Mijn top 20 voor 2019 (Dagmar)

Geplaatst door
 
 1. Pandemic Legacy Season 1: Wat ontzettend jammer dat je dit spel maar één keer voor de eerste keer kan spelen.
 2. Dominion: De eerste deckbuilder blijft de beste. De enige vraag die ik heb is of er niet te veel uitbreidingen zijn, waardoor een toegankelijk spel toch een beetje complex begint te worden.
 3. Stenen Tijdperk: Mijn favoriete werkverschaffingsspel dat bij ons met geslepen messen wordt gespeeld.
 4. Azul: Dit spel lokt spelers naar de spellentafel met zijn looks om ze vervolgens keer op keer terug te laten komen door het spelplezier dat dit briljante abstracte spel oplevert.
 5. The Castles of Burgundy: De belangrijkste vraag is of ik mijn oude editie dit jaar moet gaan vervangen door de nieuwe editie met alle uitbreidingen in één doos. Dat ik hier serieus over na denk zegt veel over hoe leuk dit spel is.
 6. Ticket to Ride: Welke variant je ook op tafel zet, als er Ticket to Ride op de doos staat, dan weet je dat het met het speelplezier wel goed zit.
 7. Keer op Keer: Het niemendalletje dat niet van mijn spellentafel te slaan is. Er zijn weinig spellen die na 100 keer nog boeien, maar dit is er één van. Dat had ik niet verwacht toen ik hem voor het eerst speelde.
 8. Kolonisten van Catan: Dit spel zou ik zo graag vaker spelen, maar verwende veelspelers spelen liever nieuwe spellen en dus komt dit spel bijna nooit meer op tafel. Zo jammer, want dit spel is een terechte klassieker die nog geen stukje glans verloren heeft.
 9. Flamme Rouge: Perfecte gateway-game: hele simpele regels, sterk thema met veel ruimte voor trash-talk, variabel speelbord garandeert herspeelbaarheid en spannend tot de laatste kaart.
 10. Railroad Ink: Het mooiste roll & write spel in mijn kast. En ook nog één van de leukste. Wat wil je nog meer.
 11. Dinosaur Island: Er is veel overdadig aan dit spel: the looks, het aantal mechanismen, de mogelijkheden voor variatie, maar in dit geval blijkt overdaad niet te schaden. Jurassic the Boardgame (de eigenlijke naam van dit spel) is een topper.
 12. Hoogspanning: Het zegt veel over hoe leuk dit spel is dat het ondanks het saaie thema en de relatief sobere uitvoering nog steeds in de winkel ligt.
 13. Codenames (pictures): Mijn go to partygame voor grote groepen.
 14. Clans of Caledonia: Heerlijke, mooi uitgevoerde engine-builder. Aanrader voor verwende veelspelers die niet bang zijn voor een snufje complexiteit.
 15. De vos in het bos: De wonderen zijn de wereld nog niet uit: een tweepersoons slagenspel dat echt super leuk is. Behoort nu tot onze standaard vakantie-uitrusting.
 16. Star Realms: Brute deckbuilder on steroids waarin je elkaar zo snel mogelijk probeert af te slachten. Het blijft zelden bij één potje.
 17. Tichu: Hoe vaker je dit spel speelt, hoe leuker het wordt, zeker als je tegenstanders ook een beetje ervaren zijn. Jammergenoeg speel ik dit spel bijna nooit meer, maar als het dan een keer op tafel komt is het genieten geblazen.
 18. Wingspan: Verslavend leuke tableaubuilder waarvan je allemaal leuke vogel-weetjes opsteekt. Ik kan niet wachten tot de uitbreiding met Europese vogels beschikbaar is.
 19. Splendor: Simpele regels, beperkte speelduur en altijd spannend. Van dit soort spellen kan je er niet genoeg in je kast hebben.
 20. Scrabble: De hekkensluiter van mijn lijstje. Dit spel heeft nog geen vakantie gemist omdat onze magnetische reiseditie echt overal gespeeld kan worden. Jammer alleen dat er wel eens een lettertje kwijt raakt. Ik vrees de dag dat ik geen reserve-onderdelen meer kan vinden.

5 reacties

 1. Mooie Top 20 waarvan ik er ook enkele (bv Stenen Tijdperk, Star Realms, Azul en The Castles of Burgundy) in mijn collectie heb. Ik kijk uit naar de Top 100!

 2. Ik kan al niet wachten tot het moment dat de top 100 afgetrapt wordt met de nummers 91-100. Voorlopig heb ik al 5 spellen gemeenschappelijk met jouw top 20. Benieuwd wat de rest van VL/NL in hun top hebben staan.

 3. oh, dat is jammer.
  Tja, dan blijft Marktplaats, Kringloop en Koningsmarkt over.
  Mocht ik er ooit een tegen komen voor een leuk prijsje, dan zal ik aan je denken (hoop ik) 😉

 4. Helaas wordt de magnetische reiseditie al flink wat jaar niet meer verkocht. Ik heb vorig jaar op marktplaats nog een exemplaar weten te vinden gelukkig.

 5. Leuke top 20.
  Ik zie veel spellen die er bij mij ook (zouden kunnen) instaan.
  En wat de nr 20 betreft…..
  Misschien kun je wat reserve exemplaren op de kop tikken bij de opheffings uitverkoop van de Intertoys (als dat nog gaande is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *