Schnäppchen Jagd

Geplaatst door

3-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Uwe Rosenberg
Uitgever: Queen Games (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Waar je ook komt ter wereld, kaartspellen zijn doorgaans de meest populaire spellen. Duitsland kent skat, Frankrijk tarot, Amerika poker, China tichu en Nederland natuurlijk klaverjassen. Veel van deze zogenaamde traditionele kaartspellen worden met een standaardset kaarten gespeeld, en zijn gebaseerd op het principe van het binnenhalen van slagen, om daarmee punten te scoren.

Ook veel modernere kaartspellen kennen dit principe; Schnäppchen Jagd is er zo eentje. Zoals de titel al aangeeft, is het de bedoeling van dit spel om koopjes binnen te halen. Niet alle koopjes leveren je echter punten op; andere zijn rotzooi en kosten je strafpunten. Welke punten opleveren en welke niet bepaal jezelf. Er zijn kaarten in zes kleuren, elk genummerd van 1 tot en met 9. Iedere kaart komt twee keer voor, wat een totaal geeft van 108 kaarten. De getallen komen overeen met allerhande gebruiksvoorwerpen, variërend van licht gedeukte fluitketels (de nummers 1) tot nog prima functionerende wasmachines (de nummers 9). Daarnaast zijn er nog twee ‘superspeciale aanbiedingen’ die altijd als hoogste kaart tellen.

Iedere speler begint met acht kaarten, waarvan hij er één open neerlegt. Het koopje dat hierop afgebeeld staat is het koopje dat hem punten oplevert. De speler links van de deler komt uit met een kaart. De andere spelers moeten kleur bekennen. Als een speler dit niet kan, moet hij beslissen of de kleur van de kaart die hij speelt deze beurt troef is of niet. De slag gat naar de speler met de hoogste troefkaart, en als er geen troefkleur is, naar de speler met de hoogste kaart van de gevraagde kleur. Wordt er een kaart uitgespeeld die er al ligt, dan beslist de speler of zijn kaart hoger of lager is dan het eerder gespeelde exemplaar. Bevat de slag koopjes waarop degene die hem binnenhaalt jaagt, dan komen deze op zijn koopjesstapel. De rest belandt op zijn afvalhoop.

Als iedereen zijn kaarten heeft uitgespeeld, eindigt de speelronde. Na elke ronde mogen alle spelers één type koopje uit hun afvalhoop verwijderen. Zijn dit meer dan drie (of twee, bij vier spelers), dan komt de rest op de koopjesstapel, en wordt dit het nieuwe koopje waarop de volgende ronde op gejaagd gaat worden. Na de laatste speelronde (zes bij drie spelers, vier bij vier), mag iedereen twee verschillende koopjes dumpen. Kaarten die overblijven in de afvalhoop kosten één strafpunt, kaarten in de koopjesstapel zijn één winstpunt waard. De speler met het hoogste saldo wint.

… en de waardering

Schnäppchen Jagd is wat je noemt een ‘modern traditioneel kaartspel’. Achter deze contradictio in terminis schuilt een eenvoudig, snel en vooral verslavend kaartspelletje. Na ieder potje is de verleiding groot om er nog eentje achteraan te spelen. Naarmate je het vaker speelt, zie je meer mogelijkheden om punten te scoren, wat ervoor zorgt dat de verveling niet snel toeslaat. Voor iedere liefhebber van traditionele kaartspellen is Schnäppchen Jagd een absolute aanrader.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *