaar te puzzelen. Het is heel bevredigend om aan het eind van het spel een mooi kleedje voor je te hebben liggen, hopelijk zonder rare rafels en gaten. Maar om hier te komen moet je goed plannen en goed opletten wat je doet omdat je de balans moet vinden tussen de beste stukken zelf pakken maar de ander niet de kans te geven de voor hem meest interessante stukken te pakken.

Qwixx
Ik heb hier Qwixx opgenomen, maar hier had net zo goed Qwinto kunnen staan. Beide zijn het soort dobbelspel dat zo simpel is, dat het verbazingwekkend is dat het niet eerder is bedacht. Maar dat het spel simpel is, wil niet zeggen dat de keuzes simpel zijn. Het is soms verdraaid lastig om te beslissen welke getallen je wegstreept. En wat is het heerlijk als de dobbelstenen je gunstig gezind zijn en je heerlijk oplopende rijtjes kan afstrepen. Het is luchtig vermaak met een hoge geluksfactor en een beperkte speelduur. Typisch dus een spel dat je meerdere keren achter elkaar speelt.

Schotten-Totten
Schotten-Totten is een heerlijk touwtrekwedstrijdje met kaarten. Je legt elke beurt een kaart aan bij verschillende rijtjes (die allemaal drie kaarten lang worden). Je probeert daarbij de meest waardevolle combinaties te maken (een straat van één kleur is sterker dan een rijtje met dezelfde getallen). Je weet alleen niet welke kaarten je gaat trekken dus het is soms een gokje of die kaart die je rijtje nog afmaakt nog komt. Speel je dan op zeker (een zwak rijtje maken dat je zeker afmaakt) of neem je de gok in de hoop dat je nog de kaarten trekt om een super sterk rijtje te maken. Het is heel fijn als je met zekerheid een paar kaarten kan spelen omdat je weet dat ze passen, maar als je net geen kaarten hebt die passen bij wat je al gespeeld hebt dan sta je voor de moeilijke keus hoe je het beste gaat maken van wat je hebt. Een potje is zo gespeeld en ook dit is dus weer zo’n heerlijk spel dat je al snel een paar keer achter elkaar speelt.

Scrabble
Iedereen dit blog leest, weet dat Scrabble in mijn rijtje favoriete tweepersoonsspellen niet mag ontbreken. Dit spel gaat altijd mee op vakanties en komt tijdens vakanties bijna elke dag op tafel (bij voorkeur op een lekker terrasje met een smakelijk hapje of drankje er bij). Uiteindelijk draait het in dit spel om de punten dus het is een strijd om de beste plekken op het bord en de kansen die je de andere speler geeft. Maar een goede plek is niets waard als je er geen mooi woord kan leggen dus het is ook een strijd wie de mooiste woorden kan puzzelen met de beschikbare zeven letters. En daarbij moet je er voor waken dat je niet met moeilijke letters blijft zitten zodat je ook in de volgende ronde een goede uitgangspositie hebt om te scoren. Dit spel gaat me echt nooit vervelen.

Splendor
Splendor werkt goed met alle spelersaantallen 2-4) maar komt wat mij betreft het best uit de verf met twee spelers. Het is een race-spel waar je zo snel mogelijk probeert 15 punten te halen. Maar om dat te doen moet je wel een basis opbouwen. Het is dus de uitdaging om aan de ene kant je puntenmachine op stoom te krijgen, maar vooral op te letten dat je uiteindelijk sneller dan je tegenstander de punten weet binnen te tikken. Een perfecte puntenmachine is waardeloos als hij pas af is als het spel is afgelopen. Ik heb dit spel vorig jaar aan verschillende mensen geleerd en zij hebben het allemaal aangeschaft, dat zegt wel iets over hoe leuk dit spel is. Voor liefhebbers van dit spel kan ik de app overigens ook van harte aanbevelen.

Ticket to Ride
Het laatste spel in dit rijtje is good old Ticket to Ride. Dit is een spel dat je prima met grotere aantallen op tafel kan zetten, maar dat ook prima werkt met zijn tweeën. Zeker als je dan ook nog eens voor de Nordic Countries of Zwitserland kaarten kiest (die zijn speciaal gemaakt om met 2 of 3 spelers te spelen). Maar ook de andere varianten zijn allemaal prima met twee personen te doen. Met zijn tweeën kan je vaak iets makkelijker de routes bouwen die je wilt en is het dus belangrijker om tickets te trekken die bij voorkeur gebruik maken van routes die je al gebouwd hebt. Hier zit een zekere geluksfactor in (lees: kan je gruwelijk veel pech of geluk bij hebben), maar dat is een onderdeel van het spel (push your luck). Ook van dit spel is overigens een geweldig goede app beschikbaar.

Dit zijn dus mijn favoriete tweepersoonsspellen. Ik ben heel benieuwd wat die van jullie zijn?

4 reacties

 1. Zeker wat betreft vakantie-twee persoons spellen kan ik de Lost Cities ook erg aanraden. Kaartspel van Puerto Rico is daar ook erg geschikt voor!

  Bastiaan

 2. In mijn basisschooltijd (toch alweer meer dan 10 jaar terug :p) was ik helemaal weg van het Catan Kaartspel. Ik heb het vervolg, Vorsten van Catan, nooit gespeeld, maar ben er wel nieuwsgierig naar.

  Tegenwoordig speel ik nog meer zeer zelden tweespelerspellen omdat ik altijd wel met meer mensen ben om te spelen, maar af en toe weet ik nog wel eens met een vriend een tweespelerspel weg te tikken. Pixel Tactics is voor nu mijn absolute favoriet: het is echt een heerlijk tactisch spel met een enorme hoeveelheid mogelijkheden tijdens je beurt met de kaarten die je in je handen krijgt. Je moet wel erg veel tekst lezen op de verschillende kaarten en het is (zeker in het begin) erg overweldigend, maar dan krijg je er ook echt een uitmuntend dueleerspel voor terug!

 3. Dagmar,

  Wij spelen vaak Babel en Lost Cities samen.

  Babel omdat je altijd nog kunt winnen; hoe ver de ander ook voor lijkt te staan. Bovendien is het een heerlijk pest spel (moet je wel voor in de stemming zijn)

  Lost Cities omdat het een heerlijk keuze spelletje is.

  Maar in jouw lijst staan een aantal spellen, die ik ook ga proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *