‘Derk’s decree’

Geplaatst door

Op BoardGameGeek staat nu een interessante geeklist met als ‘opdracht’ om je spellencollectie te reduceren tot 26 spellen: uit ieder rijtje van tien uit de top 250 eentje, plus nog een naar keuze van buiten de top 250. Natuurlijk zou niemand zijn verzameling op die manier trimmen, maar het is toch een leuke oefening in wat nou echt je favorieten zijn. Bijna iedereen staat bij minstens een rijtje van tien voor een onmenselijke keus, zo blijkt uit de discussies. Mijn collectie zou er zo uit zien:

1-10: Race for the Galaxy: mijn favoriete spel, en nog geschikt voor alle spelersaantallen ook. Geen moeilijke keuze, al neem ik met pijn in het hart afscheid van El Grande, Puerto Rico, Eufraat & Tigris, Agricola, Caylus en Dominion.

11-20: Vorsten van Florence. Een eitje. War of the Ring en Pandemie vind ik ook best leuk. De rest is vooral wargame en Martin Wallace, waar ik 0,0 interesse in heb.

21-30: Ra. Weer een eitje, want dit was mijn enige top-10 spel. Van de rest zal BattleLore, Goa en Go nog wel (een beetje) missen.

31-40: Kolonisten van Catan. Het was hartverscheurend om Tai Pan te laten gaan, maar dat is nou net een spel waarbij ik veel met andermans exemplaar speel, dus dat komt wel goed. Yinsh ga ik ook nog wel missen.

41-50: Taj Mahal. Genoeg leuke spellen in dit rijtje, maar dit is mijn enige ‘5 pionnenspel’ van het stel.

51-60: Amon-Ra. Veel aardige spellen hier, maar geen enkel dat ik essentieel vind voor mijn verzameling. Maar op deze stevige Knizia raak ik niet snel uitgekeken. Notre Dame was nog een alternatief, maar dat kan ik genoeg op BSW doen 🙂

61-70: Ticket to Ride: Märklin. Eerdere TtR-versies moest ik laten gaan, maar mijn favoriete variant kan ik gelukkig nog wel houden. Het kost me wel Genius en Im Jahr des Drachen en is dus niet geheel pijnloos.

71-80: Dvonn. Ik mis nog een echt tweepersoonsspel, en ik kan me slechtere voorstellen. Misschien had ik wel liever De Strijd gehouden, maar daar krijg ik Helen toch nooit aan. Ook Tikal en Händler von Genua zullen gemist worden.

81-90: Heersers der Woestijn. Het enige spel uit mijn top-10. Maharaja, Union Pacific en Thebes waren leuk, maar kunnen gemist worden.

91-100: Machiavelli. Ik speel dit kaartspel weinig meer, maar zou het toch niet willen missen. Bovendien kan mijn collectie nog wel een kaartspel gebruiken. Afvallers zijn Yspahan en Blue Moon City.

101-110: Torres. Kan ik toch nog een spel van Kramer & Kiesling houden. En het is nog mijn favoriet van hen ook. Jammer voor Thurn & Taxis en Traumfabrik.

111-120: Lost Cities. Een groot ‘duh’-gehalte, al zal ik Kardinaal en Koning wel gaan missen. Idioot dat de 3D-editie van Kolonisten hier staat.

121-130: PitchCar. Anders dan alle andere spellen uit mijn collectie, die mag dus niet weg. Tzaar en Jagers & Verzamelaars zijn de slachtoffers, waar ik mee kan leven.

131-140: Magic. In mijn geval betekent dat ik enkele duizenden kaarten mag houden. Ik speel het nooit meer, maar je weet maar nooit. Jambo was een alternatief geweest, maar aan euro-tweepersoonsspellen ontbreekt het me nu niet echt meer (en er komt nog eentje bij!).

141-150: Caylus Magna Carta. Kan ik via de achterdeur toch Caylus houden, dat in de top-10 sneuvelde. Jammer van Leeuwenhart en San Marco.

151-160: Chinatown. De keuze tussen dit en Chicago Express was lastig. Chinatown wint omdat ik nog geen echt onderhandelingsspel heb staan hier.

161-170: Hazienda. Na Vorsten en Torres toch nog maar een stevige Kramer erbij. Ik kwam nog in de verleiding om China, Taluva of Alhambra te nemen, maar nee.

171-180: Arkadia. Het deed pijn om Löwenherz en Meuterer te laten gaan, maar die zijn allebei alleen echt leuk met vier spelers en bovendien weer aan de pittige kant. Het was nu weer tijd voor een wat vlotter spel. Maar het blijft jammer.

181-190: MĂĽ & Mehr. Dat was wel heel simpel. Ik heb nog geen slagenspel, en dit is nog een hele goede ook. De rest was hooguit OK.

191-200: Runebound. Ik had met Bluff (Perudo) graag een dobbelspel gekozen, maar dan mijn favoriete avonturenspel laten liggen? Dacht het niet. Bovendien wordt er meer dan genoeg in gedobbeld. Verder zal ik niets missen uit dit rijtje.

201-210: In de Ban van de Ring. Geen sprake dat ik een top-10 spel laat liggen, zeker niet als het ook nog een samenwerkingsspel is, waarvan goede exemplaren met een lantaren gezocht moeten worden. Maar ja, dan moet ik toch hele onderhoudende spellen als Gesjaakt, Colossal Arena en Royal Turf laten liggen.

211-220: Kolonisten kaartspel. Onbegrijpelijk dat dit spel zo laag staat op de ‘geek. Die moet blijven, ook al kost het me Morgenland.

221-230: Stef Stuntpiloot, zonder twijfel. Mijn kinderen kennen hun vader niet meer als ik dat wegdoe. Voor Medina, Mexica en Ruimteschepen van Catan heb ik goede alternatieven.

231-240: Stephensons Rocket. Het was dit of Elasund. Lastige keuze, maar nu heb ik tenminste een treinenspel met aandelen.

241-250: Rasende Roboter is het enige spel uit dit rijtje dat ik bezit, dus dat was makkelijk. Had ik ze alle tien, dan had dat de keuze waarschijnlijk niet veranderd. Hoewel ik misschien toch Wings of War eens moet aanschaffen…

251+: Dat is natuurlijk het lastigst. Als ik naar mijn totaal kijk, mis ik vooral slagenspellen en kinderspellen. Maar gelukkig bevat het doosje van MĂĽ & Mehr regels voor verschillende spellen en kun je er stiekem de meeste slagenspellen wel mee doen. Het wordt dus een extra kinderspel, maar wat? Voorlopig maar Spokentrap, omdat dat met volwassenen ook nog wel grappig is. Een andere optie is HeroQuest, dat eigenlijk een kinderspel in vermomming is.

Uiteindelijk kom ik goed weg. Ik hoef maar drie spellen uit mijn top-10 te missen (Tai Pan, El Grande en Puerto Rico) en heb in alle genres die ik graag spel wel minstens een spel. Misschien moet ik het decreet toch maar ter harte nemen…

Maar nu ben ik natuurlijk benieuwd waar anderen met veel wroeging afscheid van hebben moeten nemen!

5 reacties

 1. Lijstjes, Lijstjes…lijstjes….heerlijk, deze opdracht kon ik natuurlijk niet laten liggen al zal misschien de Geek List wel gewijzigd zijn, hier dan toch mijn lijst:

  1-10 El Grande

  11-20 Pandemic

  21-30 GOA

  31-40 Wallenstein

  41-50 Tahj Mahal

  51-60 Amun-Ra

  61-70 Tikal

  71-80 Handler von Genua

  81-90 Union Pacific

  91-100 La Citta

  101-110 Thurm und Taxis

  111-120 Lost Cities

  121-130 PitchCar

  131-140 Bohnanza

  141-150 Schotten Totten

  151-160 Chinatown

  161-170 Alhambra

  171-180 Leeuwenhart

  181-190 Hanza

  191-200 Kaiser

  201-210 Colossal Arena

  211-220 Java

  221-230 Mexica

  231-240 Evo

  241-250 Kremlin

  Bonus: Der Untergang von Pompeij, ik twijfelde over Puerto Rico, wat een beter spel is, maar gek genoeg pak ik dit makelijk uit de kst, lekker makkelijk uitleggen en spelen maar.

 2. Ik had al op BGG zelf meegedaan (user mac_s_1, geeklist item 115) met hier en daar een posting met argumentatie, maar dit was de samenvatting:

  1 Power Grid ++
  2 Princes of Florence ++
  3 Goa
  4 Stone Age
  5 Ticket to Ride
  6 San Juan +
  7 In the Year of the Dragon
  8 Lord of the Rings: the Confrontation *
  9 Union Pacific ++
  10 Yspahan
  11 Shadows over Camelot +
  12 Web of Power +
  13 Carc: Hunters and Gatherers *
  14 Magic: The Gathering CCG
  15 Attika *
  16 Chicago Express
  17 Hacienda ++
  18 Diplomacy
  19 Werewolves of Miller’s Hollow *
  20 (none)
  21 Winner’s Circle
  22 Fire and Axe: A Viking Saga
  23 Bang! The Bullet!
  24 Stephenson’s Rocket
  25 Blokus Trigon *

  * = least bad game from a weak group
  + = tough choice
  ++ = very tough choice

 3. Leuk om over na te denken inderdaad. Mijn keuzes (van 1 naar 250):
  Puerto Rico
  Vorsten van Florence
  Railroad Tycoon
  Kolonisten van Catan
  Memoir '44
  Up Front
  Roads & Boats
  Tikal
  1830
  Sint Petersburg
  Roborally
  Kardinaal en Koning
  Wings of War
  Carcassonne: De Burcht
  Caylus Magna Carta
  Kingsburg
  Ursuppe
  Diplomacy
  Mykerinos
  Dungeon Twister
  Rumis
  Schaken
  Stef Stuntpiloot
  Evo
  Ricochet Robots

  En Demarrage.

 4. – El Grande
  – Pandemic
  – Ra
  – Tichu
  – Memoir ’44
  – Carcassonne
  – Ticket to Ride Märklin
  – Tikal
  – Thebes
  – Blue Moon City
  – Space Alert
  – Catan 3D Collectors Item
  – Tzaar
  – Jambo
  – San Marco
  – Chinatown
  – Coloretto
  – Löwenherz
  – Mykerinos
  – In the shadow of the emperor
  – Werewolf (die van wakkerdam dus)
  – Settlers Cardgame
  – Loopin Louie
  – Evo
  – Wings of War

  En mijn eigen keuze is natuurlijk Scrabble (maar dat verrast vast niemand

 5. Een heel moeilijke maar ook fascinerende denkoefening, Peter Hein. Het was ook heel interessant jouw keuze en motivatie te lezen.
  Dit blijft bij mij in het nu wel erg desolate spellenrek staan (van 1 naar 250):
  – Agricola
  – Pandemic
  – Age Of Empires III
  – Wallenstein
  – Ticket To Ride: Europe
  – San Juan (heel moeilijke keuze aangezien ook Notre Dame zich in dezelfde regio bevindt)
  – De Kathedraal
  – Tikal
  – Jenseits Von Theben
  – Machiavelli
  – Shadows Over Camelot
  – Kardinaal En Koning
  – Wikinger
  – Medici
  – Star Wars, The Queen's Gambit
  – Kingsburg
  – Alhambra (weer moeilijk met Tribun en Coloretto in de buurt)
  – Meuterer
  – Glory To Rome
  – Blue Moon
  – Lord Of The Rings
  – Cosmic Encounter
  – Showmanager
  – Evo (weer een dilemma met Edel, Stein & Reich vlakbij. Peter Hein, wat heb je me aangedaan?)
  – Mystery Rummy: Jack The Ripper
  – Notre Dame (toch maar opgevist)

  Ik ben echt benieuwd hoe het lijstje er bij andere spellengekken uitziet. Ik vond het, ondanks de acute hartverzakkingen die optraden bij het wegstrepen van al die lievelingetjes, erg leuk om te doen. Bedankt voor de uitdaging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *