Mooiste spelonderdelen

Geplaatst door

Dominique van het weblog “De Tafel Plakt!” is bezig met zijn eigen awardshow met bizarre categorieën als de beroerdste doos en de meest erotisch stand op Spiel. Een paar weken geleden keek ik (gedwongen) mee naar een of ander verschrikkelijk auto-programma waarin ook al bizarre prijzen werden uitgedeeld voor bijvoorbeeld de mooiste handrem en knipperlichtgeluidje. Ben ik hier een nieuwe trend op het spoor? Je kan er in ieder geval veel kanten mee op. En daarom heb ik hier mijn eigen lijstje met mijn favoriete spelonderdelen (geordend naar de waan van de dag, morgen kan alles anders zijn).

De witte plastic astronauten uit Galaxy Trucker.
Hoe knuffelbaar kan een speelstukje zijn? Deze plastic poppetjes hebben op mij hetzelfde effect als Hello Kitty op de gemiddelde kleuter. Laat de merchandise maar komen, ik wil wel een Galaxy Trucker agenda, dekbedovertrek, ontbijtset, tas en pyama als dit figuurtje er op staat.

De kameeltjes uit Heersers der Woestijn.
Is het eetbaar, is het knuffelbaar? Nee, het is speelbaar! De kameeltjes uit Heersers der Woestijn zien er uit alsof het de merchandise snoepjes zijn die bij een serie à la de troetelbeertjes hoort. Heel verwarrend, maar het haalt warme gevoelens in me naar boven

De zwarte figuurtjes uit Samurai
Van zoete schuimpjes naar zwarte dropjes is een kleine stap. De budhaatjes, rijstvelden en helmen kunnen moeten een afgeleide van keiharde dubbelzoute drop zijn. Alleen voor echte mannen.De mensjes uit La Città
Het spel vond ik zelf maar zozo, maar de poppetjes zijn geweldig. Waarom worden niet voor alle spellen passende speelstukken gemaakt, het levert zoveel voldoening op als je de doos opent en je die mini-mensjes ziet liggen

De katten uit Cat Attack
Ik houd van katten, ik houd van spellen en dus sta je met 1-0 voor als je mij een spel over katten voorzet. En dat gaat helemaal op met de geweldige katten uit Cat Attack, je krijgt spontaan zin om een heel nest kittens in huis te halen.


De happers uit Pac Man
Ik heb de boot gemist als het op computerspellen aankomt, maar zelfs ik weet wie Pac Man is. Dank zij het bordspel (nu lieg ik een beetje maar het klinkt zo leuk). Het is bijna therapeutisch om lekker knikkers te happen met de happers uit dit spel, er zijn weinig spellen die een dergelijk effect weten te sorteren.

De schildpadden van Tortuga
Een groot nadeel van abstracte spellen is dat het spelmateriaal weinig emoties los maakt. In Tortuga hebben ze dit probleem opgelost door hele schattige schildpadjes als speelstukken te gebruiken. Het hele spel fleurt er van op.


De beestjes uit Agricola
Agricola is een heerlijk speel-spel en daar passen geen houten blokjes die beesten voorstellen bij. Als je een boerderij hebt wil je echte varkens, schapen en koeien zien. Ik vind het nog steeds jammer dat ik op Spiel achter het net van de miniatuurgroenten heb gevist, maar wie weet dat mijn tijd op dat gebied nog komt.

De mannetjes uit Carcassonne
In het Engels heten de mannetjes uit Carcassonne Meeples (wat vast een samentrekking is van een woord voor pion met people). Inmiddels worden ze in veel spellen gebruikt (jammergenoeg beter goed gejat dan slecht bedacht) en vallen ze dus niet echt meer op. Maar als je nog even goed kijkt, is het een geweldig ontwerp als alternatief voor de pion. Het is dan ook niet verbazend dat ze inmiddels zelfs terug te vinden zijn op bekers, als knuffels en op kleding.

En wat zijn jouw favoriete speelstukken?

10 reacties

 1. De schattige spookjes uit Spokentrap mogen zeker niet ontbreken! En nu we toch bij de kinderspellen zitten: Boomgaard (Haba) heeft prachtige mandjes en houten fruit. Zeker de kersjes zijn om in te bijten!

 2. Wat ik nog mis in de lijst met mooiste spelonderdelen die hier worden genoemd zijn de robotjes uit Roborally en dan in het bijzonder Twonky!

 3. Leukste onderdeel in mijn spellenverzameling: de schapen uit Paniek in de Wei natuurlijk. Jammer dat het spel zelf me niet zo bevalt.

 4. Must say that the candy coloured camels are the best! It's always a big temptation as not to put them in my mouth lol..

  Coming in a close tie would be meeples.. (yes they are really called meeples!! <3) I will be buying a set in PINK soon.. and hopefully find some HOUSES (for Power Grid and "Thurn & Taxis" soon!

 5. Zelf ben ik altijd een groot fan van houten speelstukken. Dus alle Meepleachtige dingen die qua vorm bijdragen aan de spelvreugde zoals bij Carcassonne+uitbreidingen, Agricola, Candamir, Charlemagne, Dos Rios,Elfenland, Goa, Guatemala café, Iguazu, (de Kinderen van) Catan, Medina, Spel der Tronen, Stephensons Rocket, Tongiaki, etc.

  Maar toch wil ik zeker Mexica en Big City niet vergeten. Ook al zijn de stukken hier van plastic. Als het bord vol staat, geeft dat wel een heel mooi gezicht. Een echte miniatuurstad.

 6. Hoi Dagmar,

  Voor ik op je vraag antwoord geef, eerst drie dingen die je absoluut moet weten: meeple = “miniature people”; Niek(?) heeft smaak: Top Gear is het enige programma waar ik voor thuis blijf; en op lookout-games.de kan je nu weer vegimeeples voor Agricola kopen.

  En de beste/leukste/schattigste spelonderdelen in mijn verzameling zijn: het geld uit Razzia, de oranje bel uit Pit, en de wasabiblokjes uit Wasabi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *