Nicht die Bohne

Geplaatst door

3-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Horst-Reiner Rösner
Uitgever: Amigo (1999)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Op mijn werk ben ik gelukkig niet de enige spellengek (ik mag onder andere Peter Hein tot mijn collega’s rekenen) en daarom verschijnt er in de pauze regelmatig een spel op tafel. Helaas zijn er veel leuke spellen die afvallen omdat ze te lang zijn voor in de pauze of er weer eens te veel spellenliefhebbers zijn komen opdagen. Nicht die Bohne voldoet aan de eisen om in deze situatie geschikt te zijn: speelbaar met maximaal 6 personen en een schappelijke speelduur van een half uurtje.

Nicht die Bohne is een kaarspel waarin je moet proberen zoveel mogelijk punten te verzamelen en de andere spelers probeert op te zadelen met strafpunten. Het deck bestaat uit vier sets kaarten van vijftien kaarten in één kleur. Iedere set bestaat uit getallenkaarten (1 tot en met 10), drie kaarten met een min, een ‘keer twee’ kaart en een ‘Nicht die Bohne’ kaart.

Iedere ronde begint de startspeler met het selecteren van een kaart uit zijn hand en deze open neer te leggen. Vervolgens kiezen de andere spelers een kaart uit hun hand en draaien deze tegelijkertijd open. De startspeler mag dan als eerste één van deze kaarten kiezen. Degene waarvan de kaart gekozen wordt mag daarna een van de overblijvende kaarten kiezen, etc. Alleen de kaart van de startspeler mag niet gekozen worden (om dit te onthouden ligt hier een houten schijf op), deze kaart gaat naar de laatste speler toe. Deze laatste speler is dan weer de startspeler van de volgende ronde.

Tijdens het spelen moet je dus goed proberen in te schatten welke kaart je op welk moment moet aanbieden. Speelt de startspeler een voor jou desastreuze kaart, dan moet je dus een hele aantrekkelijke kaart spelen zodat je geen laatste wordt. Is de kaart juist heel goed dan speel je een kaart waarvan je hoopt dat niemand hem wil zodat jij met de laatste kaart wordt “opgescheept”.

Zodra alle kaarten zijn uitgespeeld, telt iedereen zijn punten. Per kleur bepaal je je score door de som te nemen van de puntenkaarten. Als je een of drie minkaarten hebt is de score negatief, heb je twee minkaarten dan natuurlijk positief. Heb je de ‘keer twee’ kaart dan verdubbelt je score in deze kleur. Als je tenslotte de ‘Nicht die Bohne’ kaart hebt van een bepaalde kleur dan krijg je voor die kleur geen punten.

… en de waardering

Nicht die Bohne is echt een spel dat alleen tot zijn recht komt in de juiste situatie en met de juiste mensen. Voor mij is dat met het minimaal vijf spelers die er lol in hebben om elkaar een poot uit te draaien (en om dat te bereiken best bereid zijn een kaart te kiezen die voor hen niet de beste optie is). In dat geval zal er gegarandeerd heel wat afgelachen worden om zure gezichten als het lukt om de enorme plusscore van de koploper om te toveren tot een dikke vette min. Mensen die het liefst elke zet doorrekenen en van controle over het spelverloop houden, kunnen dit spel beter mijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *