Spel aan de Maas: 27 september 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Leeuwenhart
Rasende Roboter

Deze avond waren we weer met z?n vieren. Een mooi aantal, want bijna ieder spel leent zich wel voor dit aantal. Dirk Jan was nog bezig met de voorbereiding voor een wiskunde-repetitie (naar eigen zeggen niet voor hem zelf) en kwam wat later. In afwachting pakte Bas Rasende Roboter uit de kast. Na drie fiches kwam Dirk Jan ook binnen en werd er iets anders gespeeld. RR bleef nog wel liggen voor later?

Leeuwenhart

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had Leeuwenhart al een tijd niet meer gespeeld, en wilde het wel eens doen. Bovendien was zijn eigen exemplaar nog steeds ongespeeld. Bas en Willemien hadden het al eens eerder gedaan, Dirk Jan leek het nog niet te kennen. De regels zijn echter vrij eenvoudig, en waren snel uitgelegd.
Dirk Jan leek de grote stad in het midden wel wat en zette daar direct een burcht neer. Peter Hein, die al in twee hoeken stond, rekende er op dat Dirk Jan wel de nodige muren zou plaatsen en ging er vlak bij staan. Als eerste actie plaatste hij er direct maar een ridder bij.
Bas plaatste de eerste muren, en zette er direct drie neer voor zes dukaten. Hij wilde niet al te gulzig zijn, en zette de muren redelijk dichtbij zijn burcht. Daar profiteerde Peter Hein van , wiens burcht een eindje aan de andere kant van die grens stond. Hij bouwde dus muren aan de andere kant van zijn burcht, die ook al in een hoek stond. Zo stichtte hij een gebied van elf punten en kwam snel op kop. Om zich in te dekken tegen toekomstige aanvallen, plaatste hij maar een tweede ridder. Bas kon dat niet op zich laten zitten, en volgde. Ondertussen had Dirk Jan in de andere hoek ook een gebied geclaimd, en zette daar nog twee ridders neer. Bas zat nu tussen twee agressieve buren in, en kon niet anders dan mee te gaan in de wapenwedloop. Hij liet een ridder van Peter Hein naar hem overlopen, met het snode plan zijn gebied flink te verkleinen. Helaas voor hem plaatste Dirk jan nog een ridder, en moest hij dat plan uitstellen. Peter Hein greep zijn kans en stelde onmiddellijk een verdrag op, zodat Bas?expansiedrift aan die kant beteugeld was. Ondertussen meldde ook Willemien zich aan het front met een gebied dat aan die van Dirk Jan en Bas grensde. Uiteindelijk kreeg Bas na een aantal beurten en veel moeite de meeste ridders. Dirk Jan trok aan het kortste eind en kwam zelfs op nul punten doordat hij alle bossen en dorpen in zijn gebied verloor.
Terwijl Bas druk aan het oorlog voeren was, richtte Willemien zich op het creëren van een tweede gebied. Dit lag helemaal aan de andere kant van het bord, waar nog nauwelijks ridders waren. Hiermee scoorde ze veel punten en nam de koppositie over van Peter Hein. Die had ook niet stilgezeten en probeerde iets vergelijkbaars. Toen het wel duidelijk was geworden dat hij de strijd om de stad toch zou verliezen van Dirk Jan en het in het centrum veel te druk was met agressieve buren, concentreerde hij zich op het maken van een gebied in de vierde hoek. Dit lukte zonder veel problemen, maar hij vreesde wel de twee ridders van Willemien. Die behoorden nog niet tot een gebied, maar dat kon niet lang meer duren.
Tegen het einde gooide Dirk Jan alles ondersteboven door het plaatsen van een muurtje, dat Bas en Willemien allebei een groot gebied opleverde. Peter Hein zag hierdoor zijn comfortabele voorsprong volledig verdampen, want Bas en Willemien achterhaalden hem nu op de scorelijst. Voor alledrie gold dat een uitbreidingskaart genoeg was om de grens van dertig punten te bereiken en te winnen. Bas was als eerste aan de beurt. Hij had een uitbreidingskaart, maar net een dukaat te weinig om hem te spelen. Willemien zwom in het geld (twintig dukaten!), maar had alleen verdragskaartjes. Peter Hein was hierdoor erg opgelucht, want hij zag zijn bijna zeker overwinning al aan zijn neus voorbijgaan. Gelukkig voor hem beschikte hij wel over het juiste kaartje en het geld om een van zijn gebieden met nog twee bossen uit te breiden. Hierdoor kwam hij op precies dertig punten en won het spel. Een spannend einde van een leuk spel.

Uitslag: Peter Hein 30, Willemien 27, Bas 25, Dirk Jan 11
Waardering: Bas, Peter Hein en Willemien 4, Dirk Jan 3½

Rasende Roboter

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Rasende Roboter lag nog klaar, dus iedereen hoefde maar even zijn stoel te verplaatsen en we konden verder spelen. Bas heeft de nieuwe Rio Grande-versie, met de halfdoorlatende muren, die robots in een andere kleur afketsen. Voor de anderen was dat even wennen, want ze kenden alleen de oorspronkelijke versie van dit klassieke puzzelspel. Dat is natuurlijk een slappe smoes, want Bas is een natuurtalent die dit spel anders ook wel gewonnen zou hebben. Wat de anderen natuurlijk niet belette om hun best te doen! Peter Hein en Willemien konden in het begin nog aardig meedraaien, maar toen Bas op vier fiches zat was hij niet meer te stoppen. Dirk Jan is ook niet echt een zwakke speler te noemen, maar had vanavond even zijn dag niet. Of zou die wiskunde repetitie teveel van zijn grijze cellen gevergd hebben? De strijd om de eerste plaats na Bas bleef onbeslist tussen Peter Hein en Willemien. Willemien kon echter de morele winnaar genoemd worden, want de voorlaatste puzzel loste ze erg elegant op. Het was een hele pittige, en alleen Bas claimde hem op te kunnen lossen in, jawel, 32 stappen. Willemien dacht dat het in minder kon, maar had nog niet goed geteld. Ze riep dus maar 31, maar had er uiteindelijk slechts 12 nodig. Het was de mooiste oplossing van de avond.
Iedereen vond het een leuk spel, zelfs Peter Hein -geen liefhebber van het genre- moest bekennen dat dit ook voor hem gold. Misschien wordt het tijd zijn waardering bij te stellen?

Uitslag: Bas 8, Willemien en Peter Hein 4, Dirk Jan 1
Waardering: Bas, Dirk Jan en Willemien 4, Peter Hein 3½