Mint Works

Geplaatst door

2-4 spelers
10-20 minuten
Auteur: Justin Blaske
Uitgever: Five24 Labs (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Overal in de wereld zuchten de planken in de spellenkasten onder het gewicht van steeds zwaardere spellendozen. Wie het nu nog durft een spel uit te brengen zonder honderden kaarten, blokjes, miniaturen en dobbelstenen heeft toch echt een paar afslagen gemist. Ik geef de schuld aan Kickstarter, waar een overdaad aan uiterlijk vertoon een absolute noodzaak is om nog een beetje op te vallen.

Gelukkig bestaat er als tegenwicht ook de omgekeerde trend van zogeheten microgames: spellen met pit in een minuscuul doosje. Soms is dat kleine formaat zelfs de expliciete uitdaging, zoals bij Mint Works het geval was. Dit komt in het formaat van een stevige luciferdoos, of moet ik zeggen pepermuntblikje?

Het spelmateriaal bestaat uit slechts een pakje kaarten en een zakje kleine houten (peper)muntjes. Op een handvol kaarten staan acties beschikbaar, die je uit kunt voeren door er de gevraagde hoeveelheid muntjes op te leggen. Het belangrijkste is het aangaan van bouwplannen om die plannen vervolgens te realiseren door het gebouw te voltooien.

Er zijn veel verschillende gebouwen, die meestal een combinatie van punten en extra inkomen in muntjes opleveren. Het gaat dan vooral om de punten: het spel eindigt namelijk al wanneer iemand zeven punten of meer heeft. In dat geval wint de speler met de meeste punten.

…en de waardering

Mint Works is een lekkere snelle werkverschaffer. Meestal zijn dat stevige spellen met een sterk strategische component. In het begin ben je daar vaak bezig je motor op te bouwen door grondstoffen te verzamelen en inkomensbronnen op te bouwen. Niet in Mint Works: daar moet je al vanaf het begin aan de bak met het scoren van punten. Trage opbouwers die graag toewerkend naar een climax en aan het eind van een spel toeslaan met een karrevracht aan punten zijn hier kansloos. Ook dat is wel eens verfrissend. Met zo’n kort spel is de diepgang misschien beperkt, maar er zitten genoeg verschillende gebouwen in met leuke eigenschappen dat een potje niet snel verveelt. Kortom, Mint Works is een ideaal tussendoortje dat je overal kunt spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *