Mollenmania

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Bertram Kaes
Uitgever: Ravensburger (1995)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3.5]

Het spel …

Dit familiespel bestaat uit vier spellagen waar de uiterst ‘coole’ mollen met baseballpetjes zich een weg moeten graven naar de gouden spade.

Op het bovenste speelveld, het gras, begint iedereen met hetzelfde aantal mollen. Er zijn echter maar 13 molshopen, en dus maar dertien mollen die door mogen naar het volgende niveau. De mollen worden bewogen door zetschijven. Een speler draait zijn bovenste schijf om en ziet een getal tussen de 1 en 4. Eén van de eigen mollen zal verplaatst moeten worden. Je moet het aantal stappen op je zetschijf zetten, ook als dit betekent dat een mol weer uit zijn hol moet kruipen. Een mol loopt per zet alleen rechtdoor, nooit met een bocht.

Met een beetje geluk weet je een mol in een hol te krijgen!. Als alle dertien gaten bezet zijn wordt onherroepelijk de bovenste speellaag en de mollen die daar nog op staan van het veld getild. Op de tweede speellaag zijn nog maar 8 gaten over, en dertien mollen, de afvalrace gaat nu echt beginnen.

Iedere speler heeft zes zetschijven (met de waarden 1,2,2,3,3 en 4). Het kan handig zijn om te weten welke je al gebruikt hebt. Als je alle zes hebt gebruikt worden ze geschud en opnieuw gebruikt. Als je al je mollen veilig in een gat hebt zitten hoef je tot de volgende speellaag geen mol meer te verzetten. Op de vakken waar een dikkere stip staat mag er nog een zetschijf omgedraaid worden. Bij de derde speellaag zijn er nog maar vier gaten, en bij de vierde en diepste laag nog maar één. Wie daar als eerste zijn mol in weet te krijgen wint de gouden spade die daar onder ligt, en daarmee het spel.

… en de waardering

Mollenmania is een echt familiespel: een beetje geluk, een beetje taktiek en lekker veel pesten. Als je je mol voor die van een ander zet, kan deze namelijk niet die kant op lopen, want je mag niet over een andere mol heen stappen. En als je goed onthoudt welke schijven je nog niet gebruikt hebt, kan je je mol precies het goede aantal stappen van een molshoop zetten. Een vermakelijk spelletje, dat niet te lang duurt. Jammer alleen dat het spel leuker is dan de doos doet vermoeden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *