Spel aan de Maas: 7 mei 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Det, Hieke, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Eschnapur
Die Händler von Genua

Het was een rustige avond deze keer, waarbij twee nieuwe gezichten verwelkomd werden: Hieke, die graag mee wilde doen op de dinsdagavond, en Det, die overgekomen was van haar vakantieadres in Zeeland voor een gastbezoek.

Eschnapur

Spelers: Bas, Det, Hieke, Peter Hein en Wendy

Peter Hein had dit spel voor Wendy meegenomen van een bezoekje in Duitsland, en aangezien het geschikt is voor vijf spelers, werd het direct uit het cellofaan gehaald. Alleen Det en Wendy hadden het eerder gespeeld, dus legde Det het eerst uit voor de rest. In Eschnapur plunderen (ontdekken?) de spelers een oude tempel, waar kostbare voorwerpen punten opleveren. Het meest in het oog springende onderdeel van het spel is het beeldje van een dik Aziatisch mannetje, dat ervoor zorgt dat de spelers elkaar niet teveel ontlopen in punten. Peter Hein was de eerste die zijn hulp nodig had, en maakte daar dankbaar gebruik van. Bas deed even later hetzelfde, waardoor beide heren op een grote voorsprong kwamen te staan. Doordat Bas ook nog de meeste fiches in zijn bezit had, leek de winnaar al redelijk duidelijk. Det wist op het einde nog snel wat punten te scoren, hetgeen de strafpunten compenseerde, die ze kreeg omdat ze als enige geen fiches had. Ze liet hiermee de laatste plaats aan Hieke. Iedereen vond het een geslaagd spel.

Uitslag: Bas 58, Peter Hein 43, Wendy 39, Det 37, Hieke 33
Waardering: allen 3½

Die Händler von Genua

Spelers: Bas, Det, Hieke, Peter Hein en Wendy

Doordat Eschnapur snel voorbij was, was er nog ruim tijd voor een wat langer spel. De keuze viel op Die Händler von Genua, een lokale favoriet, die alleen Hieke nog niet kende. Wat echt goede strategieën zijn, blijft bij dit spel altijd wat onduidelijk, dus probeerde iedereen zoveel mogelijk tactisch voordeel te halen. Peter Hein ging direct voor de fiches van de kathedraal, die zoals altijd een populaire bestemming bleek. Hij werd zo vaak bezocht, dat aan het eind alle gebouwen op één na bezet waren. De kathedraal zelf wisselde veelvuldig van eigenaar. Wendy verdiende veel geld met het vervullen van opdrachten, en Bas was deze avond de boodschappenjongen. Det, Hieke en Peter Hein kregen net iets minder inkomsten dan hen, wat zich uitte in de einduitslag. Wel verdiende iedereen zoveel geld, dat het geld voor het einde al opraakte. Zelfs toen iedereen 100 florijnen inleverde, bleek er aan het einde niet genoeg te zijn.

Uitslag: Bas 835, Wendy 825, Peter Hein 750, Hieke 740, Det 730
Waardering: Peter Hein en Wendy 5, Det 4½, Bas en Hieke 4