New England

Geplaatst door

3-4 spelers
60 minuten
Auteur: Alan Moon & Aaron Weissblum
Uitgever: Goldsieber (2003)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

De laatste paar jaren vormen Alan Moon en Aaron Weissblum een erg productief duo. Onlangs werd in Neurenberg weer een aantal titels van hen gepresenteerd, waaronder dit bordspel. Ze houden er van om in hun bordspellen een relatief onbekend of zelfs uniek spelmechanisme te gebruiken. In San Marco was dat het koekjesverdeelsysteem, in New England is dat het ‘fast pass’-systeem dat in sommige pretparken wordt gebruikt: tegen extra betaling mag je voordringen in de rij.

Het thema van New England is vrij alledaags: ontgin een stukje van de Nieuwe Wereld, en scoor daar punten mee. Ieder speler begint met drie verschillende starttegels, die op het bord gelegd mogen worden. Vervolgens mogen de spelers bieden op tegels om hun landgoederen uit te breiden, of op actiekaarten om hun landerijen te ontginnen of om er speelfiguren op te plaatsen, en zo punten te scoren. Te beginnen met de actieve speler kiest iedereen een biedfiche van het bord, met waardes van 1 tot en met 10. Degene die het hoogste fiche heeft gepakt, heeft de eerste keus uit de negen uitgestalde landtegels en actiekaarten. Daar staat wel tegenover dat het je meer kost: je mag tot twee acties doen, en per actie betaal je een bedrag aan shillings gelijk aan de waarde van het biedfiche. Heb je weinig geld over om te kiezen, dan moet je het met de restjes doen.

Bij het kiezen van acties mag je alleen kaarten nemen die je direct uit kunt voeren. Heb je een schuur gebouwd, dan mag je daarin een actiekaart opslaan om later uit te voeren. Naast de schuren zijn er nog twee speelfiguren: schepen en pelgrims, die in tegenstelling tot schuren nog verplaatst mogen worden naar andere onontgonnen landtegels. Iedere pelgrim levert je een extra shilling aan inkomsten op (bovenop het basisinkomen van vier shilling per beurt), en als je de meeste schepen hebt mag je in je beurt een extra landtegel of actiekaart bijleggen om meer keuze te hebben.

Met de andere actiekaarten kun je punten verdienen; daarvoor moet je enkele onontgonnen landtegels in een bepaalde combinatie omdraaien. Hoe meer tegels je om moet draaien, des te meer punten je krijgt. Eenmaal ontgonnen tegels kunnen niet meer gebruikt worden om speelfiguren op te zetten. Het spel eindigt als er niet meer genoeg tegels of kaarten zijn om uit te kiezen. De speler met de meeste punten wint; in geval van gelijke stand (wat nog wel eens voor wil komen) beslist de hoeveelheid geld.

… en de waardering

New England is een spel dat niet direct tot de verbeelding spreekt. Het spelverloop is wat mechanisch, en door de relatief korte duur kan van langetermijnstrategie nauwelijks sprake zijn. Maar als je het wat vaker speelt komen allerlei subtiliteiten aan het licht, waardoor je het meer gaat waarderen. Ook voor je winstkansen maakt het duidelijk verschil hoeveel ervaring je hebt met het spel. Na een paar keer spelen kan ik dan ook alleen maar zeggen dat New England mij prima bevalt. Dit spel heeft originele elementen, en biedt veel diepgang in een relatief korte speelduur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *