Mr. Jack

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Bruno Cathala en Ludovic Maublanc
Uitgever: Hurrican Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2.5]

Het spel …

Toen er van terrorisme nog geen sprake was, in 1888, ook toen voelden de Londenaren zich niet altijd veilig in hun stad. Zeker vrouwen niet. Het was de tijd van Jack de Ripper, de beroemde moordenaar die nooit ontmanteld is en nog altijd goed is voor vele speculaties. In dit spel kan hij in de huid van andere mensen kruipen en is het de taak aan de hoofddetective om te achterhalen wiens identiteit hij schaamteloos heeft misbruikt om een moord te plegen.

Omdat er in 1888 nog geen CSI was en de daar gebruikte methodes nog niet bekend waren was men erg afhankelijk van getuigen om de verdachte op te sporen. Om criminaliteit ook in de nacht te beperken waren straatlantaarns bittere noodzaak. Want wie niet gezien wordt kan (bijna)ook niet gegrepen worden.

Op dit gegeven is het spelmechanisme gebaseerd. Er spelen acht personen mee in dit spel. Die mogen allemaal verplaats worden. Als aan het eind van een ronde iedereen verzet is vraagt de detective aan de speler van Jack of hij nu zichtbaar is of niet (d.w.z. of hij staat naast iemand, een getuige, of hij staat naast een lantaarnpaal en dus zichtbaar). Hij moet hier eerlijk op antwoorden. Op deze manier kan je na een ronde verdachten uit sluiten. Als Jack niet zichtbaar was geeft dat hem een ronde lang de kans om van het bord te sluipen en te ontsnappen. Dan heeft deze speler gewonnen. Komt de detective achter de ware identiteit van Jack dan is het voor deze speler zaak een andere persoon boven op Jack te plaatsen om hem te pakken. Naast het verzetten van alle personen heeft ieder karakter een speciale eigenschap waar je de spelsituatie kunt wijzigen. Ook wordt het gedurende de nacht steeds donkerder in de stad en voor Jack dus makkelijker om weg te komen.

… en de waardering

Een leuke tweepersoons variant op een deductiespel / whodonnit. Het deed mij nog het meest aan Scotland Yard denken als je dat met z’n tweeen speelt. Ook hier is het leuker om de bad guy te speken dan de detective. Jack denkt vaak genoeg: pff dat was close. De detective heeft niks in de gaten en heeft dus minder spanningsborgen in het spel. Ongeduldigen, zoals ik, trappen dus wel eens in de val om bij twee overgebleven verdachten bovenop iemand te gaan staan en zo het spel te verliezen. Een leukere cluedo voor twee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *